Rukomet

Island favorit, Brazil i Japan u prolazu

Mihaela Bradovski • srijeda, 12.01.2011.
Island favorit, Brazil i Japan u prolazu
Foto: Axel Heimken

U skupini B Svjetskog prvenstva u Švedskoj susrest će se nacionalne vrste Islanda, Norveške, Austrije, Mađarske, Brazila i Japana. I dok islandski rukometaši očekuju ponovno dobar plasman, ne samo u skupini, reprezentativci Brazila i Japana ne zanose se u svojim najavama...

ISLAND

Momčad Gudmundura Gudmundssona 2008. godine prošla je put od neuspješnog pokušaja plasmana na Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj do najvećeg islandskog uspjeha u momčadskim sportovima. Olimpijske igre, samo dva mjeseca nakon spomenutog kvalifikacijskog poraza od Makedonije, arhivirali su sa srebrom oko vrata, a siječanj 2010. također će pamtiti po dolasku na postolje. U Švedsku su Islanđani otputovali kao treća reprezentacija Europe.

Islandska nacionalna vrsta rukometnom je svijetu dala preko nekoliko svjetskih zvijezda (Ólafur Stefansson, Gudjon Valur Sigurdsson, Róbert Gunnarsson...), no najveća kvaliteta ove momčadi posljednjih godina je kolektiv. Vikinzima će nadolazeće SP biti 11. u povijesti, a momčadski duh i sjajno funkcioniranje unutar kolektiva brojni stručnjaci navode za njihovu najveću snagu. S druge strane, probleme bi im mogle raditi ozljede, ukoliko dođe do njih, te slabija forma ključnih igrača. Ono što im nedostaje u odnosu na najjače vrste je širina klupe.

NORVEŠKA

Najzanimljiviji igrač

Nijedna reprezentacija ove skupine nema toliko istaknutog lidera kao što je to Mađar Laszlo Nagy. 209 centimetara visoki desni vanjski Barcelone iza sebe ima 138 reprezentativnih nastupa od debija 1999. godine. U tim je susretima stigao do 534 pogotka. 29-godišnjaka osim igračkih kvaliteta krasi i karizma i borbenost.

Norveški će se rukometaši u Švedskoj moći osloniti na svoje navijače od kojih očekuju dolazak u velikom broju i tu vide svoju snagu. Iako nisu uspješni kao njihove kolegice, norveški su reprezentativci posljednjih godina uspjeli unaprijediti svoju igru, a od 2005. godine stalni su sudionici smotre najboljih svjetskih nacionalnih vrsta. 2009. su zapeli korak do polufinala; za pogodak bolja u odlučujućoj je utakmici bila Poljska.

Norveški kadar na ovom Prvenstvu pripada onima u kategoriji solidnih, sastav Roberta Hedina igra agresivno, posebno u obrani, no napadačke akcije većinom završavaju šutevima klupskih kolega Borgea Lunda i Bjartea Myrhola stoga protivnici lako čitaju njihovu igru.

AUSTRIJA

Austrija će na Svjetskom prvenstvu zaigrati nakon punih 18 godina, a u Švedsku putuje s uspomenama na Europsko prvenstvo prošle godine. Kao domaćini natjecanje su završili ispred Njemačke, Češke, Rusije, Švedske i Srbije, sve redom reprezentacija s puno uspješnijom rukometnom povijesti. Nošeni ponovno pronađenim entuzijazmom u kvalifikacijama im nije bilo teško svladati Nizozemsku, bez obzira što su bili prisiljeni na promjenu na klupi. Islandski stručnjak Sigurdsson izgubio je dozvolu berlinskog Füchsea za obavljanje dvostruke trenerske dužnosti.

Njegov nasljednik Magnus Andersson kao glavni cilj svoje momčadi najavio je prolazak skupine B. Island kao favorit skupine mogao bi biti pretežak izazov za austrijski sastav, ali u utakmice s Norveškom i Mađarskom ulaze s izjednačenim šansama. Pobjede protiv Japana i Brazila i sami očekuju, a najveći teret trebali bi ponijeti igrači klubova Bundeslige, posebno playmaker Flensburga Viktor Szilágy.

MAĐARSKA

Rukometaši Mađarske svoju su jedinu medalju na nekom od Svjetskih prvenstva osvojili prije 24 godine, a u kvalifikacijama za Švedsku morali su se podosta namučiti. U prvom susretu sa Slovenijom upisali su poraz, a odlazak na Prvenstvo u uzvratu im je osigurao pogodak desnog krila Gerga Ivancsika. Najveća zvijezda reprezentacije ipak je Laszlo Nagy, prvi igrač koji je postao kapetan Barcelone, a nije rođeni Katalonac. Međutim, upravo je on poveo poveo pobunu protiv Saveza uz prijetnju kako neće igrati (Savez je na kraju uspio smiriti pobunjene pojedince).

Većina mađarskih reprezentativaca igra u domaćoj ligi, u MKB Veszpremu, a taj je klub dao i izbornika nacionalne vrste. Lajos Mocsai prvotno je trebao biti kratkoročno rješenje za vrijeme kvalifikacija, no višestruki je mađarski prvak dao svoju suglasnost i 56-godišnji stručnjak bi se iduće dvije godine trebao zadržati na reprezentativnoj klupi. Mađarska već neko vrijeme planira smjenu generacija, no nedostatak dovoljno kvalitetnih mladića ponovno će u prvi plan gurnuti one najiskusnije.

BRAZIL

Gudmundur Gudmundsson: "Kao trener navikao sam da su na mojim leđima očekivanja čitave nacije. Posebno se to osjeća uoči ovog Prvenstva."

Kada se radi o rukometu, Brazilci su realistični. Pošto je plasman u drugi dio natjecanja malo vjerojatan, njihov zadatak na ovom Svjetskom prvenstvu je plasman ispred vječitih rivala Argentine i Čilea, što znači da im je u skupini potrebna barem pobjeda protiv Japana. Igrači su relativno nepoznati - glavna zvijezda im je, pored španjolskog trenera Javiera Garcie Cueste, 24-godišnji Ales Silva, igrač španjolskog Logrona.

Porazom protiv Argentine u produžecima finala Pan-američkog kupa u lipnju 2010., Brazilci nisu uspjeli ostvariti svoj primarni cilj, iako su plasman na Svjetsko prvenstvo osigurali i ranije. Uz velike napore i ulaganja nacionalnog saveza, Brazil je postao prva reprezentacija Južne Amerike u muškoj i ženskoj konkurenciji te će biti domaćini Svjetskog prvenstva za žene. Rukometašima Brazila ovo će biti deveto pojavljivanje na Svjetskom prvenstvu zaredom: najbolji rezultat ostvarili su 16. mjestom u Egiptu 1999. godine.

JAPAN

Najveći problem japanskih reprezentativaca je njihova visina: samo je jedan igrač viši od 1.90, pa su im mogućnosti igranja protiv visokih momčadi ograničene. Jedina pobjeda koju bi mogli ostvariti je ona protiv Brazila - Island, Austrija, Mađarska i Norveška, za očekivati je, bit će preveliki zalogaji. Ali jedna je stvar sigurna: "djeca Sunca" neće se predati do posljednjeg sučevog zvižduka.

U napadu će teško probijati protivničke obrane, dok će u obrani držati protivnike čim dalje od svog deveterca - što daje glavne odlike njihove igre: agresivno pokrivanje i brzi tempo igre okretnih vanjskih igrača.

Najviše šansi za prvo mjesto

Uloga favorita skupine C pripada rukometašima Islanda. Uspjesi na prošlim Prvenstvima najveću ulogu imaju u stvaranju samopouzdanja kod izabranih putnika u Švedsku, no ono što ih stavlja ispred konkurencije je iskustvo igranja jakih utakmica aktualnog kadra. I sami Islanđani od sebe očekuju dosta više od prolaska skupine.

Najmanje šansi za prolazak skupine

Brazilce i Japance ostatak društva u ovoj skupini gleda kao na egzotične protivnike iako su upravo ovo utakmice u kojima bi se netko od jačih mogao popiknuti. Najmanje izglede ipak ima Japan, osim kvalitete limitirati bi ih mogli i fizički nedostaci.

Najzanimljivija utakmica

Dvoboji Islanda protiv Norveške i Austrije trebali bi prema brojnim analizama biti najjači susreti skupine, a kako austrijska vrsta na Prvenstvo putuje nešto ambicioznija od svojih norveških suparnika, prednost će po zanimljivosti otići na njenu stranu. Zanimljivo će biti prije svega vidjeti hoće li Austrijanci u svojoj želji nadmetanja s najjačim sastavom skupine izgorjeti ili su sposobni ugrabiti i te bodove. Utakmica između Islanda i Austrije na rasporedu je u utorak, 18. siječnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.01.2011. u 13:57
    Taj Island svi ali baš svi podcjenjuju,pogledajte samo njihove rezulate i medalje u zadnjih par godina.Ja vas uvjeravam da je taj Island nakon Francuza i nas,zasigurno treće rep.svijeta.Bez problema će Island pobjediti Poljsku,Dansku,Norvešku,Njemačku,Švedsku,Srbiju pa i Španjolsku,a već je mnoge o... [više na forumu]
    Obrisan korisnik