Košarka

Kevin Durant uništio Litavce

Ivor Krapac • subota, 11.09.2010.
Kevin Durant uništio Litavce
Foto: EPA

Agresivna obrana i nezaustavljivi Kevin Durant presudili su prvu polufinalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u Turskoj. Reprezentativci SAD-a su relativno uvjerljivo izašli na kraj s Litvom, a predvodio ih je prošlosezonski vodeći strijelac NBA lige, koji je ubilježio 38 poena...

Košarkaš s brojem pet na dresu odigrao je utakmicu za peticu i doveo Amerikance korak do cilja na SP-u u Turskoj. Litavci su bili sjajni tijekom cijelog turnira, no u subotu jednostavno nisu imali pravi odgovor za Kevina Duranta, koji je s 38 poena (14/25 iz igre) i devet skokova bio glavni američki junak na putu do 89:74.

Litavcima je, s druge strane, nedostajao kvalitetan vanjski šut koji ih je sjajno služio u četvrtfinalnoj "šetnji" kraj Argentinaca, kada su pogodili prvih osam trica. Protiv SAD-a nije išlo ni približno tako dobro, no dobar dio razloga za to bio je i na agresivnoj obrani momčadi Mikea Krzyzewskog. Stalnim pritiskom na vanjskim pozicijama otežali su Litavcima protok lopte, a time umanjili i mogućnost da stignu do pravog šuta.

Vezane vijesti

Pored toga, Litvi je jako nedostajalo i bolje izdanje Linasa Kleize. Njihov najbolji igrač ubilježio je samo četiri poena uz 1/11 iz igre, a imao je i četiri izgubljene lopte.

Da Amerikanci danas misle ozbiljno, vidjelo se već u prvoj četvrtini, koju su završili s vodstvom od 23:12. Durant je u tih deset minuta najavio da će ga se u ovoj utakmici teško zaustaviti, ubilježio je 17 poena, a nakon što je rano u drugoj dionici prednost narasla na 15 razlike (29:14), Litavci su tek tada malo došli do daha.

Tricom Pociusa u 17. minuti Litva je čak prišla ispod deset poena minusa (31:23), no do poluvremena su Amerikanci ponovno pojačali i poenima Odoma, Westbrooka i Duranta povisili na dotad najvećih 42:25. Nakon prvih 20 minuta bilo je 42:27.

Litavcima treba odati priznanje da po povratku na parket nakon 15-minutnog predaha nisu bili spuštenih glava, bez obzira što je -15 protiv SAD-a jako teško stići. Zonska obrana koja im je u prvom poluvremenu u nekoliko razdoblja donosila rezultat nastavila je brinuti Amerikance, a da su litavski košarkaši nekako uspjeli kontrolirati defanzivni skok koji im je predstavljao priličan problem, možda bi utakmica postala još neizvjesnija.

Ovako je sve ostalo samo na diskretnoj prijetnji. Litva bi prvo stigla, ali ne bliže od deset razlike, da bi Amerikanci potom ponovno pobjegli. "Točku na i" je sa sedam poena u kratkom razdoblju stavio upravo Kevin Durant, zaključno s tricom za 82:64 nešto manje od četiri minute do kraja, što se više nije dalo stići.

Uz prvog strijelca utakmice, Amerikancima su na putu do pobjede pomogli i Lamar Odom (13 poena, deset skokova) i Russel Westbrook (12 poena, sedam skokova). U izostanku pravog Linasa Kleize Litavce su, pak, vodili Robertas Javtokas (15 poena, devet skokova) i Martynas Pocius (13 poena, sedam skokova).

O drugom finalistu odlučivat će Turska i Srbija, a finale se igra u nedjelju u 20:30 sati.

SP 2010, završnica

polufinale

SAD89:74Litva
Turska83:82Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, završnica

polufinale

SAD89:74Litva
Turska83:82Srbija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.09.2010. u 23:04
    Litvanci su se nadtrcavali s Amerima, to je samoubojstvo, mogli su isto tako ne izac na tekmu i izgubit 20-0. Ali svaka cast Litvancima za 7 pobjeda prije ovoga, da mi je neko rekao prije prvenstva da ce bez vecine glavnih igraca oni uci u polufinala, poslao bih ga u ludnicu. Tako se bori za svoju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2010. u 23:02
    Nista posebno od repke, atletski su superiorni a problem je i što ostale reprezentacije nisu u najjačim sastavima ali nemaju toliki kadar pa će amerima vjerojatno bit i ovo dovoljno za zlato.
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade11.09.2010. u 21:11
    USA, USA, USA!
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik11.09.2010. u 20:34
    a daj nemoze niko amerikance dobit. americki PG skoci vise nego neki centar iz litve
    Obrisan korisnik