Rukomet

Francuska, drugi Europljani pa svi ostali

Ante Zovko • srijeda, 12.01.2011.
Francuska, drugi Europljani pa svi ostali
Foto: Kristijan Komarica

Skupinu A Svjetskog rukometnog prvenstva kvalitetom predvode Europljani. Francuska je veliki favorit za prvo mjesto, povratak među velike očekuju Španjolci i Nijemci, Tunis i Egipat pokušat će poremetiti račune Europljanima, a Bahrein je doputovao isključivo zbog novog iskustva.

FRANCUSKA

Apsolutni vladari svjetskog rukometa ostvarili u posljednje tri godine ono što nitko prije njih nije: u jednom su ciklusu osvojili olimpijsko (2008.), svjetsko (2009.) i europsko (2010.) zlato, zadnja dva protiv Hrvatske. Francuzi tvrde da im motiva ne nedostaje unatoč osvajanju svega što se dalo osvojiti. Skupinu će gotovo sigurno osvojiti, kvalitetom im nitko ne može parirati čak i bez Daniela Narcissea i Guillaumea Gillea.

Nikola Karabatić bit će opet pokretačka snaga francuskog stroja u potrazi za četvrtim svjetskim zlatom, odnosno sedmom svjetskom medaljom u povijesti. Vrata i dalje čuva najbolji svjetski golman Thierry Omeyer, a sve to skupa nadgledat će alfa i omega francuskih uspjeha, izbornik Claude Onesta, jedini u povijesti koji je osvojio tri najvažnija rukometna odličja uzastopno. Misija je jasna, priznaju to i sami Francuzi, sve osim zlata je neuspjeh. Uostalom, sami su nametnuli takva očekivanja dominacijom posljednjih godina.

NJEMAČKA

najzanimljiviji igrač

U ovoj skupini odskače ime Nikole Karabatića, najboljeg francuskog i ponajboljeg svjetskog igrača koji će u izostanku Narcissea morati preuzimati još više odgovornosti. Karabatić je francuski vođa na terenu, čovjek koji preuzima najvažnije šutove. Ni nakon pregršt osvojenih medalja kaže da nije ništa manje motiviran da s reprezentacijom obrani naslov.

Nijemci su svoje posljednje od tri svjetska zlata osvojili na domaćem tlu 2007., ali se od tada mnogo toga promijenilo. Momčad je pomlađena, a lani je u Austriji doživjela fijasko (deseto mjesto). Legendarni "brko" Heiner Brand na klupi je od 1997., ima šest medalja u džepu, a momčad će prije svega spremati za London 2012. Tako se u Brandovu koncepciju nije uklopio 34-godišnji Torsten Jansen, najbolji Nijemac lani u Austriji. Prolaz skupine ne bi trebao biti upitan, ali bez pravih svjetskih klasa u momčadi Nijemci će teško do polufinala.

ŠPANJOLSKA

Priča o svjetskim prvacima iz 2005. slična je Nijemcima. Španjolci dolaze na svjetsku smotru 13. put zaredom, također s pomlađenom momčadi koja je "porođajne muke" prošla u Hrvatskoj 2009. kad nisu prošli skupinu. U Austriji su bili puno bolji (6.), a u Švedskoj im je prvi cilj polufinale, tj. plasman u London 2012. Međutim, izbornik Valero Rivera istaknut će kako njegova momčad može pobijediti svakoga, pa čak otići do kraja. Ako im se poklopi dobar ždrijeb, to i nije nerealna opcija. Španjolci će puno ovisiti o zdravlju Ikera Romera koji je desetak dana prije prvenstva uganuo zglob.

TUNIS

Valero Rivera, izbornik Španjolske: "Moja je želja da ponovimo uspjeh nogometne reprezentacije. Cilj nam je plasman u polufinale i kvalificiranje na Olimpijske igre, ali u meni živi san dolaska na najvažnije mjesto na postolju."

Afrički prvaci sa sjetom se prisjećaju domaćeg Svjetskog prvenstva iz 2005. kad su dospjeli do četvrte pozicije. Ove godine i prolazak skupine bio bi veliki pothvat. Predvođeni igračima francuskog prvaka Montpelliera, Wissemom Hmamom i Issamom Tejom, pokušat će zadati što više problema favoriziranim europskim momčadima i eventualno se naći u nekakvoj kombinaciji za prolaz, što bi realno bio maksimum ove reprezentacije.

EGIPAT

Na desetom uzastopnom svjetskom prvenstvu Egipćani će teško do drugog kruga, realniji im je cilj biti bolji od 10. mjesta jer su na tri posljednje smotre zauzimali 14., 17. i 14. mjesto. O polufinalu iz Francuske 2001. mogu samo sanjati jer će teško na kraj s Europljanima, ali i Tunisom, koji ih je uvjerljivo svladao na posljednjem Afričkom prvenstvu koje se igralo u Egiptu.

BAHREIN

Reprezentacija koja se na prvenstvo plasirala pogotkom u posljednjim trenucima protiv Saudijske Arabije (za 26:25) u polufinalu Azijskog prvenstva prvi će put nastupati na svjetskom prvenstvu. Bahrein će za sve biti momčad protiv koje će se popravljati gol-razlika. Toga su svjesni i oni te su sretni što će uopće imati priliku igrati protiv najboljih na svijetu.

Najviše šansi za prvo mjesto

Francuska je apsolutni favorit ove skupine, uostalom i cijelog prvenstva. Iako uvijek postoji mogućnost da u prvom krugu neće biti maksimalno motivirani, jedno od prva tri mjesta sigurno im neće pobjeći.

Najmanje šansi za prolazak skupine

Bahrein. Reprezentacija kojoj je sami nastup ravan osvajanju naslova u svakoj će utakmici pokušati izgubiti sa što manje razlike i skupljati iskustvo. Drugima će poslužiti kao pucački trening i prilika za rotiranje igrača.

Najzanimljivija utakmica

Treće kolo donosi prvi ogled Europljana. Njemačka i Španjolska vjerojatno će se boriti za drugo i treće mjesto, a u tome bi veliku ulogu mogao odigrati njihov međusobni sudar u Kristianstadu, pogotovo što će u petom i šestom kolu i jedni i drugi odmjeriti snage s Francuskom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2011.
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2011. u 00:37
    francuzi ovo, francuzi ono, najbolji ikad. Moje mišljenje je da je postojao samo jedan pravi dream team. Dream team koji je igrao i dobar i lijep rukomet. A to je hrvatska sa OI u Ateni. Ono je bilo nenadjebivo!
    Obrisan korisnik
  • filipzok12.01.2011. u 14:08
    RUKOMET NAM JE U KRVI BITI CEMO PRVI
    filipzok
  • filipzok12.01.2011. u 14:08
    IZNAD SVIH HRVATSKA
    filipzok
  • Obrisan korisnik12.01.2011. u 13:21
    mogu ga ne obranit jedino ako suparnik u finalu odigra najbolju utakmicu ikad,a oni ne budu imali svoj dan.budimo realni francuzi su nabolji i bez narcissea i gillia
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.01.2011. u 11:44
    mislim da francuzi nece obranit naslov, ipak tako dva vazna igraca su na turniru s puno utakmica neophodna...
    Obrisan korisnik