Zimski sportovi

Riesch: "Vonn nije baš toliko bolja"

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 06.12.2010.
Riesch: "Vonn nije baš toliko bolja"
Foto: EPA

Nakon dva "poraza" od Marije Riesch u isto toliko spusteva održanih u kanadskom Lake Louiseu, Lindsey Vonn vratila se u igru deklasiravši konkurenciju u prvom superveleslalomu sezone...

Činilo se kako Lindsey Vonn po prvi put u sedam godina u Lake Louiseu neće slaviti pobjedu. Maria Riesch pomalo ju je iznenadno nadmašila u dva spusta održana u mondenom kanadskom zimovalištu, no treći trijumf sjajne Njemice njezina najbolja prijateljica ipak nije mogla dopustiti.

Superveleslalom posljednjeg dana natjecanja odradila je, stoga, perfektno; na svakome prolazu rapidno povećavala prednost, konačno od vrha do dna u potpunosti izbjegavala pogreške te na svim dijelovima staze bila najbrža, najodlučnija i najagresivnija. Zato je pobjedu, prvu ove sezone, a trideset četvrtu u karijeri, itekako zaslužila.

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić s američke turneje odlazi kao jedini skijaš koji je do sada osvajao bodove u svim disciplinama. Profesor se trenutačno nalazi na šestome mjestu ukupnog poretka Svjetskoga kupa s osvojenih 130 bodova, a da njegova šansa za konačno osvajanje Velikog kristalnog globusa nikada nije bila veća, najbolje dokazuje podatak da za vodećim Mariom Scheiberom kaska samo 45 bodova. U isto ovo vrijeme prošle sezone za kasnijim pobjednikom Carlom Jankom zaostajao je, naime, 325 poena."Iako nisam potpuno zadovoljan 18. pozicijom, poslije svega što sam napravio u prvoj vožnji i sama činjenica da sam osvojio bodove mnogo mi znači. Moji konkurenti za ukupnu pobjedu i nisu se baš pokazali na sjevernoameričkom tlu pa su razlike u vrhu za sada još uvijek male. No, sezona je duga, a ja vjerujem da će sve sjesti na svoje mjesto. Cilj mi je osvajati bodove u svim disciplinama, a to mi trenutačno polazi za rukom", kazao je Ivica.

"Potpuno sam otpustila kočnicu, više vjerovala u svoje mogućnosti i skijala agresivno i srčano. Izuzetno sam sretna jer sam više od svega vikend željela završiti pozitivno te odagnati misao da ove godine u Lake Louiseu neću stati na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Odlično sam se pripremila i skenirala stazu", kazala je sretna pobjednica.

"Imala sam osjećaj da sam i u subotnjem spustu skijala vrlo dobro, no učinila sam veću pogrešku zbog koje jednostavno nisam mogla slaviti", objasnila je.

"Sretna sam i s drugom pozicijom, Lindsey je uistinu vrhunska skijašica i moram priznati da je bila bolja, premda ne vjerujem da je osamdeset stotinki njezina realna prednost", izjavila je pak Riesch. "Iza nas je samo šest utrka i još se mora odviti mnogo borbe. Moram ostati fokusirana cijele sezone."

Odličan američki završetak vikenda upotpunila je trećeplasirana u Lake Louiseu Julia Mancuso, ali i Ted Ligety, koji je najbolji bio na domaćem terenu, u veleslalomu Beaver Creeka. Posljednji puta Amerikanci su dvostruku pobjedu slavili 2006., što je još jedan razlog za radost u taboru ove skijaške velesile.

"Sa starta sam se otisnula sa samo jednom željom - stati na postolje, zbog čega sam napala od prvoga metra", komentirala je Mancuso. "U dobroj sam formi i vrlo sam zadovoljna što sam konzistentnost u spustu zaokružila trećom pozicijom u superveleslalomu, mojim najboljim ovdašnjim rezultatom. Uzbuđena sam, ali i vjerujem da će kako sezona bude odmicala i moje prezentacije bivati sve bolje."

Šestu veleslalomsku pobjedu u karijeri na stazi Birds of Prey uknjižio je pak Ligety nekoliko sati nakon što su djevojke završile svoj posao. Dvjema odličnim i hrabrim vožnjama pred Kjetilom Jansrudom akumulirao je 82 stotinke sekunde prednosti, stvorivši samo nešto manju razliku od one kojom je trijumfirala Vonn.

"Moram priznati da sam bio prilično nervozan", rekao je. "Nisam kalkulirao, bio sam svjestan da se za pobjedu moram spustiti na glavu i puno riskirati. Pri dnu sam osjetio veliki umor, što mi se ne događa često, ali bio sam 'nabrijan' i silno želio na semaforu u cilju ugledati zeleno svjetlo. Pobjeda na tlu SAD-a poseban je osjećaj jer mi to do sada još nije uspjelo. Svake godine imam samo jednu šansu i presretan sam što sam ju ovoga puta iskoristio."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!