Nogomet

Pustinjske lisice nanjušile šansu

Maja Giljanović • nedjelja, 06.06.2010.
Pustinjske lisice nanjušile šansu

Alžir je test karaktera položio u finišu kvalifikacija protiv vječitog rivala Egipta. Osvetu za neuspjeh u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. Alžirci su sanjali 20 godina i dosanjali 18. studenog 2009. godine. Pustinjske lisice su se prvi put nakon 1986. vratile na najveću scenu, a u društvu Engleske, SAD-a i Slovenije kuju planove i za prolaz u drugi krug.

Rivalitet Alžira i Egipta dio politologa datira u doba Gamala Abdel Nassera. Egipatski je predsjednik svesrdno pomogao alžirske revolucionare u ratu za neovisnost od Francuske (1954.-1962.), ali je nakon rata, želeći svoj Egipat očistiti od islamskih konzervativaca, zadrte učitelje islama poslao u Alžir i zapalio iskru fundamentalizma koja je 1991. rezultirala građanskih ratom i uzela između 150.000 i 200.000 života.

Rabah Saadane

64-godišnji Rabah Saadane bivši je igrač Rennesa kojem je karijeru u 27. godini naprasno prekinula prometna nesreća. Saadane je bio na čelu reprezentacije U-18 koja se kvalificirala na Svjetsko prvenstvo u Japanu 1979. na turniru na kojem je briljirao izvjesni Maradona, prvi je to put bio da se Alžir plasirao na jedno veliko natjecanje. Saasane je bio član stručnog stožera na SP-u i u Španjolskoj 1982. i u Meksiku 1986., peti je put za kormilom Alžira, a ukupno je na klupi A reprezentacije od 1981. do danas skupio sedam godina.

Drugi izvor tenzija pripisuju godini 1989. i odlučujućoj utakmici za plasman na Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine. Egipat je nakon 0:0 u Alžiru pobijedio 1:0 i izvadio vizu za Italiju, ali nakon utakmice izbili su neredi, tukli su se i navijači na tribinama i igrači u tunelu. Reprezentativac Alžira Lakhdar Belloumi je u odsutnosti osuđen zbog napada na alžirskog liječnika koji ga je oslijepio na jedno oko i za njim je izdan uhidbeni nalog Interpola, a Egipat je uzvratio time što je na Afrički Kup nacija 1990. u Alžiru za šalu poslao juniore.

Incidenata je bilo još. Egipat je 1950-ih nogometašima Alžira zabranio turneja na kojoj su se zalagali za osamostaljenje od Francuske, 1978. na Sveafričkim igrama alžirska je policija pretukla navijače i igrače Egipta tijekom i nakon utakmice Egipćana protiv Libije, a iskre su frcale i na kvalifikacijama za Olimpijske igre 1984.

U kvalifikacijama za JAR prva utakmica je prošla u miru, predsjednik Alžira Bouteflika Interpolu je naložio ukidanje naloga za uhićenje Belloumija i isplatio odštetu ozlijeđenom doktoru, a reprezentacija je na aerodromu dočekana s cvijećem i glazbom. Alžir je u Blidi pobijedio 3:1 i ništa nije ukazivalo na događaje u Egiptu, ali egipatski političari su utakmicu vidjeli kao idealnu rampu za lansiranje svojih osobnih ambicija i nahuškali povodljivu javnost.

Autobus s alžirskim igračima u Kairu je kamenovan, staklo je ozlijedilo tri igrača, a vodeće državne dnevne novine Al-Ahran optužile su Alžirce da su sami sebe sabotirali! Glavni liječnik alžirske reprezentacije Gaillaud je izjavio da igrači psihički nisu u stanju igrati, ali utakmica je odigrana, Egipat je pobijedio 2:0, a nakon susreta su izbili neredi i u Kairu, ali i u Marseilleu.

Obje su momčadi kvalifikacije završile s 13 bodova, obje s gol-razlikom od +5, obje su postigle ukupno devet golova, obje su u međusobnim susretima osvojile tri boda i obje su međusobne utakmice završile s gol-razlikom od +2 (pravilo gola postignutog u gostima ovdje ne vrijedi). Odluka o putniku u JAR je pala na jednu utakmicu play-offa na neutralnom terenu u Sudanu, 15.000 policajama je poslano da osigura sigurnost, Alžir je pobijedio golom Antara Yahije u 40. minuti i na najveću se scenu vratio prvi put nakon 1986.

Izbornik Rabah Saadane se proteklih pola godine suočio s padom forme, Alžir je na Kupu nacija dogurao do polufinala, ali se proveo kao "žut" u polufinalu protiv - Egipta. Izgubili su 0:4, a dva dana poslije su izgubili u u utakmici za treće mjesto od Nigerije (0:1). U ožujku su izgubili prijateljske utakmice protiv Srbije (0:3) i Irske (0:3), a neslavnu su seriju prekinuli jučer u Njemačkoj protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata (1:0).

Snage

Nacionalni zanos i polet 24 godine nakon posljednjeg sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu, ali i iskustvo igranja u europskim ligama. Karim Ziani je bivši igrač Marseillea, Nadir Belhadj je u Portsmouthu, Madjid Bougherra Rangersima, Hassan Yebda je nominalno igrač portugalskog prvaka Benfice koji je sezonu proveo u Portsmouthu, a Abdelkader Ghezzal je sa Sienom ispao u Serie B. Veznjak Sochauxa, prije 20 godina rođen u Francuskoj, Ryad Boudebouz je uzbudljiv talent koji je nakon nastupa za U-19 reprezentaciju Francuske odabrao domovinu svojih roditelja.

Slabosti

Veznjak Lazija, na glasu kao "mali Zidane, Mourad Meghni je ozlijeđenog koljena ispao s popisa putnika u Južnu Afriku, Rafik Saifi, Bougherra i Yahia se muče s ozljedama i nisu na 100 %, a Ziani je proveo frustrirajuću sezonu u Wolfsburgu.

Očekivanja

Uspjeh: Alžir vidi šansu za prolaz u Skupini C. Engleska Fabija Capella je nedostižna, ali smatraju se dovoljno dobrima kao što je SAD i boljima od Slovenaca.

Realno: Osmina finala je krajnji domet. Skupina je prolazna, ali četvrtfinale je nedohvatljivo. Skupina C se križa sa Skupinom D u kojoj su Njemačka, Gana, Srbija i Australija.

Neuspjeh: Alžir je triput u povijesti izborio nastup na SP-u. Englesku 1966. su bojkotirali zbog odluke Fife iz 1964. da najbolja afrička reprezentacija mora u play-off protiv pobjednika ili u Aziji ili u Oceaniji (bojkot je podržalo 16 afričkih reprezentacija), 1982. i 1986. su ispali u skupini, odigrali su ukupno šest utakmica, dvije su dobili, jednu odigrali neriješeno i tri izgubili, gol-razlika im je -4 i JAR vide idealnom šansom za iskorak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 22:43
    vrlo vrlo tesko da imaju sanse za prolaz.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2010. u 12:00
    Nemaju šanse ni protiv Amera ni protiv Slovenaca.
    Obrisan korisnik