Zimski sportovi

"Vonn je neobjašnjiva"

Antonija Pavlić • subota, 23.01.2010.
"Vonn je neobjašnjiva"
Foto: Dejan Popek

Maria Riesch i Lindsey Vonn možda jesu najbolje prijateljice, no kada izađu na stazu definitivno su najljuće suparnice. Brzim disciplinama suvereno vlada Amerikanka, dok je Njemica tek nešto bolja u tehničkim utrkama. No, Mariju konstantni porazi od Lindsey u brzim utrkama ipak nešto više bole; 25-godišnja najbolja američka skijašica svih vremena uvijek uspije pronaći bolju prezentaciju, čak i kada Riesch konačno za skijom pođe odraditi "savršenu" spustašku vožnju...

Lindsey Vonn u Cortini d'Ampezzo nastavila je seriju pobjeda u brzim disciplinama. 25-godišnja Amerikanka slavila je i u petoj spustaškoj utrci sezone, a s pobjedničkog podija je posljednji put izostala u Banskom, prije čak 15 utrka.

"Cilj mi je bio solidno odraditi gornji dio - to je bila sekcija staze u kojoj se utrka nije mogla dobiti, ali ste ju zato mogli izgubiti. Znala sam da u donji dio moram prenijeti puno brzine i tu sam napravila najveću razliku", rekla je Vonn.

Vezane vijesti

U krugu prve jakosne skupine startala je posljednja i imala prigodu vidjeti naizgled savršenu vožnje velike prijateljice Marije Riesch, te u konačnici trećeplasiranih Nadje Kamer i Anje Pärson.

"Vidjela sam vožnje Anje i Marije i znala što trebam činiti. No, nisam željela previše riskirati jer bi me eventualno odustajanje koštalo prve pozicije u Svjetskome kupu. Imala sam dobar plan i zadovoljna sam što ga uspjela izvršiti."

U Cortinu, gdje je ostvarila prvo postolje u Svjetskome kupu, apostrofirala je, voli se vraćati. "Volim skijati u Cortini, za koju me vežu lijepe uspomene. Staza je odlična, a ugođaj prekrasan, pravi zimski. Trenutno se i psihički i fizički osjećam veoma jako, a u tome mi umnogome pomažu konstantni dobri rezultati u brzim disciplinama."

Posljednjeg dana natjecanja u Italiji vozi se veleslalom - disciplina u kojoj Amerikanka nije uspjela završiti čak četiri utrke ove sezone. Na domaćem tlu u Aspenu nije se, pak uspjela plasirati u drugu vožnju, a jedini rezultat upisala je na premijeri u Söldenu, kada je bila deveta.

"Nemam nikakva posebna očekivanja. U Mariboru sam odradila odličnu prvu vožnju, što mi daje samopouzdanje, no uistinu nisam sigurna što mogu. Voljela bih plasman u prvih deset", zaključila je.

Drugoplasirana njemačka nada Maria Riesch odvozila je možda i najbolju spustašku utrku u karijeri. Bez ijedne pogreške u cilju je ispred Anje Pärson akumulirala četiri desetinke prednosti i izgledalo je na trenutak da ju niti Amerikanka neće prestići. Minimalno je bila u zaostatku na prvim prolazima, no u cilj je ipak ušla s prednošću.

"Odradila sam gotovo savršenu utrku. Sve do posljednjeg prolaznog vremena činilo se da će Lindsey biti sporija, no u posljednjoj je sekciji nekako prikupila četiri desetinke sekunde. Ne znam kako to objasniti. Zadovoljna sam drugim mjestom, jer više u ovome trenutku jednostavno ne mogu postići", pričala je Riesch.

"Možda je u prednosti jer vozi na većim skijama i tako na ravnim dijelovima postiže veće brzine. Kako drugačije objasniti njeno prikupljanje 40 stotinki sekunde između posljednjeg prolaza i cilja?", zapitala se Njemica.

No, premda frustrirana konstantnim porazima u brzim disciplinama, primjer najbolje prijateljice za sada ne namjerava slijediti. "Teško je sada razmišljati o tome. Možda ću na treninzima u St. Moritzu jednom isprobati duže skije, no ne vjerujem da bi takva odluka bila kvalitetna prije Olimpijskih igara."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!