Rukomet

Goluža: "Skandinavci uništavaju rukomet"

Iz Malmö Arene:Tomislav Pacak • četvrtak, 20.01.2011.
Goluža: "Skandinavci uništavaju rukomet"
Foto: Dario Dodić

Tri je momenta Slavko Goluža istaknuo kao ključna za uvjerljiv hrvatski poraz od Danske. Jedan je trajao dvije minute, jedan 60, a jedan traje i traje, barem ako je suditi po izjavama hrvatskih reprezentativaca i trenera…

Slavko Goluža nije dugo skrivao ono što on vidi kao razlog poraza njegove momčadi. Istaknuo je tri stvari koje su po njemu prelomile utakmice, od kojih se prve dvije tiču igre Kauboja: "Odigrali smo jako loše igrača više na početku drugog dijela i to je odredilo tijek utakmice. Drugo, nismo imali pravu potporu na vratima. Ne mogu zamjeriti golmanima jer htjeli su najbolje, ali nisu imali svoj dan."

Prigovor HRS-a

Glasnogovornik HRS-a, Zlatko Škrinjar, najavio je žalbu HRS-a na suđenje francuskog para: "HRS će uložiti službeni prigovor na perfidno suđenje francuskog sudačkog para. Cijenimo njihovo sudačko znanje, ali večeras su prekršili etiku svog posla pred čelnicima svjetske i europske federacije. Ne znamo kakve više interese imaju, ali ujutro ćemo definirati svaku pogrešku koju su suci napravili na našu štetu."

Hrvatski izbornik daleko se najviše posvetio trećem detalju koji je po njemu presudio utakmicu:

"Po prvi puta u karijeri ću ovo reći: I protiv Srbije i protiv Danske mi smo imali katastrofalno suđenje, zaista katastrofalno. To mi je najviše žao, dva inženjera pokvarila su sav trud i mene i svih igrača koji su ostavili srce na terenu. Mi to nismo zaslužili, ali to su Skandinavci. Uništavaju sport i uništavaju rukomet. Čestitam igračima na borbenosti, ali suci su ih masakrirali. Nemojte mi zamjeriti, ja sam emotivac, znam koliko su željeli uspjeti i znam što su nam suci učinili."

Goluža je dodao kako su "prvenstva napravljena zbog igrača, zbog rukometa, zbog publike, a ne zbog njih."

Izbornik nije propustio čestitati Danskoj na zasluženoj pobjedi, "iako nisu trebali imati ovakvu podršku sudaca".

Analizirajući igru Kauboja, Goluža je bio zadovoljan prvim dijelom: "Prvo poluvrijeme igrali smo jako dobro. Samo poneku pogrešku smo napravili pri vraćanju u obranu, ali to se u sportu događa, posebno u ovako teškoj utakmici."

Jakov Gojun: Mislim da je trener sve rekao. Dancima treba čestitati, propucali su nas u drugom dijelu i obrana nam se raspala. Lani smo prenijeli sva četiri boda, pa smo svejedno morali pobijediti Dance u drugom krugu, dakle sve je moguće i još uvijek možemo doći do polufinala.

Početak drugog dijela donio je, međutim, vrlo loš napad s igračem više zbog kojeg je Ivano Balić završio na klupi: "Imali smo na početku igrača više i tri napada, a primili smo dva gola. Otišli su tada na 2-3 gola razlike i nije išlo. Ivano je tada imao pad koncentracije i zato sam ga izvadio van. Mi smo imali dobar protok lopte u napadu i bez njega, nakon toga smo malo stali, nismo imali široka križanja, ali suci su odredili tijek utakmice."

Goluža ne vjeruje da bi povratak Balića nešto promijenio (kao ni sam Balić, kako je rekao kasnije): "Ivano nije čudotvorac. Na jedan razlike suci sviraju penal koji nije postojao, to su stvari koje su odlučile utakmicu. Mi smo igrali ok u napadu. Buntić je pogodio jednu stativu, Vori prečku, imali smo tada sedmerac… Nije napad problem. Nije lako igrati i protiv publike i protivnika i sudaca. Momci su htjeli više nego ikada, nemojte to dovoditi u pitanje."

Koliko god se trudio, izbornik se vraćao na suđenje preko kojeg nije mogao preći: "Stojim iza svega što sam sada rekao. Od prve lopte, doslovno prve lopte, ne znam što su oni sudili. Bilo je i naših pogrešaka, ali nije lako igrati kada od početka suci perfidno sude. Ovo je bilo još lošije suđenje nego u finalu EP-a 2008. godine."

Izbornik je dodao još jedan argument tezi kako Skandinavci "drmaju" svjetskim rukometom: "Čudno mi je samo da nam Francuzi sude ključnu utakmicu, a tamo Danci sude Švedskoj i Poljskoj."

Još jednom Goluža je morao pred "sedmom silom" braniti Marka Kopljara, jer nakon današnjeg Buntićevog izdanja mnogi će mu zamjeriti povjerenje Kopljaru u ogledu sa Srbijom: "Zašto bi nam nedostajao Buntić protiv Srbije, Marko je odigrao dobro. Ne znam odakle odbojnost prema Kopljaru, on je puno dao u toj utakmici. Digao sam u jednom trenutku Buntića, no nije bila desna strana nama problem. Ostavite se Marka… Ima igrača koji su protiv Srbije trebali više pokazati, a ne Marko, Balić ili Vori. On ima od mene bezrezervnu podršku, kao i bilo koji igrač."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 11:58
    istina je da skandinavci, švabe i francuzi drmaju IHF-om i EHF-om......ALI, jučer smo izgubili zbog loše igre u obrani i katastrofalno loših golmana! pa mi smo imali 5 sedmeraca jučer, danci samo 2! mi 4 isključenja, danci 3! gdje je tu onda velika pomoć sudaca dancima?? imali su malu pomoć, ali to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • KORISNIK 00721.01.2011. u 11:25
    ti si ga vec unistio amatercino
    KORISNIK 007
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 07:26
    tipično balkanske izjave.. gospodo - krenuti od sebe i analizirati svoje greške, po mogućnosti naučiti ponešto na njima, a eventualno tek onda analizirati suđenje.. mada je po meni to za sinoćnju utakmicu bezpredmetno jer su Danci bili evidentno bolji..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 06:06
    Kad god popušite suci su vam krivi. Dajte prihvatite da možda slučajno postoji netko ko je bolji...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 06:01
    Mislim, da prije Goluža uništava hrvatski rukometni renome (i ovakvim izjavama), nego suci. Ne vidim kako bi Červar dobio toliko medalja, da su suci sve vreme protiv hrvatske (nije korektan ni Baličev komentar). Treba malo bolje igrati (gledaj statistiku!!! - sve jasno) a ne filozofirati - ko to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik