Košarka

Dobro je kad završi dobro

Ivor Krapac • petak, 23.04.2010.
Dobro je kad završi dobro
Foto: Ivan Lacković

Košarkaši Cibone su treći put u finalu NLB lige - drugi put u Zagrebu! Polufinalni ogled s Union Olimpijom na Final Fouru u zagrebačkoj Areni bio je teži nego se moglo očekivati, Cibosi nisu igrali dobro, no nekako su našli put do pobjede...

Pobjeda će ostati zapisana, ali sve što su košarkaši Cibone pokazali u polufinalu protiv Union Olimpije je, realno, trebalo izgledati puno bolje. Nikad nije lijepo započeti izvještaj s kritikom, no ovo je bio jedan od susreta koji je zaslužio takav uvod - Cibosi su se silno, a s obzirom na desetkovanost Ljubljančana, zapravo nepotrebno namučili na putu do 78:73 i nedjeljnog finala protiv Partizana.

Pljesak za generaciju '85.

Cibonino izdanje na parketu nije bilo sjajno, ali za ljepšu sliku pobrinuo se pljesak za predstavnike generacije 1985., koja je uzela prvi naslov Cibosa u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju. Na parket su, pozivani po svojim brojevima, u poluvremenu izašli Aleksandar Petrović, Adnan Bečić, Zoran Čutura, Branko Vukičević, Sven Ušić, Franjo Arapović, Mihovil Nakić i Andro Knego, a pljesak su dobili i trener Mirko Novosel i njegov tadašnji pomoćnik Željko Pavličević.

Ovacije nije slušao jedino gradonačelnik Milan Bandić koji je izašao na parket Arene podijeliti im priznanja, njega su tribine dočekale zvižducima...

Velika dominacija u skoku, 44-28 ukupno i čak 24-8 u napadačkim skokovima, vjerojatno će biti jedino čime će Velimir Perasović biti izrazito zadovoljan. No, takvo što se moglo i predvidjeti s obzirom da su Ljubljančani bili sa samo dva prava aduta pod košem, a i od ta dva, ni Edin Bavčić ni Nemanja Aleksandrov nisu klasični centri - tu je momčad Jure Zdovca teško mogla očekivati nešto više, ali u svemu ostalom bili su itekako ravnopravni.

Otvaranje utakmice nije najavljivao muke u koje će Cibona upasti u nastavku, počevši s drugom četvrtinom, zbog čega je prvo poluvrijeme okončano praktički u egalu. Krenulo je s tricom Marka Tomasa, nastavilo se s četiri poena Vedrana Vukušića za 7:3 nakon dvije minute, a i ostatak prve dionice bio je jednako kvalitetan, uz najveću prednost nakon Andrićevog koša "iz odbojke" za 24:12 u devetoj minuti.

Ljubljančani su jedinog raspoloženog igrača tada imali u Jaki Klobučaru, no samo s njim i uz izrazitu inferiornost u skoku teško su mogli očekivati išta bolje od minusa od 26:18 nakon prvih deset minuta. Skok je bio vrijedan posebnog isticanja - u prvoj četvrtini Cibona ga je dobila s 13-2, ponajprije zbog skokova u napadu kojih su uhvatili osam, a Olimpija ostala na nuli.

Iako je i druga četvrtina krenula dobro, uz tricu Vukušića i polaganje Radoševića za 31:20 u 12. minuti, nastavak nije bio po željama Cibosa. Obrambeni intenzitet bio je jako slab, a Perasovićeva momčad bez pravog intenziteta na tom kraju terena ne može lako baš ni protiv koga, što se vrlo brzo odrazilo i na rezultatu.

Klobučar nije posustajao, i dalje je bio najraspoloženiji adut Olimpije u napadu, a kada mu je ruku pružio iskusni Ilievski, gosti su se ne samo vratili, već u 18. minuti i prvi put poveli slobodnim bacanjima Aleksandrova za 43:42.

Prvo poluvrijeme ipak je završilo s prednošću na Ciboninoj strani (48:44), što je, s obzirom na prikazano, čak bila dobra vijest, u završnici druge četvrtine povukao je Gordon, a Bogdanović se pridružio zakucavanjem u kontri, no činjenica da je sve ponovno bilo u egalu ipak je zabrinjavala. Slično je ostalo i kroz prvi dio treće četvrtine, da bi se u drugom Cibona ipak odvojila.

Službeno - 10.200 ljudi

Kako se i najavljivalo, preko 10 tisuća ljudi okupilo se podržati Cibose u lovu na finale, a službeni broj koji je potvrdio direktor Arene Zdenko Antunović govori o 10.200 posjetitelja.

Broj je, naravno, jako lijep, još da su bili glasniji... No, možda to bude bolje u finalu, protiv Partizana će trebati potrošiti i glasnice.

Puno kvalitetnija obrana, bez Olimpijinih poena u nešto više od tri i pol minute potkraj treće dionice, otvorila je Cibosima vrata da se odvoje i serijom od 8:0 stignu do 66:52 uoči završnih deset minuta, tada se činilo da bi to moglo biti to, ali pokazalo se da nije bilo tako - Perasovićeva momčad je u posljednjoj četvrtini ponovno uglavnom vozila u krivom smjeru.

Ljubljančani su to iskoristili i predvođeni Klobučarom i Kikowskim povezali seriju od 10:2 za smanjenje na 68:62 pet minuta do kraja, a kada su Bavčić i Ožbolt novim poenima srezali minus na samo 71:69, bilo je jasno da slijedi završnica koja neće biti jednostavna.

Srećom za Cibose, ipak su izdržali. Bile su dvije sudačke odluke s kojima Ljubljančani sigurno neće biti sretni, dosuđena osobna u napadu nad Gordonom i priznavanje Gordonovog polaganja za 76:69 zbog gostujućeg diranja obruča, ali nije bilo samo to, moguće je da je Perasovićeva momčad u tim trenucima ipak imala i više snage, što je, ako je bilo tako, sigurno pomoglo. Sve je zapečatio Marko Tomas s dva pogođena slobodna za 78:71, prekinuvši svoje dugo razdoblje bez poena, započeto još u prvoj polovici druge četvrtine.

U dolasku do Partizana najviše je pokazao Jamont Gordon (23 poena, sedam skokova, pet asistencija), Vedran Vukušić dodao je 14, a Tomas 12 poena, uz slabih 3/11 iz igre. Ljubljančane je s 19 poena i šest skokova vodio kroz cijelu utakmicu dobri Klobučar, Ilievski se priključio s 14, a Bavčić i Ožbolt s po 12 poena.

Finale će, tako, donijeti sudar momčadi koje su kroz cijelu regionalnu sezonu pokazale najviše. Cibona protiv Partizana, u nedjelju u 17:15 sati.

NLB liga Final Four

polufinale

Partizan72:67Vršac
Cibona78:73Petrol Olimpija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NLB liga Final Four

polufinale

Partizan72:67Vršac
Cibona78:73Petrol Olimpija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!