Košarka

Hrvatska pala sekundu do kraja

Ivor Krapac • subota, 04.09.2010.
Hrvatska pala sekundu do kraja
Foto: EPA

Iako su odigrali dobru utakmicu, svoju najbolju na SP-u, hrvatski košarkaši ostali su bez nagrade u osmini finala protiv Srbije. Utakmica koja je cijelo vrijeme bila "na vagi" odlučena je u posljednjoj sekundi, Aleksandar Rašić zabio je jedno slobodno i s tih jedan razlike je i završilo...

Bilo je bolje, Hrvatska je konačno odigrala pravu utakmicu u Turskoj, ali ni to nije bilo dovoljno za pobjedu. U košarci to nije novost, tijesnih hrvatskih poraza smo vidjeli već i previše, a novi se dogodio sa 73:72 u korist Srbije, koja je ubačajem Aleksandra Rašića s crte slobodnih sekundu do kraja došla do tih željenih +1. Rašić je zabio prvo i namjerno promašio drugo, ne ostavljajući Hrvatskoj dovoljno vremena za normalan šut.

Rašićevo slobodno nakon Kusovog faula stavilo je "točku na i" završnice u kojoj je Hrvatska imala dobru priliku, najbolju nakon što je Marko Tomas iskoristio veliku pogrešku Teodosića i Rašića u izvođenju pod košem, ukrao loptu i dao je Marku Popoviću, koji je kod zaostatka od 70:69 11 sekundi do kraja brzo fauliran, no zabio je samo drugo i donio poravnanje na 70:70. Nakon toga dogodilo se nešto što se apsolutno nije smjelo dogoditi.

Potpuni nesporazum kada su Srbi nakon time-outa izvodili loptu sa strane s centra otvorio je Rašiću čisto polaganje za 72:70, Kus ga tu nije mogao stići, a Hrvatska je opet hvatala minus. Uhvatila ga je s Popovićevih dva od dva s crte slobodnih nakon brzog prekršaja Srbije, no onda se opet nije najbolje reagiralo na brz napad suparnika, Rašić je brzo došao u gužvu pod košem i izborio dva slobodna, od kojih je prvo bilo ono presudno.

Hrvatska je, tako, izgubila novu gustu završnicu, zaista su rijetke one koje smo u posljednjih desetak godina dobili, ali valjda će jednom doći i to. U Turskoj se još nije dogodilo, iako je šansa bila dobra.

Početak utakmice bio je pravi, sa sasvim drugačijim licem Hrvatske u odnosu na ono blijedo protiv Brazila. S izuzetkom Nenada Krstića čiju je individualnu kvalitetu ionako teško limitirati, sve ostalo je u obrani bilo dobro pokriveno - Teodosić i Rašić pritom se jako mučili na vanjskim pozicijama, što se odrazilo i na drugom kraju parketa.

Kada odigraš kvalitetno u obrani, a Hrvatska je u prvih deset minuta bila i pokretna i agresivna, sve je lakše u napadu. Srbija je u tom razdoblju imala opipljivu prednost samo u prvu minutu i pol (5:0), da bi se u nastavku izabranici Josipa Vrankovića uz ključne napadačke uloge Ukića i Bogdanovića vratili i u završnici četvrtine tricom Lončara stigli do velikih 27:19. Moglo je biti i više, u posljednjoj sekundi četvrtine Tomas je ostao malo prekratak na polaganju.

Uz obranu kakva i treba biti za ozbiljne stvari, u prvoj četvrtini dobro je funkcionirao i skok, Hrvatska je uhvatila četiri napadačka i time dodatno umarala obranu suparnika. S druge strane, Srbija je imala malo razloga za zadovoljstvo nakon tih deset minuta. Pred kraj četvrtine malo je živnuo jedino Novica Veličković, priključivši se Krstiću koji ih je vukao na početku susreta.

U drugoj dionici Krstić gotovo da uopće nije igrao, zbog lakše ozljede dobio je predah i zamijenio ga je Kosta Perović, dok se Vranković odlučio na promjenu postavivši četiri mala, Popovića, Ukića, Bogdanovića i Tomasa uz Lončara kao jedinog centra, što se nije pokazalo kao najbolje rješenje. Srbi su nas iskažnjavali lakim poenima nakon pick&rolla, Tepić je asistirao, a Perović zabijao pod košem i vrlo brzo stvari su se vratile u rezultatsku ravnotežu.

Četiri minute do poluvremena Perović je zakucao za 29:29 i time potvrdio da je Srbija ponovno tu, a to loše razdoblje nagnalo je Vrankovića da digne ruke od četiri mala i vrati uobičajenu petorku, što je već bio puno bolji izbor. Nije najbolje išao šut, pogotovo Marku Tomasu, no prvi poeni Ante Tomića i trica Popovića osigurali su nam mini-seriju od 5:0 za povratak na 34:29, što su Srbi do poluvremena uspjeli malo smanjiti i na predah u svlačionicama otići s minusom od 36:34.

Treća dionica donijela je pravu obrambenu bitku, bez većeg rezultatskog odvajanja na bilo kojoj strani do završnice četvrtine. Hrvatskoj je u tom razdoblju ponovno glavni problem predstavljao Krstić, brzo je iznudio četiri osobne pogreške, dvije Tomićeve, čime je Hrvatska u nepune tri minute iskoristila bonus, no kada je Tomića zamijenio Lončar u obrani je to izgledalo puno bolje.

Gotovo cijelu četvrtinu gledali smo izmjene u vodstvu, da bi Srbija završila mini-serijom od 5:0 za preokret na 54:50 uoči posljednjih deset minuta. U toj završnici ključnu je ulogu imao Teodosić, prvo tricom preko Popovića, a zatim asistencijom Mačvanu za polaganje u kontri nakon hrvatske izgubljene lopte.

Prije guste završnice, Srbi su u posljednjoj dionici imali dobru priliku prelomiti utakmicu i ranije. Nešto više od četiri i pol minute do kraja su Mačvanovom tricom stigli do 64:57, no brz Popovićev odgovor tricom na drugoj strani zadržao je hrvatski priključak, da bi nešto kasnije, na ulasku u posljednju minutu, Marko Banić mini-serijom od četiri poena smanjio na samo 67:65 za Srbe.

U završnici je stvari u svojim rukama imao Popović, zabio je skoro sva slobodna osim onog kod minusa od 70:69, no Srbi su sličnog aduta imali u Rašiću. Uz onaj golemi hrvatski nesporazum u obrani kod izvođenja lopte s centra, suparnicima više nije trebalo.

Nenad Krstić bio je najefikasniji čovjek pobjednika, ubilježio je 16 poena, dok je junak završnice Rašić dodao poen manje. Gdje je, pak, glavom bio Miloš Teodosić, ne znamo, no na utakmici baš i ne, osim s ponekim bljeskom - završio je s tri poena uz 1/6 iz igre.

Hrvatsku je s 21 poenom, po pet skokova i asistencija vodio Popović, Ukić je dodao 11 poena, a Banić deset poena i sedam skokova.

Srbija će u četvrtfinalu dočekati boljeg iz dvoboja Španjolske i Grčke.

SP 2010, završnica

osmina finala

Srbija73:72Hrvatska
Španjolska80:72Grčka
Slovenija87:58Australija
Turska95:77Francuska
SAD121:66Angola
Rusija78:56Novi Zeland
Litva78:67Kina
Argentina93:89Brazil

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, završnica

osmina finala

Srbija73:72Hrvatska
Španjolska80:72Grčka
Slovenija87:58Australija
Turska95:77Francuska
SAD121:66Angola
Rusija78:56Novi Zeland
Litva78:67Kina
Argentina93:89Brazil

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2010. u 15:33
    Ajde da i ja kažem svoje viđenje... mislim da ste se fokusirali (većina) na ne baš najbitnije....Svi govorite opet izgubili u zadnjoj sekundi... a 4 min prije kraja 9 razlike za njih... mi zabili sve a oni toliko grešaka (bacanja,dodavanja, itd...) tako da bi bilo s te strane više čudo da smo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2010. u 12:13
    Najvažnija stvar iz ove utakmice koja bi se morala izvući je da  rotiranje 12 igrača koje smo vidjeli i kod Repeše i sada kod Joketa promašaj ne zato jer je to samo po sebi loše (i ostali to rade) nego jer to ne paše našim igračima posebno bekovima (Popović). Dakle mogli smo vidjeti što imao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2010. u 00:39
    ma ovo je smijesno kako niti jednu egal utakmicu ne mozemo zavrsit u svoju korist...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2010. u 00:14
    Bolja kosarka se igrala na mecu Spanija . Grcka...Nije mi najjasnija odbrana Srbije sa preuzimanjem igraca, u takvoj postavci uvek bek ostane na centru i kontra...
    Obrisan korisnik
  • IanZG05.09.2010. u 00:01
    Dobar je Popović, ali je u par navrata izgubio loptu zbog loših odluka u napadu, i na kraju onaj jedan njegov promašaj ispada koban, Tomas do ukradene lopte pred kraj nije ništa napravio, Ukić prosječan, Tomić također. Lončar je bio dobar u obrani, ali je relativno brzo skupio osobne. U konačnici... [više na forumu]
    IanZG