Zimski sportovi

Vonn dostigla Janicu Kostelić

Antonija Pavlić • subota, 23.01.2010.
Vonn dostigla Janicu Kostelić
Foto: EPA

Lindsey Vonn u talijanskoj Cortini d'Ampezzo ostvarila je jubilarnu 30. pobjedu u karijeri u Svjetskome kupu. Amerikanka je do sada slavila u svim spustaškim utrkama ove sezone, a u posjedu ih drži čak posljednjih šest. Apsolutnoj vladarici brzih disciplina na zaostatak manji od pola sekunde uspjela se približiti tek Maria Riesch, a treće mjesto podijelile su Nadja Kamer i Anja Pärson...

Lindsey Vonn ne poznaje granice. Najbolja američka skijašica svih vremena slavila je i u petom spustu sezone, koji se održava u Cortini d'Ampezzo, te na vječnoj ljestvici skijašica s najviše pobjeda u Svjetskome kupu stigla na diobu osmog mjesta s Janicom Kostelić.

30. pobjedom u karijeri nastavila je i impresivan niz u brzim disciplinama. Od Banskog prošle godine kombinirano je u superveleslalomu i spustu slavila deset puta, jednom bila druga, a jednom treća. Poslije nešto slabijeg spustaškog nastupa u spomenutom Banskom ostvarila je još tri druga i dva treća mjesta, te čak sedam pobjeda - sve to u zadnjih 30 nastupa.

Vezane vijesti

U redoslijedu najvećih spustašica i superveleslalomašica svih vremena vrh sa 36 pobjeda (spust) uvjerljvo drži Annemarie Moser-Pröll, druga je Renate Götschl (24 u spustu, 17 u superG-u), a na treću poziciju s današnjom 17. spustaškom pobjedom s Michaelom Figini izjednačila se fantastična Vonn. Slijede ih Katja Seizinger i Maria Walliser, a iza nje, prva aktivna skijašica, na listi je Anja Pärson na tek 20. mjestu!

"Frustrirajuće je što Lindsey u superveleslalomu i spustu već duže vrijeme pobjeđuje sve skijašice - to nije baš zabavno. No, ona je izvanredna spustašica i u odličnoj je formi", rekla je pred kamerama RAI-a danas drugoplasirana Maria Riesch.

"Odradila sam odličnu utrku i na gotovo svim vremenima bila u prednosti, no Lindsey je ponovno u donjem dijelu staze, praktički u 200 metara, akumulirala četiri desetinke prednosti. To mi je neshvatljivo."

"Ponovno mogu reći da nije moglo ispasti bolje. Volim Cortinu, ovdje sam i ranije imala uspjeha - pobijedila prije dvije godine. Presretna sam i nadam se da ću nastaviti u istom tonu", rekla je, pak, Vonn.

"Trenutačno se u spustu i superveleslalomu osjećam brzo, samouvjerena sam i u svakoj utrci napadam i borim se. Zasigurno mi i česte pobjede daju prednost pred ostalima", pokušala je objasniti nedodirljivost u brzim disciplinama. "Sutra ću u veleslalomu dati sve od sebe, uistinu ne znam koliko brza mogu biti."

Treće mjesto podijelile su Švicarka Nadja Kamer i Šveđanka Anja Pärson, peta je jučer drugoplasirana Fabienne Suter, zajedno s Ingrid Jacquemod, sedma Fraenzi Aufdenblatten, osma Julia Mancuso, a najboljih deset upotpunjuju Aurelie Revillet i vodeća domaća spustašica Daniela Merighetti.

Svjetski kup, Cortina d'Ampezzo, spust:
1. Lindsey Vonn (SAD, HEAD) 1:37.70
2. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) +0.42
3. Anja Pärson (Švedska, HEAD) +0.86
3. Nadja Kamer (Švicarska, VOELKL) +0.86
5. Fabienne Suter (Švicarska, STOECKLI) +0.88
5. Ingrid Jacquemod (Francuska, SALOMON) +0.88
7. Fraenzi Aufdenblatten (Švicarska, ROSSIGNOL) +1.03
8. Julia Mancuso (SAD, ROSSIGNOL) +1.06
9. Aurelie Revillet (Francuska, SALOMON) +1.16
10. Daniela Merighetti (Italija, SALOMON) +1.28

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!