Ostali sportovi

Favoriti padaju poput zrelih krušaka

Maja Giljanović • ponedjeljak, 17.08.2009.
Favoriti padaju poput zrelih krušaka
Foto: EPA

Trećeg dana 12. Svjetskog prvenstva u Berlinu u manje od pola sata dogodio se debakl favoritkinja. Olimpijske pobjednice Jelena Isinbajeva, Gulnara Galkina i Pamela Jelimo u skoku s motkom, utrci na 3000 metara sa zaprekama i u utrci na 800 metara u suzama su napustile travnjak Olimpijskog stadiona.

Olimpijska pobjednica i prošlogodišnja osvajačica milijunskog jack-pota Zlatne lige Pamela Jelimo je otpala u polufinalu utrke na 800 metara. Svjetska juniorska rekorderka je u trećoj polufinalnoj skupini odustala u drugom krugu nakon što više nije uspijevala suzbiti bolove u gležnju koji joj nastradao jučer u kvalifikacijama. Braniteljica naslova osvojenog u Osaki Janeth Jepkosgei Busienei koja je prošla u polufinale nakon intervencije Kenijskog saveza - suci su prosudili da nije isključivi krivac za pad - prošla je dalje s 2:12,81 kockala se sa sudbinom i u polufinalu.

Jepkosgei je prerano usporila, prestigla ju je Jennifer Meadows i finale je izborila kao jedna od dvije najbrže trećeplasirane (1:59,47), a najbrža je u finale utrčala 18-godišnja Južnoafrikanka Caster Semenya (1:58,66).

Šok je svojim obožavateljima priredila i Gulnara Galkina. Olimpijska pobjednica i svjetska rekorderka (8:58,81) u Berlinu je slovila za "jedinicu veliku kao kuća", ali je ostala kratkih rukava. 31-godišnjakinja je osvojila samo četvrto mjesto (9:11,09), a medalje su podijelile Španjolka Marta Dominguez (9:07,32 34-godišnjakinje je treći najbolji rezultat svih vremena) zlato, Ruskinja Julija Zarudnjeva (9:08,32) srebro i Kenijka Milcah Chemos Cheywa (9:08,57) broncu.

Senzacija nad senzacijama je debakl Jelene Isinbajeve. Olimpijska pobjednica iz Atene i Pekinga, dvostruka svjetska prvakinja na otvorenom, trostruka u dvorani i svjetska rekorderka (505 cm) ostala je bez valjanog skoka. 27-godišnjakinja na koju je koeficijent da će obraniti naslov bio 1,10 prvi je put letvicu srušila na 4,75 i želeći izbjeći daljnji trud protiv Ane Rogowske koja ih je preskočila u prvom pokušaju, odlučila se sljedeća dva skoka obaviti na 4,80.

U drugom skoku ponovno nije bila svoja, ali ni tada zvona na stadionu još nisu zvonila na uzbunu jer rijetko je tko u najluđim snovima mogao i pomisliti da će Isinbajeva ostati bez naslova. Muk na tribinama time je nakon što je letvica pala i treći put bio još "glasniji", ali je nakon 10-tak sekundi nevjerice smogla snage pozdraviti zabezeknute navijače.

Svojim je Poljacima otpozdravljala i Rogowska, u slavlju joj se pridružila i srebrna Monika Pyrek (4.65 m), a broncu je zbog manjeg broja pokušaja ispred rasplakane Njemice Silke Spiegelburg osvojila Chelsea Johnson (4,65 m).

Berlin, 3000 metara sa zaprekama, Ž:
1.Dominguez (Španjolska) 9:07,32
2.Zarudnjeva (Rusija) 9:08,39
3.Cheywa (Kenija) 9:08,57
...

Skok s motkom, Ž:
1.Rogowska (Poljska) 4,75
2.Pyrek (Poljska) 4,65
3.Johnson (SAD) 4,65
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!