Vodeni sportovi

Najveći favoriti EP-a, 2. dio

Maja Giljanović • subota, 28.08.2010.
Najveći favoriti EP-a, 2. dio
Foto: Davor Sajko

Svjetski prvaci Srbi jučer su doputovali u Zagreb na Europsko prvenstvo, europski viceprvaci ovog su ljeta osvojili Svjetsku ligu i Svjetski kup, u službenim utakmicama su pobijedili 11 od 12 puta, u posljednje dvije sezone osvojili su četiri zlata na natjecanjima na kojima su sudjelovali, a i ovog puta su u najužem krugu favorita.

Izbornik Srbije Dejan Udovičić je pred polazak u Zagreb na Europsko prvenstvo javnosti otvorio dušu, alfa&omega svjetskog prvaka i europskog viceprvaka je na konferenciji za novinare u središtu Vaterpolskog saveza Srbije bio potišten: "Volio bih pričati o vedrijim temama, ali ožalošćen sam odnosom prema igračima. Ovi momci ovakav tretman nisu zaslužili, donijeli smo naciji proteklih godina puno veselja".

Udovičić je nastavio: "Svi nas u trenucima radosti tapšu po ramenima, puna su im usta obećanja, ali nitko s riječi ne prelazi na djela. Situacija je postala alarmantna i došli smo u poziciji da ćemo morati birati između nastupa u Svjetskoj ligi koja je sljedeće sezone kvalifikacijsko natjecanje za odlazak na Olimpijske igre u Londonu i financiranja mlađih kategorija. Nismo mađioničari, ne možemo se više 'krpati', nemamo više na čemu štedjeti".

Predsjednik Saveza Velibor Sovrović stavio je karte na stol: "Za Savez je ove godine izdvojeno 50 milijuna dinara" (oko 470.000 eura, nap. a.), "a samo na goli put na EP u Zagreb, bez priprema i bez drugih troškova, potrošeno je 150.000 eura. Dodamo li i sredstva potrošena na organizaciju Svjetske lige, financiranje mlađih kategorija, ženski vaterpolo dolazimo do svote koja premašuje budžet, a još nije ni rujan, treba preživjeti još četiri mjeseca".

Savez je tako bio prisiljen dignuti kredit(!) za hotelski smještaj i isplatu dnevnica igračima i stručnom stožeru: "Situacija nije normalna, nikad nismo imali manje novca, ali nismo izašli s ovom pričom u javnost kako bismo stvorili alibi. Svim nedaćama usprkos vjerujem u igrače i izbornika. Atmosfera u momčadi nikad nije bila bolja, međusobni odnosi igrača i odnos reprezentativaca i stručnog stožera prema Savezu je nikad bolji. Siguran sam da će se plasirati među najbolje četiri ekipe, a uvjeren sam i da imaju kvalitetu za medalju", zaključio je Sovrović.

Igrači su svjesni težine zadatka koji ih čeka u Zagrebu: "Dolazimo kao pobjednici dva najjača turnira ljeta, prošle godine smo osvojili naslov svjetskog prvaka i zacijelo smo trn u oku mnogima. Titula u Zagrebu bila bi vrhunac, ali moramo biti objektivni. čeka nas vruć teren, pune tribine, velik pritisak, kvalitetni protivnici", izjavio je Andrija Prlainović.

Izbornik Udovičić se nadovezao: "Naša najveća kvaliteta je što smo svjesni svojih mogućnosti, vrlo dobro znamo vrline, ali i mane. Prva zadaća nam je prikriti nedostatke u igri, okrenuti se sebi i ne opterećivati se protivnicima. Cilj je polufinale nakon čega ćemo učiniti sve da ponovno uzmemo medalju".

Srbi su se prvi put okupili 7. lipnja i nakon gotovo tromjesečnih priprema Udovičić je odabrao Slobodana Sora, Marka Avramovića, Živka Gocića, Vanju Udovičića, Borisa Vapenskog, Duška Pijetlovića, Slobodana Nikića, Milana Aleksića, Nikolu Rađena, Filipa Filipovića, Prlainovića, Stefana Mitrovića i Gojka Pijetlovića.

Srbi su prije dvije godine u Malagi nakon vodstva od 4:2 na poluvremenu osvojili srebro u produžecima protiv Crne Gore, u 2010. su u Svjetskoj ligi i na Svjetskom kupu izgubili samo jednu utakmicu, od Hrvatske (8:10) u skupini na Svjetskom kupu (vratili su nam s kamatama u finalu i slavili 13:7), ali ovog puta Udovičić upozorava: "Uspjesi u Nišu i Oradei su iznad očekivanja i realnog stanja, ali samo glup čovjek misli da je nepobjediv".

Svjetski prvaci natjecanje otvaraju 29. kolovoza u 16:30 sati protiv Grčke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!