Ostali sportovi

Poljska u čudu

Maja Giljanović • utorak, 18.08.2009.
Poljska u čudu
Foto: EPA

Poljski skakači s motkom palili su i žarili prije 30-tak godina u doba olimpijskih pobjednika Tadeusza Slušarskog i Wladislawa Kozakiewicza, a posve je nenadano dobio nove heroine u vidu svjetske prvakinje Ane Rogowske i svjetske viceprvakinje Monike Pyrek...

Olimpijski pobjednik u Montrealu Tadeusz Slušarski i njegov nasljednik četiri godine poslije u Moskvi Wladislaw Kozakiewicz slavu su poljskog skoka s motkom pronijeli prije 30-tak godina (1976., 1980.), a nakon njih je uslijedila suša duga gotovo četvrt stoljeća.

U prvoj polovici 21. stoljeća pojavila se Monika Pyrek, ali 29-godišnjakinja je na najvećim natjecanjima osvojila "samo" svjetsko (2005.) i europsko (2006.) srebro. Pyrek je srebrna i u Berlinu, a senzaciju je nad senzacijama, nakon što je jednom prije slično zabljesnula (2004. u Ateni), priredila bivša olimpijska brončana Ana Rogowska.

28-godišnjakinja je u Berlinu zaslužila titulu svjetske prvakinje (bogatija je i za 60,000 dolara koliko IAAF cijeni svjetski naslov), ali što je zapanjilo svijet je da je pobijedila Jelenu Isinbajevu. Svjetska rekorderka (505 cm) nije na velikim natjecanjima izgubila još od 2003. i bronce na Svjetskom prvenstvu u Parizu, a posljednji put kad joj se dogodio debakl da natjecanje okonča bez valjanog skoka bio je na Olimpijskim igrama u Sydneyju.

Od 2000. Isinbajeva je 14 puta poboljšavala svjetski rekord, osvojila je dvije olimoijske titule, sva svjetska prvenstva na otvorenom i tri dvoranska te je prošlogodišnja dobitnica prestižnog Laureusa za Sportašicu godine i IAAF-ova je Atletičarka 2008.: "U šoku sam i ja, a ne mogu ni zamisliti kako se Isinbajeva osjeća. Ovo je golemo iznenađenje, ona je najbolja na svijetu, jedina je u povijesti preletjela pet metara i jednostavno je broj jedan", izjavila je Rogowska.

"Buđenje" Isinbajevoj nije bio ni miting u Londonu prije četiri tjedna gdje je baš Rogowska zaustavila joj seriju od 18 uzastopnih pobjeda: "U Londonu sam bila uvjerena da je imala samo slabiji dan, faza iz koje će brzo izaći", prisjetila se Poljakinja.

Može li se Ruskinji dogoditi što se dogodilo našoj Blanki Vlašić prošle godine? Da poput Blanke lani nakon Pekinga i "samo" srebra na Olimpijskim igrama dođe na miting Zlatne lige (Blanka je morala u Bruxelles, Isinbajeva mora u Zürich) i prokocka jack-pot? Ruskinja je jedna od četvero u igri, a na mitinzima Zlatne lige nije izgubila još od 2001.? "Zürich je za 10 dana, o njemu o tom potom. Ja sam svoj cilj ispunila, osvojila sam medalju, štoviše svjetska sam prvakinja, o ostalom sada ne razmišljam".

Rogowska (475 cm) je prva Poljakinja svjetska prvakinja nakon maratonke Wande Panfil 1991., a Isinbajeva (dvaput rušila i jednom prošla ispod letvice) je uspjela procijediti samo: "Boli. Ali drugi ću put zato biti još motiviranija i fokusiranija".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!