Zimski sportovi

Drama u Garmischu pripala Herbstu

Antonija Pavlić • subota, 13.03.2010.
Drama u Garmischu pripala Herbstu
Foto: EPA

Reinfried Herbst novi je slalomski prvak sezone 2009./2010. U dramatičnoj završnici prevladao je ispred Francuza Juliena Lizerouxa, na koncu sakupivši 22 boda više. Pobjedu u posljednjoj utrci sezone osvojio je domaći skijaš, Felix Neureuther, dok je mjesto na postolju pripalo još i Andreu Myhreru. Ivica Kostelić na koncu je svoj plasman iz prve vožnje popravio za devet mjesta i promovirao se u jedinog skijaša koji je u sve četiri discipline u Garmischu ostvario plasmane u Top 10!

U dramatičnoj završnici posljednje utrke skijaške sezone 2009./2010. Mali slalomski kristalni globs, prvi u karijeri, za dlaku je odnio Austrijanac Reinfried Herbst, premda je utrku okončao na devetom mjestu sa zaostatkom od čak 1.74 sekundi za pobjedničkim vremenom.

Njegov jedini konkurent u borbi za titulu najboljeg slalomaša sezone, Julien Lizeroux, odradio je briljantnu drugu vožnju i upisao daleko najbolje vrijeme, no ni to mu nije bilo dovoljno da kući ponese Mali globus.

Pobjedom se na stazi Gudiberg u mondenom njemačkom skijalištu osladio pak domaći momak - Felix Neureuther, petoplasirani u prvoj vožnji. Drugi je ovo trijumf za mladoga Nijemca, koji je premijerno slavlje u karijeri upriličio također ove godine, u legendarnom Kitzbühelu.

Mjesto na postolju osigurao je još i brončani s olimpijskih igara Andre Myhrer, a samo deset stotinki kratak od plasmana na podij ostao je Lizeroux.

Peto i šesto mjesto okupirali su Kanađani Michael Janyk i Julien Cosineau, dok je sedmi bio Silvan Zurbriggen. Potonji se s osvojenih 36 bodova promovirao i u brončanog ovogodišnjeg slalomaša, prestigašavši na toj poziciji s ciglih pet bodova Ivicu Kostelića.

Profesor je u drugoj vožnji maksimalno riskirao i na koncu drugim vremenom napredovao za čak devet pozicija. Desetim je mjestom u konačnici postao jedini skijaš koji je na završnici Svjetskoga kupa u sve četiri discipline ušao među najboljih deset. Uspjeh je to koji itekako vrijedi i pokazuje tko je zapravo najsvestraniji skijaš u Svjetskome kupu - u pravome smislu te riječi.

Reći ćete: ali što s Jankom, Cucheom, Svindalom? Svi oni imaju više bodova od Ivice; Janka čak i gotovo 400 poena, no podsjetimo se kako je Ivica u ovotjednom spustu bio, 10., a superveleslomu još briljantniji - drugi.

Zamislite sada Janku, Cuchea ili Svindala na drugom mjestu u slalomskom poretku. Jeste? Svaka čast. Dvojica prvospomenutih do sada u karijeri nisu uopće uspjeli doskijati do slalomskih bodova, dok je Svindal posljednji puta to učinio prije četiri godine u Shigakogenu.

Posljednju utrku sezone nisu uspjeli završiti Reto Schmidiger, Lars Elton Myhre, Ted Ligety, Mitja Valenčić i Benjamin Raich.

Garmisch-Partenkirchen, slalom:
1. Felix Neureuther (Njemačka, ATOMIC) 1:43.63
2. Manfred Pranger (Austrija, VOELKL) +0.29
3. Andre Myhrer (Švedska, NORDICA) +0.35
4. Julien Lizeroux (Francuska, DYNASTAR) +0.45
5. Michael Janyk (Kanada, ROSSIGNOL) +0.55
6. Julien Cosineau (Kanada, FISCHER) +0.70
7. Silvan Zurbriggen (Švicarska, HEAD) +1.03
8. Manfred Moelgg (Italija, FISCHER) +1.29
9. Reinfried Herbst (Austrija, BLIZZARD) +1.74
10. Ivica Kostelić (Hrvatska, FISCHER) +1.80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!