Tenis

Španjolci "na konopcima"

Ivor Krapac • petak, 09.07.2010.
Španjolci "na konopcima"
Foto: EPA

Osim u Splitu, četvrtfinalni susreti Svjetske skupine Davis Cupa se ovog vikenda igraju i u Clermont-Ferrandu, Moskvi i Coquimbu, a glavna vijest stigla je iz Francuske. Domaća reprezentacija je nakon prvog dana korak do pobjede nad Španjolskom, koja je u posljednje dvije godine odlazila do "Salatare". Španjolci su bez Rafaela Nadala, ali bez obzira na to, 2-0 je ipak neočekivano...

Francuska - Španjolska 2-0

Dvoranska tvrda podloga Clermont-Ferranda zasad se pokazuje preteškim izazovom za izabranike Alberta Coste, koji se u ovom četvrtfinalu ne mogu osloniti na Rafaela Nadala. No, niti Francuzi nisu u najboljem sastavu, nedostaje im Jo-Wilfried Tsonga, a u njegovom izostanku, glavne uloge preuzeli su Gael Monfils i Michael Llodra.

Monfils je u prvom meču vikenda u Francuskoj izdržao povratak Davida Ferrera nakon zaostatka od 2-0 u setovima. Glavni adut kvarteta na kojeg u Clermont-Ferrandu računa izbornik Guy Forget slavio je sa 7:6(3), 6:2, 4:6, 5:7 i 6:4, skinuvši dio pritiska s Michaela Llodre uoči drugog meča, u kojem mu je s druge strane mreže bio Fernando Verdasco.

Llodra se u Davis Cupu dosad isticao pobjedama u njemu dražim parovima, no nije osobita senzacija da može biti opasan i u singlu. Verdasco je na svojoj koži to osjetio u porazu sa 6:7(5), 6:4, 6:3 i 7:6(2), što Španjolce stavlja pred imperativ pobjede u sva tri preostala meča. Prvi od njih bit će subotnji parovi, u kojima su za domaće najavljeni Llodra i Julien Benneteau, a za goste Verdasco i Feliciano Lopez.

Španjolci nikad nisu dobili Davis Cup susret u kojem su doživjeli poraze u prva dva singla.

Rusija - Argentina 1-1

I u Moskvi se igra na tvrdoj podlozi u dvorani, a susret je otvoren iznenađenjem - ukoliko se tako može opisati pobjeda Davida Nalbandiana. Iako nije igrao od Monte Carla sredinom travnja, kada je dogurao do četvrtfinala, a u međuvremenu se bavio liječenjem ozljeda kuka i noge, Nalbandian je bio dovoljno dobar da sa 6:4, 7:6(5) i 7:6(6) nadjača Nikolaja Davidenka, kojeg ove sezone također prate ozljede. Na papiru, ovo izgleda kao senzacija, trenutno 153. tenisač svijeta pobijedio je šestoga - no, jasno, Nalbandian je puno bolji od 153. pozicije na kojoj se sada nalazi.

Mihail Južni pobrinuo se da stvari ne budu još neugodnije za Ruse. Domaći broj dva je sa 6:3, 6:1, 6:4 pobijedio Leonarda Mayera i time poravnao na 1-1 uoči parova u kojima bi za Rusiju trebali zaigrati Teimuraz Gabašvili i Igor Kunjicin, a za Argentince Nalbandian i Horacio Zeballos.

Čile - Češka 0-2

U Coquimbu ćemo doznati polufinalnog protivnika boljem iz četvrtfinalnog ogleda Hrvatske i Srbije, a nakon prvog dana, čini se da će to biti Česi. Iako su bez wimbledonskog finalista Tomaša Berdycha i već neko vrijeme odsutnog Radeka Štepaneka, kojeg muči sindrom premorenosti, gosti su svejedno bili prejaki za Čileance bez Fernanda Gonzaleza, na prisilnoj pauzi zbog ozljede koljena.

Igra se, naravno, na zemlji, no niti odabir podloge niti pomoć s tribina nisu ništa značili domaćima. Ivo Minar donio je Češkoj prvi bod sa 6:0, 6:2 i 6:3 protiv Nicolasa Massua, dok je Jan Hajek ispustio još dva gema manje, proslavivši 6:0, 6:2 i 6:1 protiv Paula Capdevillea.

Nakon takvog petka, pitanje je imaju li Čileanci ikakvu nadu u preostala dva dana. U subotu će probati ostati "na površini" u parovima, u kojima će, po najavi, Capdeville i Jorge Aguilar igrati protiv Františeka Čermaka i Lukaša Dlouhog. S obzirom da su oba češka aduta dobri igrači parova, teško je vjerovati da je domaćoj reprezentaciji ostalo puno nade.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisDavis Cup/Fed Cup
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH10.07.2010. u 16:09
    Joj, tek će biti gadno kada se Čermak i Dlouhy raspizde...
    ALGHAZANTH