Košarka

Tomas: "Šut je bio katastrofalan"

Mario Majdić Natrlin • subota, 28.08.2010.
Tomas: "Šut je bio katastrofalan"
Foto: EPA

Unatoč porazu na otvaranju Svjetskog prvenstva protiv favoriziranih Amerikanaca, iz našeg stožera su svjesni da pravo prvenstvo za nas kreće od sutra, te da se protiv ovakvog SAD-a nije moglo puno toga tražiti.

Poraz od SAD-a 106:78 nije iznenadio, ali ni razočarao naše reprezentativce. Ohrabreni prvom četvrtinom i svjesni nedostataka, već se pomalo okreću novim okršajima u Skupini B. Iako smo nakon prvih deset minuta zaostajali tek dva koša, Kevin Durant i društvo su se u drugoj četvrtini veoma brzo odvojili.

"Prestali smo igrati po našem konceptu. Svela se igra u jednom trenutku na jedan na pet. Tu su nas Amerikanci pretrčali, napravili razliku i poslije je sve bila stvar tehnike", rekao je za HTV nakon utakmice pomoćni trener Željko Poljak.

Unatoč tome, nije obeshrabren: "Ova utakmica je trebala služiti da se pripremimo za ono što slijedi dalje. Naš je cilj da prođemo grupu i mislim da s Amerikancima, osim časnog poraza, nismo imali što tražiti", iskren je Poljak.

Svoje razmišljanje nakon susreta dao je i naš prvi strijelac, Bojan Bogdanović:

"Znali smo da igramo s najboljom svjetskom momčadi. Utakmicu smo otvorili dobro, igrali po dogovoru, nisu nas nadskakali ni natrčali. Drugu četvrtinu smo ušli malo slabije, to se odmah odrazilo na rezultat i evo na kraju ništa. Kao što kažete, očekivan poraz, ali mi smo dali sve od sebe i tražit ćemo svoju priliku u narednim utakmicama."

Marko Tomas je bio svjestan koliko nam je loš šut otežao stvari. Šut za tricu popeo se do 33% nakon 1/13 u prvom dijelu. Ukupno smo zabili osam od 19 slobodnih bacanja i takvi nismo mogli držati kontakt s Amerikancima:

"Očekivali smo poraz, iako smo mislili da možda možemo pružiti bolji otpor najboljoj ekipi na ovom prvenstvu. U prvih deset minuta smo bili dosta organizirani, što u napadu, što u obrani, iako nas nije išao šut. Mislim da smo imali 1/13 za tricu i 1/6 slobodna bacanja, što je katastrofalno. U drugoj četvrtini su nas počeli pretrčavati i to je bilo najvažnije zašto smo tako pukli. U trećoj četvrtini su nam glave bile dosta prema podu i vidjelo se to na rezultatu i zadnjih 15 minuta je bila čista revijalna utakmica".

"Dosta je čudno što igraju kolektivno"

I Bogdanović i Tomas bili su puni hvale za momčad trenera Mikea Krzyzewskog: "Mike vodi već nekoliko godina ovu američku reprezentaciju. Sigurno da poznaje sve igrače, da dobro skautira i nismo bili iznenađeni time", izjavio je Bogdanović za kamere Hrvatske televizije.

Tomasa je iznenadio njihov stil igre: "Napravili su pravu momčad, točno se znaju uloge u ekipi. Durant i Rose su najbolji igrači. Igraju dosta kolektivno, što je dosta čudno s obzirom da Amerikanci vole igrati individualnu košarku. Vidim ih kao prve favorite ovog prvenstva."

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!