Zimski sportovi

"Dostojno sam se vratila"

Antonija Pavlić • petak, 19.02.2010.
"Dostojno sam se vratila"
Foto: Kristijan Komarica

Maria Riesch već je u drugom nastupu na olimpijskoj smotri osvojila zlatno odličje. Svoj je nastup u Vancouveru započela pomalo razočaravajućim osmim mjestom u spustu, no sve je popravila u superkombinaciji, slavivši ispred Julije Mancuso i Anje Pärson...

Nervoza, premijerni nastup na olimpijskoj smotri i teži pad Anje Pärson, nakon koje je morala startati, osujetio je spustaške planove Marije Riesch na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru. No već je dan kasnije bila mnogo opuštenija i s dvije odlične vožnje spusta i slaloma doskijala do svoje prve olimpijske kolajne.

"Na dostojan sam se način vratila poslije osmog spustaškog mjesta. Znala sam da mogu bolje i to sam dokazala. Ništa u mojoj vožnji nije ličilo na premijerni olimpijski nastup", rekla je presretna pobjednica.

"Još uvijek nisam potpuno svjesna ostvarenja koje sam postigla. Na Igrama u Torinu nisam mogla nastupati, no sada me evo u Whistleru, sa zlatom oko vrata. Nevjerojatno."

Premda je osvojila posljednji spust Svjetskoga skijaškog kupa prije odlaska u Kanadu, Njemica poznata i po dvije epizodne uloge u njemačkim serijama, nije uspjela na pravi način odraditi klasičan spust.

"Prije prve sam utrke bila veoma nervozna, no u superkombinaciju sam ušla bez toga, samouvjerena i opuštena. Zlato sam zapravo dobila u spustu, znala sam da sam ostvarila odličan uspjeh zaostavši za Lindsey samo tri desetinke", otkrila je.

"Svjesna sam koliko brza mogu biti u slalomu. Ipak je to jedna od mojih disciplina, moja najveća snaga. Razmišljala sam o medalji; znala sam da ću je osvojiti ako odradim jednu solidnu vožnju."

Najtrofejnija skijašica dosadašnjih alpskih skijaških natjecanja, ipak, nije Riesch, a niti Vonn. Dva odličja osvojila je jedino Julia Mancuso; djevojka koja je ove sezone u Svjetskome kupu najbolja bila osma.

"Kada sam shvatila da u džepu imam još jednu medalju gotovo sam poludjela", oduševljeno je poslije utrke zborila Julia Mancuso

"Napravila sam pogrešku točno prije ulaska u cilj, no ona se srećom nije odrazila na vremenu. Ne mogu opisati kako sam se osjećala prešavši granicu cilja. U meni je nastupila iznimna sreća i zaprepaštenje; ovo je trenutak koji svaki sportaš priželjkuje i u kojem shvatite koliko naporno trebate trenirate da bi sve postalo moguće."

"Nisam vjerovala u ovakav početak, no nadala sam se, naravno", komentirala je fantastičan ulazak u ZOI.

Podvig dana, a možda i dosadašnjeg dijela igara, pored fantastičnog "oporavka" i bronce Petre Majdič ostvarila je švedska vedeta Anja Pärson. Šesterostruka olimpijska odličnica u spustu je, naime, doživjela teži pad, prilikom kojeg je letjela gotovo 60 metara, no već je dan kasnije stala na start i osvojila još jednu, šestu medalju, kojom se na listi najuspješnijih alpskih olimpijki (samo u broju) izjednačila s Janicom Kostelić.

"Morala sam pokušati, unatoč boli. Sada vidim da je vrijedilo", kaže Pärson. "Željela sam se tek pojaviti na startu, a sve se završilo fenomenalno. Kada padneš moraš se ustati, bilo bi mi teže da nisam ponovno isprobala posljednji skok."

Kakve su se misli motale po umu jedne od najvećih skijašica svih vremena prije starta spustaškog dijela superkombinacije? "Rekla sam si da mogu i moram odvoziti poštenu vožnju. To sam i učinila."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!