Vodeni sportovi

Mađari u lovu na devetu uzastopnu medalju

Matej Milanović • četvrtak, 09.09.2010.
Mađari u lovu na devetu uzastopnu medalju
Foto: EPA

Drugo polufinale na Europskom prvenstvu u vaterpolu bit će ono između Mađarske i Italije. Dvije reprezentacije koje su pisale povijest ovog sporta. Mađarska lovi prvo veliko finale s nešto pomlađenim sastavom i devetu uzastopnu medalju na europskim prvenstvima, a Italija traži povratak na veliku scenu...

Bila je 2001. kada je Italija usred Budimpešte šokirala Mađarsku i ušla u finale Europskog prvenstva, koje je potom izgubila od Jugoslavije. Italiji je to bilo zadnje pojavljivanje u finalu europskih prvenstava. Zadnji nastup u finalu jednog velikog natjecanja dogodio im se dvije godine kasnije, ponovno protiv Mađarske koja je tada uzela svjetsko zlato.

Od tada Italija ne samo da nije igrala finala, već nije niti osvojila medalju na velikim natjecanjima. Europsko u Zagrebu prilika im je da se vrate osvajanju odličja. Na papiru su najslabiji od četiri reprezentacije koje će se boriti za postolje. No, nisu trebali niti doći do četvrtfinala, a već su dogurali do polufinala i to sasvim zasluženo.

U četvrtfinalni susret s Njemačkom ušli su kao izraziti favoriti i odradili su posao. Utakmica je bila sve samo ne ljepotica, ali Azzurrima je jedino bitno bilo doći korak bliže medalji. Međutim, pobjeda protiv Njemačke skupo ih je stajala. U okršaju s Mađarima neće moći računati na jednog od veterana ove momčadi, Maurizia Feluga koji ih je nerijetko izvlačio dalekometnim torpedima. U utakmici sa Njemačkom slomio je prst i više neće moći nastupati na prvenstvu.

Napad Italije će tako, dobrim dijelom, ovisiti o Pietru Figlioliju. Bivši reprezentativac Australije također zna pogoditi s daljine. Uz njega, bit će potreban i jako dobar nastup vratara Stefana Tempestija. No, kako je rekao izbornik Sandro Campagna, Italija u ovaj susret ne ulazi kao favorit i nema apsolutno ništa za izgubiti, tako da može bez pritiska ući u najvažniju utakmicu ove generacije. Naime, u onom svjetskom finalu od ove reprezentacije s Mađarskom bili su prisutni samo Tempesti koji je bio pričuva i Felugo koji neće moći igrati.

Mađarska je, s druge strane, od onog svjetskog zlata iz 2003. stalno osvajala medalje, izuzev prošlog Svjetskog prvenstva. Od 1993. nisu propustili niti jedno europsko postolje. Ako bi i u Zagrebu osvojili medalju, to bi bilo deveto uzastopno prvenstvo Europe na kojem im to polazi za rukom.

U Zagreb su došli sa sastavom u kojem fali nekoliko imena iz generacije koja je zadnjih godina bila u samom vrhu svjetskog vaterpola. Zbog toga nisu bili među glavnim favoritima za naslov. No, tijekom turnira su istaknuli svoju kandidaturu za zlato, a za to je najzaslužnija treća četvrtina protiv Srbije, koju su Mađari dobili s 4:0 i time si otvorili put prema pobjedi koja je bila ključna za prvo mjesto u skupini.

Ipak, ova je reprezentacija ranjiva. To pokazuju zadnje tri utakmice u skupini. Prvo je stigao remi s razočaravajućim Grcima, a potom jako teško izborene pobjede protiv slabih Rusa i Makedonaca. Ako ništa drugo, pokazali su da se nikad ne predaju i to je vrlina koja može donijeti nastup u finalu.

Dobrih igrača u mađarskoj reprezentaciji ima nekoliko, no Norbert Madaras i Peter Biros su dvojica veterana koji mogu svojim iskustvom biti prevaga u korist najtrofejnije reprezentacije na europskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Jako važan bi mogao biti i Denes Varga, koji je posljednjih godina postao važan dio reprezentacije i koji je i u Zagrebu pokazao dobre igre.

Favoriti za nastup u finalu svakako su Mađari. Njihov poraz bio bi iznenađenje. No, u Zagrebu su pokazali jako promjenjive igre i imali su puno problema i protiv daleko slabijih protivnika od Italije. Ako dopuste Talijanima da u završnici utakmice još budu u kontaktu, mogli bi ostati bez finala, jer će Talijani znati iskoristiti svoje prilike za razliku od reprezentacija koje su susreli u skupini.

Italija je pak ostvarila već više od očekivanog, što ne znači da žele stati s iznenađenjima. Naravno da žele medalju kad su već došli toliko daleko, no i da dođu četvrti to će biti veliki uspjeh i talijanska vaterpolska javnost bit će prezadovoljna rezultatom. To znači da u polufinale ulaze bez pritiska, što bi mogao biti važan faktor u borbi za sigurnu medalju.

EP 2010., Zagreb, polufinale:
Mađarska - Italija 20:40 h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.09.2010. u 16:26
    Ma Mađari ovo tuku ko iz pičke...poderat će ih :D
    Obrisan korisnik
  • matbaric09.09.2010. u 11:05
    Malo crvene paprike i eto ih opet u finalu.
    matbaric
  • Obrisan korisnik09.09.2010. u 10:54
    Kobasičari su sigurno u finalu.Nabit će Talijane
    Obrisan korisnik