Nogomet

Trojac u lovu na Gordi Albion

Vedran Babić • četvrtak, 10.06.2010.
Trojac u lovu na Gordi Albion
Foto: EPA

Slično kao i u skupini B, i u skupini C imamo jednog glavnog favorita i tri reprezentacije od kojih se svaka nada plasmanu u drugi krug. Taj glavni favorit je Engleska koja bi s obzirom na kvalitetu i tradiciju trebala uzeti prvo mjesto, dok bi SAD, Slovenija i Alžir trebali voditi bitku za poziciju broj dva.

Favorit skupine

Engleska: Momčad Fabija Capella jedan je od glavnih favorita ne samo za osvajanje svoje skupine već i za konačnu pobjedu u finalu 11. srpnja. Englezi su gladni uspjeha na velikim natjecanjima i usprkos zdravstvenim problemima Rija Ferdinanda koji je morao napustiti Južnu Afriku te vjerojatno i najboljeg igrača trenutno, Waynea Rooneya, očekuju daleki domet i u najmanju ruku borbu za postolje.

Gerrard, Lampard i društvo svakako posjeduju kvalitetu i iskustvo za otići do kraja, no jedino je pitanje hoće li uspjeti podnijeti vječni pritisak engleske javnosti, za koju svi znamo da je nemilosrdna i da će "kamenovati" sve reprezentativce u slučaju podbačaja, baš kao što će ih uzdizati u nebesa i davati im "božanstvene" nadimke ukoliko postanu svjetskim prvacima. Veliku ulogu u tome trebao bi igrati iskusni izbornik Capello, svakako jedna od najjačih karika aktualne engleske reprezentacije.

Realne šanse za prolazak

SAD: Iako se 2006. u teškoj skupini s Italijom, Ganom i Češkom nisu proslavili te su natjecanje završili kao posljednji s jednom pobjedom i dva poraza, Amerikanci ove godine sigurno imaju više vjere u prolaz u drugi krug. Možda im više odgovaraju Mundijali izvan Europe jer su 2002. u Japanu i Južnoj Koreji izborili četvrtfinale, a 1994. pred svojim navijačima osminu finala.

Izbornik Bob Bradley na raspolaganju između ostalih ima Landona Donovana, Carlosa Bocanegru, Tima Howarda, DaMarcusa Beasleya, Clinta Dempseya, sve redom provjerene i iskusne igrače koji bi trebali biti predvodnici misije "prolaz u drugi krug".

Slovenija: Matjaž Kek nedavno je izjavio kako u momčadi ima 23 zvijezde i to dovoljno govori o slovenskom samopouzdanju i vjeri koju on ima u svoje igrače. Slovenci su rasterećeni, i sami plasman na Svjetsko prvenstvo je veliki uspjeh, no sada kada su već tu, sigurno će dati i zadnji atom snage ne bi li ostavili trag i upisali prve pobjede na Mundijalu u svojoj povijesti. Naime, ovo im je tek drugi put da su se kvalificirali, a 2002. su u skupini upisali sva tri poraza.

Alžir: Optimizam koji sije iz izjava izbornika Rabaha Saadanea i njegovih igrača zasigurno je ohrabrujuć za njihove navijače. Polufinalist ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija ima svoje jake adute poput Rafika Saifija, Karima Zianija, Yazida Mansourija, Nadira Belhadja i Karima Matmoura, a uz eventualnu bučnu podršku s tribina sve je moguće, unatoč tome što u pripremnom razdoblju nisu oduševili.

Utakmica koju nećete propustiti

SAD - Slovenija: Iako smo već istaknuli kako su Englezi najveći favoriti, dvoboj između SAD-a i Slovenije ipak bi, uz dužno poštovanje prema Alžiru, vrlo lako mogao biti odlučujući u borbi za drugo mjesto. Radi se o utakmici drugog kola iz koje će pobjednik vjerojatno stići na korak od osmine finala.

Igrač kojeg se isplati pogledati

Wayne Rooney: Jedan od najboljih napadača današnjice ujedno je i jedna od glavnih zvijezda ovog prvenstva i kao takvome će se njegov svaki potez pratiti s posebnom pažnjom. Forma koju je protekle sezone pokazao u dresu Manchester Uniteda je impresivna, a ukoliko bude u potpunosti zdrav, Wayne Rooney je svakako igrač kojeg se isplati pogledati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!