Vodeni sportovi

Hrvatska u finalu Svjetskog kupa

Matej Milanović • subota, 31.07.2010.
Hrvatska u finalu Svjetskog kupa
Foto: Sandro Donda

Po drugi put na turniru hrvatski su vaterpolisti svladali Amerikance i tako osigurali prvi nastup u finalu Svjetskog kupa. Barakude je do pobjede od 11:9 predvodio Miho Bošković sa četiri gola...

HRVATSKA - SAD 11:9 (3:1, 3:2, 2:4, 3:2)

Svjetski kup, Oradea, bazen Ioan Alexandrescu

Polufinale

Vezane vijesti

Suci: Alexandrescu (Rumunjska), Hart (Australija)

Hrvatska: Brzica, Burić, Bošković 4, Dobud 1, Joković 3, Karač, Muslim, Bušlje 1, Sukno, Barač 2, Hinić, Buljubašić, Pavić, Trener: Rudić

SAD: Moses, Varellas, Sharf, Powers 1, Wright 1, Tyrell, Hopkins, Azevedo 3, Bailey 3, Hutten, Smith, Corcoran 1, Stevens, Trener: Schroeder

Hrvatska je u rumunjskoj Oradei, protiv SAD-a, tražila prvi nastup u finalu Svjetskog vaterpolskog kupa. Barakude su utakmicu otvorile iskorištenim igračem više, a do šeste minute rezultat se popeo na 3:0. U posljednjoj minuti prve četvrtine Adam Wright je zabio prvi gol SAD-a.

Početak druge dionice donio je smanjenje Amerikanaca na samo gol minusa, ali je Samir Barač s igračem više zabio svoj drugi gol na utakmici i povećao na 4:2. Nakon toga su dosta imali naši protivnici, koji nisu iskoristili dva igrača više, a trećeg je Jeff Powers iskoristio tek na samom isteku. Hrvatska se nakon primljenog gola uspjela trgnuti. Prvo je zabio Maro Joković, a potom i Miho Bošković s igračem više, za 6:3 na poluvremenu.

Treća je četvrtina krenula prekršajem Jokovića za peterac, kojeg je iskoristio bivši Jugaš Tony Azevedo.Dugo nije bilo pogodaka dok Bošković nije postigao i treći gol u tri odigrane četvrtine. Ipak, nakon toga je uslijedila crna rupa Hrvata koji su u 40 sekundi primili dva gola te je deset minuta prije kraja vodstvo smanjeno na 7:6.

Andro Bušlje se pobrinuo za prekid američke serije i novo vodstvo od dva gola. No, Azevedo je deset sekundi prije kraja dionice okrunio sjajnu četvrtinu svojim trećim golom i smanjio na 8:7. Do prvog izjednačenja od početka utakmice SAD je došao u 27. minuti zgoditkom Ryana Baileya. Izgledalo je da se sprema neizvjesna i jako teška završnica utakmice.

Ipak, hrvatska reprezentacija nije potonula te je u dvije minute s tri gola odlučila susret. Joković je četiri minute prije kraja iskoristio igrača više za novo vodstvo Hrvatske. Dvije minute kasnije Bošković je zabio svoj četvrti gol, a 62 sekunde prije posljednje sirene Joković je i po treći put svladao Merrilla Mosesa i povećao na nedostižnih +3. Do kraja dvoboja SAD je tek uspio smanjiti na završnih 11:9 golom Ryana Baileya.

Kod Barakuda su se istaknuli Bošković sa četiri i Joković sa tri gola. Najbolji kod Amerikanaca su pak bili Azevedo i Bailey s tri pogotka. Hrvatska je dominirala velikim tijekom utakmice, a pobjedu je ugrozila između kraja treće i početka četvrte dionice kada je SAD napravio seriju od 4:1. Ipak, pokazali su Rudićevi izabranici da su psihološki jaki i da se mogu vratiti i iz takvih situacija, obzirom da su na američko izjednačenje odgovili sa serijom od 3 gola koja je osigurala pobjedu. U nedjelju će Hrvatska po prvi put igrati finale Kupa, a protivnik će biti Srbija koja brani naslov.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.07.2010. u 23:02
    svaka čast...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.07.2010. u 19:30
    AJMOOOOOOO HRVATSKA...SUTRA OSVAJAMO TO VJEROVATNO PROTIV SRBA!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik