Rukomet

U borbu za Euro 2014

Ivana Strahija • subota, 25.09.2010.
U borbu za Euro 2014
Foto: Kristijan Komarica

Subota je Dan D što se tiče hrvatsko-mađarske kandidature za domaćinstvo Eura 2014. godine. Protivnik je Danska, a upravo se u Kopenhagenu održava kongres EHF-a koji će odlučivati o tom pitanju.

Domaćinstva

Danska do sada nije bila ni jednom domaćin europske smotre, dok je Hrvatska, osim što je sudjelovala na svih devet, bila jednom i domaćin, 2000. godine. Što se svjetskih smotri tiče, Hrvati su bili domaćini 2009., a Danci 1978.

Iako se EP 2012. godine igra u Srbiji i treba proći dosta kvalifikacijskih utakmica dok se ne dobije karta za odlazak na elitnu smotru, misli Hrvata bave se već Eurom 2014. U subotu će naime mađarsko-hrvatska delegacija u Kopenhagenu odgovornima u EHF-u predstaviti svoju prezentaciju, kao i promotivni spot, kojeg je izradila agencija Tuna – art. U filmu su na interaktivan način predstavljeni svi aspekti zajedničke kandidature kroz koju gledatelje vode Ivano Balić i Gjula Gal.

U Kopenhagenu su predsjednik HRS-a Sandi Šola, izvršni dopredsjednik Zoran Gobac, glavni tajnik Damir Poljak, direktor marketinga Silvio Njirić te Vlado Šola kao i kompletna ekipa koja je osmišljavala hrvatsko-mađarsku prezentaciju. Odluka o domaćinu trebala bi se znati do 13 sati, a za to da elita europskog rukometa opet gostuje u našoj zemlji trebat će osvojiti 25 od 49 glasova članova kongresa.

Hrvatska – Danska na parketu

Hrvati i Danci stari su znanci na parketu. Na EP 2004. godine pred nosom su nam uzeli broncu (31:27), isto su ponovili i 2006. (32:27), dok su nas 2008. pobijedili u borbi za europsko zlato (24:20).

Predsjednik Saveza Sandi Šola je, unatoč mjestu održavanja kongresa, optimističan i kaže: "Naša očekivanja su naravno da dobijemo organizaciju EP-a 2014. i činimo i učinit ćemo sve što možemo da to napravimo. U igri je 49 zemalja i iz dosadašnjih iskustava nemoguće je predvidjeti ishod. Prema informacijama koje imamo u dosadašnjim kontaktima i lobiranjima, trebali bismo dobiti. Međutim, najveći je problem dansko domaćinstvo kongresu i Danci čine sve da nas blokiraju i izbace iz igre čak i ponekim 'udarcima ispod pojasa'. No ja sam optimist i nadam se pobjedi."

Hrvati su se do sad u rukometnom sportu pokazali kao savršeni domaćini, a gostujući su rukometaši i rukometašice imali kraljevski tretman. Također, našoj zemlji nakon 2009. i Svjetskog prvenstva nikako ne manjka dvorana, a ukoliko Hrvatska i Mađarska dobiju domaćinstvo, dogovor je da se finale igra u Zagrebu, s obzirom na to da Mađari ni nemaju dvoranu s 15 tisuća mjesta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Rukomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack25.09.2010. u 11:51
    Popušismo za 2 glasa :((
    Captain Jack