Zimski sportovi

Herbst obranio trijumf, Kostelić nastavlja niz

Antonija Pavlić • utorak, 26.01.2010.
Herbst obranio trijumf, Kostelić nastavlja niz
Foto: Davor Sajko

Reinfried Herbst obranio je prošlogodišnji trijumf u Schladmingu, u sjajnom raspletu sedmog slaloma sezone na jednoj od legendarnih staza Svjetskoga kupa, Planaiju. Drugo mjesto pripalo je Švicarcu Silvanu Zurbriggenu, a treću poziciju iz prošlogodišnje utrke obranio je još jedan domaći skijaš, Manfred Pranger...

Staza Planai u Schladmingu bila je ovoga utorka pozornica sedmom slalomu sezone za skijaše u Svjetskome kupu. Pobjedu i povratak crvenog startnog broja vratio je Austrijanac Reinfried Herbst, obranivši pred domaćom publikom, koje se kraj staze natiskalo gotovo 50.000, prošlogodišnji trijumf i upisavši treću ovosezonsku, te osmu pobjedu u karijeri.

Drugo mjesto pripalo je Švicarcu Silvanu Zurbriggenu, čime je ostvario tek treći slalomski podij u karijeri, na najbolji mogući način iskoristivši postavljanje staze "svog" trenera Schlaeppija, a treću prošlosezonsku poziciju obranio je još jedan domaći skijaš, Manfred Pranger. Na korak do postolja, usprkos odličnoj drugoj vožnji, ostao je Benjamin Raich, a najboljim rezultatom karijere krug vodećih pet zatvorio je Kanađanin Julien Cosineau.

Vezane vijesti

Nakon dva redana odustajanja plasman je ponovno ubilježio Manfred Moelgg, utrku okončavši na šestom mjestu, a sedmom pozicijom titulu trenutno najboljeg slalomaša svijeta tijesno je izgubio Julien Lizeroux. Osmo i deveto mjesto, s rezultatima sezone, upisali su Japanci Naoki Yuasa i Akira Sasaki, prvospomenuti i s tek drugim ulaskom u Top 10 u karijeri.

Na deseto mjesto sa 2.77 stotinki sekunde zaostatka za Herbstom pozicionirao se Ivica Kostelić, prestigavši s 26 upisanih bodova na četvrtom mjestu ukupnog redoslijeda Svjetskog kupa Aksela Lunda Svindala.

Zanimljivo je primijetiti da se u sedamnaest utrka, zaboravimo li nakratko nesretno izlijetanje na Sljemenu, hrvatski skijaški Profesor uvrštavao u najboljih 30 u svim disciplinama; takvim uspjehom ne može se pohvaliti niti Benjamin Raich, niti Aksel Lund Svindal (premda je osvajao bodove u svim disciplinama), a kamoli Didier Cuche ili Carlo Janka. Najbliže tom podvigu je švicarski all-rounder Silvan Zurbriggen, no on, za razliku od Ivice, ima mnogo više nezavršenih utrka.

Preostali hrvatski predstavnici u Schladmingu nisu se uspjeli izboriti za drugu vožnju. Veoma blizu bio je Natko Zrnčić-Dim, kojemu je za proboj među 30 najboljih nedostajalo 35 stotinki bolje vrijeme, dok Dalibor Šamšal ponovno nije uspio završiti utrku. Posljednji, a ujedno i jedini plasman u drugu vožnju ostvario je u Zagrebu prošle godine, a u 26 slalomskih utrka u karijeri u Svjetskome kupu u njih čak 14 nije došao do cilja.

Skijaški cirkus sportaša ovoga produženog vikenda seli u Kranjsku Goru, gdje će se za Pokal Vitranjc boriti u dva veleslaloma, te slalomu od petka do nedjelje.

Svjetski kup, Schladming, slalom:
1. Reinfried Herbst (Austrija, BLIZZARD) 1:45.91
2. Silvan Zurbriggen (Švicarska, HEAD) +0.56
3. Manfred Pranger (Austrija, VOELKL) +0.82
4. Benjamin Raich (Austrija, ATOMIC) +0.91
5. Julien Cousineau (Kanada, ROSSIGNOL) +1.76
6. Manfred Moelgg (Italija, FISCHER) +1.97
7. Julien Lizeroux (Francuska DYNASTAR) +2.03
8. Naoki Yuasa (Japan, HART) +2.28
9. Akira Sasaki (Japan, SALOMON) +2.68
10. Ivica Kostelić (Hrvatska, FISCHER) +2.77

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dinaminjo26.01.2010. u 22:33
    Umor je čini se učinio svoje.. U obje je vožnje Ivek nakupio po sekundu zaostatka u donjem dijelu, tj drugoj polivici.. Nema veze, biti će Profesor najbolji kad bude najpotrebnije!!
    Dinaminjo