Vodeni sportovi

Najveći favoriti EP-a, 1. dio

Maja Giljanović • petak, 27.08.2010.
Najveći favoriti EP-a, 1. dio
Foto: Martina Japundžić

Najuži krug favorita Europskog prvenstva koje se od 29. kolovoza do 11. rujna igra u Zagrebu na kompleksu Mladosti na Savi čine Hrvatska, Srbija i Crna Gora. Hrvatski i srpski vaterpolisti uigravali su se prije dva tjedna na Kantridi, a srpski i crnogorski početkom tjedna u Beogradu. I svjetski prvaci i prvaci Europe u Zagreb su doputovali puni optimizma, nadaju se najboljem i najavljuju da će i srce ostaviti u bazenu.

I slučajni prolaznici za najveće favorite Europskog prvenstva u Zagrebu smatraju domaćina Hrvatsku, branitelja naslova Crnu Goru i aktualne svjetske prvake Srbiju. Ni viceprvaci svijeta Španjolci ni pomlađeni Mađari ni tradicionalno neugodni Talijani nisu "mačji kašalj", ali ovom ćemo se prilikom u tri nastavka pozabaviti istočnim susjedima Crnogorcima i Srbima i pulenima Ratka Rudića.

Izbornik Crne Gore Petar Porobić u Igalu je 24 sata pred polazak za Zagreb objavio popis igrača koji konkuriraju za sastav. Jedna stavka posebno upada u oči u usporedbi s odabirom hrvatskog izbornika: Rudić je na golu nominirao samo Josipa Pavića, a Porobić i Zdravka Radića i Miloša Šćepanovića i Denisa Šefika.

Upravo se oko Šefika diglo prilično bure. Brončani olimpijac s reprezentacijom Srbije koncem svibnja je stekao pravo nastupa za Crnu Goru, debitirao je u Španjolskoj na turniru koji je Crna Gora osvojila, a i putuje na EP.

Hoće li biti u krugu 13 igrača koji su u prvom planu ili će na tribinu i konkurirati jedino u slučaju ozljede druge dvojice golmana, još nije poznato, ali o Šefiku se prolilo dosta žuči. I u Srbiji gdje su ga mnogi etiketirali izdajicom, a u i Crnoj Gori gdje smatraju da nije pošteno gurati 34-godišnjaka pored zdravih Radića i Šćepanovića koji su proteklih godina zadužili crnogorski vaterpolo.

15 je igrača jer ponovno u LEN-i lutaju. Posljednja je informacija, naime, da LEN na koncu dopušta zamjenu u slučaju ozljede ili bolesti uz dostavljanje uredne liječničke dokumentacije, Pavić dakle jest prvi i jedini golman, ali ozlijedi li se, Mirko Nižić s tribina može uskočiti u bazen, nema potrebe na golu žrtvovati primjerice Damira Burića.

Crna Gora? Porobić je pozvao: Radića, Draška Brguljana, Vjekoslava Paskovića, Nikolu Vukčevića, Damjana Danilovića, Milina Tičića, Mlađana Janovića, Nikolu Janovića, Aleksandra Ivovića, Borisa Zlokovića, Vladimira Gojkovića, Predraga Jokića, Šćepanovića, Antonija Petrovića i Šefika.

Pripreme su protekle po "PS"-u, Crna Gora je nakon osvajanja drugog mjesta u Svjetskoj ligi čime su osigurali viza za Svjetsko prvenstvo u Šangaju sljedeće godine sredinom kolovoza osvojila turnir u Baskiji, pobijedili su europski prvaci Španjolsku i to 11:4 bez da su Gojković i Zloković i ulazili u igru, Mađarsku (9:8) i Rumunjsku (9:6). Nakon Španjolske dio priprema su odradili u Igalu, a završni premaz su stavili početkom tjedna u Beogradu sparing-treninzima sa Srbijom.

Crnogorci brane titulu osvojeni prije dvije godine u Malagi u tvrdom finalu protiv Srbije, gubila je Crna Gora sredinom utakmice 2:4, ali je na krilima Šćepanovića (na suprotnoj je strani branio Šefik) proigrala u pet do 12, izborila produžetke (5:5) i zabila za preokret na 6:5.

Prvu utakmicu europski prvaci igraju protiv Hrvatske: "Naša utakmica na otvaranju u konačnici ne mora ništa značiti, čekaju nas još teške utakmice protiv Španjolske i Italije, a ni Rumunji neće 'skinuti gaće'", izjavio je Rudić, a Samir Barać se nadovezao: "Tek je otvaranje prvenstva, ali uvijek je dobro natjecanje započeti pobjedom tim više jer je protivnik ovog ranga".

I u Malagu smo igrali u skupini, slavili 7:6 samo da bi prvo mjesto na tablici prokockali u posljednjem kolu protiv Grčke (10:10), a u polufinalu Porobić je izvukao pouku i Rudiću pripremio slatku osvetu (9:7) nakon koje je Crna Gora otišla do kraja, a Hrvatska je u utakmici za treće mjesto brončanu medalju izgubila od Mađarske (14:15 nakon produžetaka i uz najblaže rečeno dvojbeno suđenje).

Utakmica između Hrvatske i Crne Gore igra se 31. kolovoza u 20:40 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!