Košarka

Hrvati pokorili Pirej

Vedran Babić • petak, 21.01.2011.
Hrvati pokorili Pirej
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski košarkaši imali su svoje prste u kreiranju iznenađenja u prvom kolu skupine H Topa 16. To su Marko Tomas i Roko Ukić, koji su predvodili Spahijin Fenerbahče do slavlja protiv velikog Olympiacosa u Pireju...

Skupina E

Nakon što je Panathinaikos pobjedom u srijedu protiv Lietuvosa Rytasa otvorio Top 16, u istom stilu krenula je i Caja Laboral, koja je u španjolskom okršaju slavila u Malagi kod Unicaje. Nakon dobrog starta gostiju i ranog vodstva 9:2 (tri uzastopne trice), uplovili smo u nešto mirnije vode, no na krilima Marcelinha Huertasa i Mirze Teletovića momčad iz Vitorije u drugoj je četvrtini ponovno pojačala tempo i na odmor otišla s plus šest (41:35).

Ipak, uvod drugog poluvremena nije bio onakav kakav su gosti očekivali. Unicaja je serijom 14:3 povela s pet razlike, no tada se u redovima Duška Ivanovića probudio Esteban Batista i s nekoliko koševa poveo preokret pa se tako u posljednji period igre ušlo s prednošću Caje Laboral 58:53.

Upravo je Batista bio igrač koji je početkom zadnje četvrtine odveo svoju momčad na plus osam, a nakon što je Huertas pogodio tricu za 72:63 nešto manje od dvije i pol minute prije kraja, utakmica je bila riješena. 20 sekundi prije kraja Unicaja je smanjila na 74:71, no večeras odlični Huertas je s crte slobodnih bacanja bio siguran i potvrdio pobjedu.

S 19 koševa Huertas je bio najbolji strijelac susreta, no definitivno nije najzaslužniji za pobjedu jer je Fernando San Emeterio pridodao 14 koševa, Teletović 13 uz osam skokova, a Batista deset uz čak 14 skokova te četiri asistencije. Naš Stanko Barać nije se proslavio te je za deset minuta na parketu ostao bez koša iz četiri pokušaja, ali je barem uhvatio tri skoka. Najefikasniji igrač domaćih bio je Joel Freeland sa 16 ubačaja.

Skupina F

Vrlo sigurnom i rutinskom izvedbom košarkaši Barcelone porazili su Maccabi. Od prve minute Katalonci su diktirali razvoj situacije na parketu i sasvim zasluženo slave pobjedu 81:71. S pet trica i ukupno 25 koševa Barcelonu je predvodio Juan Carlos Navarro, a najbolji strijelci gostiju bili su Hendrix i Perkins s po 13 poena.

Dobra partija Andersona

Bivši igrač Cibone, Alan Anderson, zaigrao je večeras protiv svog prošlosezonskog kluba, Maccabija, i zagorčao mu život postigavši 16 koševa i četiri skoka za 31 minutu igre.

U drugoj utakmici večeri odvijala se prava drama. Na kraju, do pobjede je stigla Union Olimpija nadvisivši Lottomaticu 64:63 iako je u posljednjoj četvrtini gubila 58:51 i 63:58. Odlučujući koš postigao je Kenny Gregory s crte slobodnih bacanja osam sekundi prije kraja, a u posljednjem napadu Nemanja Gordić promašio je šut za pobjedu Rimljana.

Upravo je Gregory s 19 koševa i 14 skokova bio daleko najbolji pojedinac slovenske momčadi, za koju je naš Damir Markota ubacio devet koševa za 29 minuta igre. Kod domaćina, najistaknutiji bio je Crnogorac Vladimir Dašić, također vlasnik double-doublea (18 koševa, 11 skokova).

Skupina H

Hrvatska kolonija u Fenerbahčeu pokorila je Pirej i porazila nekadašnjeg europskog prvaka i lanjskog finalistu, Olympiacos, 84:70. Ta pobjeda nama je još zanimljivija ako znamo da su za nju najzaslužniji upravo hrvatski reprezentativci, Marko Tomas i Roko Ukić. Bivši Cibonaš ubacio je 19 koševa, a bivši Splitovac 17.

Uz blagu inicijativu Fenera, utakmica je tijekom nešto više od tri četvrtine bila izjednačena, a odlučena je tek serijom gostiju 18:4 u posljednjoj četvrtini s kojom su otišli na nedostižnih 76:65.

Odličan je ovo početak Topa 16 za naše predstavnike u Istanbulu. Pobjeda protiv velikog Olympiacosa na njegovom parketu sigurno će biti veliki poticaj za Nevena Spahiju i njegove igrače u narednim utakmicama i pokušaju da dohvate četvrtfinalno mjesto.

Euroliga - skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Lietuvos Rytas59:80Panathinaikos
Unicaja Málaga71:76Baskonia
1Panathinaikos 42+57
2Baskonia 42+31
3Lietuvos Rytas 33-28
4Unicaja Málaga 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga - skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Lietuvos Rytas59:80Panathinaikos
Unicaja Málaga71:76Baskonia
1Panathinaikos 42+57
2Baskonia 42+31
3Lietuvos Rytas 33-28
4Unicaja Málaga 15-60

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 11:54
    tomas i ukić su bili jučer izvrsni! spahija je pak totalno nadigrao dudu! eee, da nam je spahija izbornik.....di bi nam bio kraj!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 10:27
    tomas je jucer definitivno podsjetio na partije iz cibone prosle sezone...unistio je oly
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2011. u 08:09
    Ovo je lijepo vidjet!! Bravo momci!!
    Obrisan korisnik