Tenis

Francuzi prekinuli 87-godišnju tradiciju

Ivor Krapac • subota, 10.07.2010.
Francuzi prekinuli 87-godišnju tradiciju
Foto: EPA

Španjolska neće doći do trećeg uzastopnog naslova pobjednika Davis Cupa. Reprezentacija koja je odlazila do kraja u posljednje dvije godine zaustavljena je u četvrtfinalu u Clermont-Ferrandu, u polufinale odlaze Francuzi...

Francuska - Španjolska 3-0

Julien Benneteau i njihov majstor parova Michael Llodra pobrinuli su se za francusko slavlje u Clermont-Ferrandu. Nakon pobjeda Llodre i Gaela Monfilsa u petak u dva singla, domaća reprezentacija "dokrajčila" je Španjolsku bez Rafaela Nadala uspjehom u subotnjim parovima, u kojima su Benneteau i Llodra sa 6:1, 6:2, 6:7(6) i 7:6(5) nadjačali Feliciana Lopeza i Fernanda Verdasca.

Vezane vijesti

Bila je to zaista povijesna pobjeda za Francuze s obzirom da im je razdoblje bez pobjede nad Španjolskom u Davis Cupu bilo povijesno dugo, još od 1923., čak 87 godina. Pored toga, Francuska se ovom pobjedom probila u svoje prvo polufinale Svjetske skupine od 2004., kada su u prva dva kola svladali Hrvatsku i Švicarsku, da bi ih na polufinalnoj prepreci zaustavili - Španjolci.

Rusija - Argentina 1-2

Kao i u Splitu, i u Moskvi su nakon parova u vodstvo došli gosti. U odnosu na najavljeno na ždrijebu, dogodile su se promjene na obje strane. Eduardo Schwank je kod Argentinaca zamijenio Davida Nalbandiana, dok je Nikolaj Davidenko kod Rusa uskočio umjesto Teimuraza Gabašvilija, a pokazalo se da je bolji izbor bio onaj gostujući.

Schwank i Horacio Zeballos su sa 7:6(7), 6:4, 6:7(3) i 6:1 nadjačali Davidenka i Igora Kunjicina, osiguravši svojoj reprezentaciji dvije nedjeljne "meč-lopte" za prolazak u polufinale. Prvu će imati Leonardo Mayer protiv Davidenka, a ako Rusi poravnaju na 2-2, argentinska šansa bit će David Nalbandian u ogledu s Mihailom Južnim.

No, treba dodati da Nikolaj Davidenko još nije siguran za nastup u nedjelju. Nakon poraza u subotnjim parovima, kazao je da bi bilo bolje da priliku dobije netko drugi s obzirom da nije zadovoljan vlastitom formom...

Čile - Češka 0-3

Nakon potpune dominacije Ive Minara i Jana Hajeka u petak, Česi su očekivano dovršili posao u gostima na crvenoj zemlji Coquimba. Lukaš Dlouhy i Jan Hajek, koji je uskočio umjesto najavljenog Františeka Čermaka, proslavili su 7:6(3), 6:3, 3:6 i 6:3 protiv Jorgea Aguilara i Nicolasa Massua.

Češka će se od 17. do 19. rujna u polufinalu sresti s pobjednikom četvrtfinalnog ogleda Hrvatske i Srbije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisDavis Cup/Fed Cup

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!