Košarka

Cibona u ozbiljnim problemima

Ivor Krapac • srijeda, 17.11.2010.
Cibona u ozbiljnim problemima
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone sve češće i na parketu izgledaju jednako kaotično kao što već jako dugo izgleda cijeli klub. U petom kolu euroligaške skupine C dogodila se večer u Vilniusu koju bi bilo dobro što brže zaboraviti, uz visok poraz od Lietuvos Rytasa...

S problemima koji sve ozbiljnije pritišću Cibonu, bilo je teško nadati se dobrim vijestima iz Litve, no bez obzira na to, ipak se očekivao jači otpor momčadi Zdravka Radulovića. No, Cibona je upala u tunel iz kojeg se još ne vidi izlaz, a u Vilniusu je to vodilo u poraz s 90:62, uz potpuni raspad u drugih 20 minuta.

Nestašni Marcus Johnson

Nekoliko dana nakon što se vratio na parket u utakmici protiv Crvene zvezde, nakon kraće stanke zbog ozljede pete, Marcusa Johnsona nije bilo u Vilniusu, a razlog zbog čega ga nije bilo nije potvrđen. Navodno je zakasnio na put i zbog toga preskočio ovo gostovanje, što bi, bude li Zdravko Radulović jednako čvrst kao Velimir Perasović prošle sezone u sličnom slučaju s Antonijem Gravesom, moglo značiti i Johnsonov kraj s Cibosima.

Iako ni u prve dvije četvrtine nisu odigrali dobro, na poluvremenu su Cibosi bili na dohvatljivih devet poena zaostatka (38:29). No, već početkom treće dionice domaći su pobjegli na 46:29, a u nastavku povećavali tu razliku sve do najvećih +37, 79:42 nešto više od pet minuta do kraja. U tom trenutku čak je prijetilo i dostizanje onih ružnih -45 protiv Montepaschija, početkom prošle sezone u Draženovom domu, no domaći su se potkraj utakmice ipak malo opustili i završilo je sa "samo" 28 razlike.

Cibosi su bili u egalu samo u prvih pet minuta. U drugoj polovici početne četvrtine Lietuvos je prvo s dvije trice povukao Martynas Gecevičius, a Nalga i Bjelica priključili su se poenima pod obručima nakon pick&rolla, na što Radulovićeva momčad tijekom cijele utakmice nije imala pravi odgovor - i domaći su se serijom 10:1 odvojili do 23:12 nakon deset minuta.

Cibosi samo s desetoricom

Kako nije bilo Johnsona, ionako tanki Cibonin sastav je ovog puta bio još tanji. Radulović je računao na samo desetoricu igrača od kojih Sven Smajlagić nije ulazio, dok je Toni Brnas odradio 11 minuta uz valorizaciju -1. Karlo Vragović igrao je još manje, šest minuta, s valorizacijom jednakom Brnasovoj.

U drugoj dionici Cibona je malo usporila napad Litavaca zonom, momčad Aleksandra Trifunovića izgubila je nekoliko lopti, uglavnom prekršajima u napadu, što su Bojan Bogdanović i Goran Vrbanc na drugom kraju parketa naplatili u seriji od 12:4 za približavanje do 32:27 u 18. minuti. No, pokazalo se da je to bilo sve od otpora gostujuće momčadi u ovom susretu.

Krajem prvog i početkom drugog poluvremena ponovno smo gledali napadačko soliranje Ciboninih igrača tkogod dobio loptu, što ne može završiti dobro, pogotovo ako je s druge strane prava momčad. Barem u ovoj utakmici, Lietuvos Rytas izgledao je upravo tako, igrao momčadski i angažirano, zabijao nakon proigravanja pod koš, a ono što nije ušlo, dosta puta su popravili nakon napadačkog skoka. Krenuli su krajem druge četvrtine, a početkom treće zaključili seriju od 10:0 za odmak na 46:29 u 23. minuti.

Neravnoteža u skoku

Lietuvos Rytas je skakački dominirao tijekom cijele utakmice, a na koncu je završilo s prednošću koja je nesvakidašnja za susret euroligaških momčadi, 41-21 za domaćine. Trifunovićeva momčad bila je puno bolja i u šutu iz igre, sa 61 prema Ciboninih 43 posto, kao i u asistencijama (21-9), pa im nije smetalo što su imali 17 izgubljenih lopti, četiri više nego Cibosi.

Ostatak susreta nije izgledao puno ljepše, sve do završnice u kojoj su domaći mogli malo i usporiti, a Aleksandar Trifunović dati priliku očito još nespremnom Šarunasu Jasikevičiusu da uđe i dobije doček uz pljesak pune dvorane. Legendarni litavski organizator igre je za nešto manje od šest minuta stigao promašiti dva šuta i upisati po jednu asistenciju i izgubljenu loptu.

Glavni dio posla obavili su njegovi novi suigrači. U nizu raspoloženih u redovima domaćina, najviše je zabio Khalid El-Amin (19 poena, pet asistencija, četiri izgubljene lopte). Gecevičius je dodao 17 poena, a Jonas Valančiunas 15 poena i devet skokova. Cibose su vodili Bogdanović s 19 i Vrbanc s 15 poena.

Cibona će iduće dvije utakmice odigrati kod kuće. U nedjelju je na rasporedu novi nastup u NLB ligi, u Draženov dom dolazi Radnički iz Kragujevca, dok će idućeg četvrtka s 0-5 na ljestvici skupine C dočekati europskog prvaka, Barcelonu.

Euroliga - skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Cholet82:78Fenerbahçe
Montepaschi Siena76:67Barcelona
Lietuvos Rytas90:62Cibona
1Montepaschi Siena 82+126
2Fenerbahçe 73+72
3Barcelona 73+57
4Lietuvos Rytas 46-5
5Cholet 46-69
6Cibona 010-181

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga - skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Cholet82:78Fenerbahçe
Montepaschi Siena76:67Barcelona
Lietuvos Rytas90:62Cibona
1Montepaschi Siena 82+126
2Fenerbahçe 73+72
3Barcelona 73+57
4Lietuvos Rytas 46-5
5Cholet 46-69
6Cibona 010-181

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.11.2010. u 01:57
    u ozbiljnim problemima? ma daj!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2010. u 09:40
    Tipično hrvaatski!! Odmah bi se sve trebalo mijenjat!! Ja sam za razliku od vas odmah ovu sezonu označio kao sezonu kaljenja jer je promijenjen cijeli sastav momčadi, a to su od reda sve mladi dečki koji nikad nisu igrali ovako jake utakmice!! Mislim da Zdravko dobro radi svoj posao, ali lišen je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2010. u 02:20
    da,to je i meni oduvijek bio fenomen...kako to da cibona nemoze skupiti redovito svaku utakmicu 3-4000 gledatelja,igraju redovito euroligu i imali su posljednjih godina solidne rezultate i ulaske u top 16,nlb je takodjer vrlo dobra liga s dosta atraktivnih i izjednacenih protivnika
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2010. u 23:33
    ne možeš od govneta pitu radit i još u takvim uvjetima i s tako mladom momčadi. nema im se što zamjerit. treba stisnut u prvenstvu i to je razina gdje se može konkurirat. kao navijača Cibone i nekoga tko tu košarkašku instituciju iznimno poštuje pogađa me trenutačna situacija. Bez jake Cibone, neće... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • frulex17.11.2010. u 23:20
    Česi su najmanji problem, i Partizan je prošli tjedan od njih ispušio. Ali ovo prvo, nosonja, to je (uz Pumpača) najveći problem, i ako sutra ne da otkaz, to je prava sramota...
    frulex