Košarka

Slovenci žele korak više

Ivor Krapac • nedjelja, 05.09.2010.
Slovenci žele korak više

Nakon što su prije četiri godine u Japanu, u prvom samostalnom nastupu na nekom SP-u, završili svoj put u osmini finala, slovenski košarkaši u Turskoj će imati dobru priliku napraviti bolji rezultat. U prvom dijelu natjecanja obavili su dobar posao, bili prvi do Amerikanaca u skupini B, a za prolazak u četvrtfinale borit će se s Australcima...

Drugi dan osmine finala Svjetskog prvenstva u Turskoj bit će posebno zanimljiv našim zapadnim susjedima. Slovenija će se s početkom u 17 sati s Australcima boriti za svoje prvo četvrtfinale SP-a, a s obzirom na dosad prikazano, imaju dobre argumente vjerovati da će ostvariti taj svoj cilj.

Izabranici Memija Bečirovića dočekat će današnju eliminacijsku utakmicu osokoljeni dobro obavljenim poslom u prvom krugu, u kojem nisu mogli jedino s Amerikancima, uz poraz s 22 razlike. No, u utakmicama u kojima se od njih očekivalo da dobiju ili budu barem ravnopravni, pobjede su odlazile na njihovu stranu - nadjačali su i Hrvatsku i Brazil i time otišli u osminu finala s druge pozicije.

Po očekivanju, Slovenci su u dosadašnjem tijeku SP-a dobili puno od Gorana Dragića, odličan posao radi i Boštjan Nachbar, dok je veteran i kapetan Jaka Lakovič ponovno pokazao da se na njega može osloniti kada najviše treba. Kada treba ubaciti neki teški i važni šut, Lakovič je redovito tu.

Centarski dvojac Gašper Vidmar - Primož Brezec solidno prati vanjsku liniju, a upravo njih dvojica mogli bi imati dosta posla u nedjelju s obzirom da će se pod koševima "tući" s kvalitetnim suparnicima. Kada dodamo i da se Bečirović može osloniti i na klupu, prvenstveno Zupana i Slokara, a možda proradi i izbornikov sin Sani, Slovenija je ipak favorit za proboj među posljednjih osam.

No, kako se s Australcima nikad ne zna, Slovenci će imati dovoljno razloga za oprez. Australija nije otvorila SP najbolje, protiv Jordana su slavili sa samo +1, no dobro pariranje Argentini, razvaljivanje Nijemaca (+35) i 21 razlike protiv Angole potvrdili su da tu nečeg ima. Jedini uvjerljiviji poraz doživjeli su od Srbije, koja ih je svladala s 15 razlike.

Prvi adut momčadi koju vodi Brett Brown zasad je organizator igre Patrick Mills, koji se prošle sezone nije naigrao u Portland Trail Blazersima, a ovdje je prvi strijelac (14) i asistent (4,4) reprezentacije. Na vanjskim pozicijama ga prati Joe Ingles, a pod koševima se Australci mogu osloniti na Davida Andersena, Aleksa Marića i Matta Nielsena.

Mali problem bi Australcima mogao predstavljati upitnik hoće li moći računati na Andersena, koji je propustio posljednju utakmicu prvog kruga protiv Angole zbog želučanog virusa. No, budu li svi na broju, prva današnja utakmica osmine finala mogla bi biti vrlo zanimljiva, a tko će slaviti pobjedu doznat ćemo nešto prije 19 sati.

Slovenija - Australija 17:00

BrojSlovenijaKlub/PozicijaAustralijaKlub/Pozicija
4Uroš SlokarMontepaschi/krilo-centarDamian MartinPerth Wildcats/branič
5Jaka LakovičBarcelona/braničPatrick MillsPortland Trail Blazers/branič
6Hasan RizvićUnics Kazan/centarAdam GibsonGold Coast Blaze/branič
7Sani BečirovićUnion Olimpija/braničJoe InglesGranada/branič-krilo
8Jaka KlobučarPartizan/braničBrad NewleyLietuvos Rytas/branič
9Samo UdrihEstudiantes/braničSteven MarkovićCrvena Zvezda/branič
10Boštjan NachbarEfes Pilsen/kriloDavid BarlowZaragoza/branič-krilo
11Goran DragićPhoenix Suns/braničMark WorthingtonBrose Baskets/krilo
12Goran JagodnikHemofarm/kriloAron BaynesLietuvas Rytas/krilni centar
13Miha ZupanSt. Petersburg/krilni centarDavid AndersenToronto Raptors/krilo-centar
14Gašper VidmarFenerbahče Ülker/centarMatthew NielsenOlympiakos/krilni centar
15Primož BrezecMilwaukee Bucks/centarAleks MarićPanathinaikos/centar

SP 2010, završnica

osmina finala

Srbija73:72Hrvatska
Španjolska80:72Grčka
Slovenija87:58Australija
Turska95:77Francuska
SAD121:66Angola
Rusija78:56Novi Zeland
Litva78:67Kina
Argentina93:89Brazil

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaSP 2010.
  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, završnica

osmina finala

Srbija73:72Hrvatska
Španjolska80:72Grčka
Slovenija87:58Australija
Turska95:77Francuska
SAD121:66Angola
Rusija78:56Novi Zeland
Litva78:67Kina
Argentina93:89Brazil

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2010. u 11:51
    da su slovenci u punom sastavu, bili bi jedni od glavih favorita prvenstva. beno udrih, smodiš, nesterovič, vujačić i lorbek nisu došli. a i ovako imaju sasvim solidnu ekipu.
    Obrisan korisnik