Rukomet

Poljaci imaju recept za Dansku

Damir Žbulj • subota, 22.01.2011.
Poljaci imaju recept za Dansku
Foto: Dario Dodić

Odigrane su utakmice prvog kruga na rukometnom Svjetskom prvenstvu u Švedskoj, a tri prvoplasirane reprezentacije iz skupina C i D stopile su se u jedinstvenu skupinu II, koja će odlučivati o polufinalistima ovog velikog natjecanja.

Skupina II

Maksimalan broj bodova prenijeli su Danci, koji u novi krug natjecanja ulaze s četiri boda. Slijede ih Argentina, domaćin Švedska te Poljska, reprezentacije koje u borbu za vrh ulaze s dva doda. Na dnu skupine nalaze Srbija i Hrvatska, ekipe koje su međusobnim neodlučenim susretom u iduću fazu natjecanja prenijela samo jedan bod. Danska reprezentacija sigurno je glavni favorit za prolazak u polufinale, međutim, bitno je naglasiti da niti posljednje plasirani Srbi i Hrvati nisu bez šansi za zauzimanje jednog od prva dva mjesta skupine, jer će, zbog izjednačenosti, svaka reprezentacija sama odlučivati o svojoj sudbini.

Hrvatska - Argentina, 18:15

Puno je tinte potrošeno u posljednjih 36 sati na analizu igre hrvatske rukometne reprezentacije, remi sa Srbima, poraz od Danaca. Javnost je kritizirala Golužu, Goluža sudačku organizaciju i Balića, svi su imali koju riječ prigovora na naše vratare, ali najvažnija stvar koju treba naglasiti pred današnji susret Hrvatske i Argentine je da u subotu u Švedskoj počinje jedan sasvim novi rukometni turnir. Reprezentacije koje ulaze u nastavak natjecanja nemaju jednake startne pozicije, ali Hrvatska ima jednostavnu računicu za osvajanje jednog od prva dva mjesta koje vodi u polufinale - tri pobjede. Teška zadaća, ali nije nemoguća niti nerealna.

Najvažnija vijest pred susret s Argentinom i početak druge faze natjecanja je promjena na među hrvatskim vratnicama. Pešić je zamijenio Šegu, ali vratarska promjena neće donijeti očekivane rezultate ako se igra u obrani ne podigne na višu razinu.

Argentina, ako se ne shvati ozbiljno, može biti neugodan protivnik. Pitajte domaćina turnira ili Poljake koji su ih dobili samo s pogotkom prednosti. Međutim, kvaliteta je u ovom susretu na našoj strani i sve osim pobjede Hrvatske bilo bi veliko iznenađenje. U posljednjem našem međusobnom dvoboju na velikim natjecanjima, u Tunisu 2005. godine, slavili smo s uvjerljivih 36:23, ali sigurno je svima u sjećanju ostala prva utakmica turnira u Portugalu 2003. godine, kada smo na putu do svjetskog naslova poraženi 30:29.

Srbija - Švedska, 18:15

Srbija, poput naše reprezentacije, u iduću fazu natjecanja prenosi samo jedan bod i to onaj osvojen baš protiv Hrvatske pa je i njihova računica za visoki plasman vrlo slična našoj. Međutim, njihov primarni cilj na ovom natjecanju je plasman na Olimpijadu, ali ako im se pruži prilika za nešto više, sigurno će iskoristiti dobivenu šansu.

OBRANA JE KLJUČ

Izbornik srpske rukometne reprezentacije Veselin Vuković je za balkanhandball ovim riječima najavio susret: ''Utakmica protiv Švedske je za nas prijelomna. Domaćin velika inspiracija i motiv, ali pitanje je imamo li u ovom trenutku kvalitetu i koncentraciju da se nosimo s pritiskom. Ključ je igra u obrani. To ste imali prilike vidjeti u utakmici protiv Hrvatske. Svaki igrač samopouzdanje stječe u obrani, a to sam i rekao igračima. Nakon dugo vremena, protiv Hrvatske, sam vidio kako ekipa uživa igrajući obranu, a onda u napadu nemaš brige, jer znaš da teško primaš pogotke. Rezultati Švedske su mali, po broju golova, a mi ćemo napraviti analizu te se pokušati spremiti što je kvalitetnije moguće za subotnji susret.

Izbornik srpskih rukometaša Veselin Vuković napravio je također jednu promjenu u sastavu pred početak dvoboja u skupini II. Zbog obiteljskih problema reprezentaciju je napustio drugi vratar Pejanović, a na njegovo mjesto uskočio je Dragan Marjanac.

Srpska reprezentacija već je na turniru odigrala sličnu utakmicu poput one koja ih u subotu očekuje protiv Švedske. Danska ih je pobijedila s osam pogodaka prednosti, uz 'domaćinsku' atmosferu na tribinama pa to iskustvo mogu pretočiti i u današnji susret. Izbornik Vuković se, osim kvalitete švedskih rukometaša, najviše pribojava i suđenja, koje bi u odlučujućim trenucima prevagnuti na stranu domaćina. Za B92 je na tu temu izjavio: ''Teško je reći igračima da u subotu neće imati nepristrano suđenje, ali nadam se da ćemo uspjeti učiniti sve što je u našoj moći da Švedskoj zagorčamo život.''

Švedska reprezentacija u iduću fazu natjecanja prenosi bodove osvojene u posljednjem kolu protiv Poljske, ali sigurno im u glavi 'zvoni' poraz protiv Argentine te će protiv Srbije maksimalno ozbiljno ući u susret žele li ostati u igri za polufinale. Igra domaćina puno ovisi o raspoloženju dvojca Jonas Larholm - Kim Andersson, a žele li do kvalitetnog rezultata protiv Švedske, srpski rukometaši posebnu pozornost u obrani morat će posvetiti upravo njima.

U posljednjem susretu skupine C srpski rukometaši doživjeli su rezultatsku katastrofu protiv Rumunjske, ali prema očekivanjima, u taj susret, koji je bio bez rezultatskog značaja, ušli su s pola snage, mislima već u utakmicama drugog kruga. Posljednji susret između ove dvije reprezentacije otišao je uvjerljivo na stranu Švedske, prije dvije godine bilo je 37:29. Srbija će najviše nade i u ovom susretu polagati u svoju 'topovski' osovinu Vujin - Ilić - Rnić, a hoće li im to biti dovoljno da pobjede domaćina turnira, koji se iz utakmice u utakmicu diže u formi te ima bučnu podršku navijača i eventualni blagi sudski vjetar u leđa vidjet će se u 18.15 sati u Areni Malmö.

Danska - Poljska, 20:15

PROTEKCIJA ZA SKANDINAVCE

Izbornik Poljaka Bogdan Wenta također je, poput našeg izbornika, iskazao nezadovoljstvo sudačkim odlukama: ''Ponekad su nam sudili isključenja bez da smo uopće napravili prekršaj. Jednom se prilikom švedski igrač poskliznuo i pao, a naš je čovjek morao na dvije minute van terena. Siodmiak nije ni taknuo Šveđanina, a zaradio je ključno isključenje. Štoviše, Šveđani su se radovali na klupi i tapšali po ramenu od veselja kada je Jaszka glavom udario u reklamu nakon što ga je protivnički igrač odgurnuo. Ma to sve jednostavno nije fer". Hoće li istu priču ponavljati i večeras nakon utakmice protiv 'domaćina' Danske, vidjet ćemo nakon završetka tog susreta?''

Danski rukometaši suvereno su prošli prvu krug natjecanja, prenijeli u idući maksimalan broj bodova, te mogu mirnije dočekati susret protiv Poljaka. Međutim, daleko od toga da u dvoboj mogu ući potpuno opušteno. Prednost na vrhu lagano se može istopiti i samo jedan neplanirani poraz umanjuje šanse za osvajanje jednog od prva dva mjesta u skupini. Poljaci su u prvoj fazi natjecanja doživjeli samo jedan poraz i to protiv domaćina u posljednjem kolu i prema prikazanoj igri još uvijek se nalaze u ravnopravnoj poziciji za ulazak u polufinale.

Danska reprezentacija u dosadašnjem dijelu turnira prikazala je izuzetno atraktivan rukomet. Brza tranzicija iz obrane u napad, standardno dobra igra s krilnih pozicija, uz odličnu realizaciju vanjskih pucača, posebno Mikaela Hansena, recept je za kvalitetan rezultat. Malo manje pažnje posvećuju kvalitetnoj obrani što kompenziraju raznovrsnim napadačkim rješenjima te uvijek igraju za 'pogodak više'. Međutim, Poljaci za dansku igru spremaju 'tajno oružje'. Njegovo ime je Slawomir Szmal, jedan od najboljih svjetskih vratara, a o postotku njegovih obrana u velikoj mjeri ovisi uspjeh poljske reprezentacije u dvoboju protiv Danaca.

U posljednja dva dvoboja ovih reprezentacija slavili su Poljaci. Prije dvije godine bilo je uvjerljivih 31:23 i 32:28, što je dovoljni pokazatelj kako izabranici Bogdana Wente imaju recept za dansku igru te kako nas večeras očekuje izuzetno izjednačena utakmica.

SP 2011. - Skupina II

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Hrvatska36:18Argentina
Srbija24:28Švedska
Danska28:27Poljska
1Danska (+4)3155:131+2410
2Švedska (+2)3127:124+36
3Hrvatska (+1)3142:129+135
4Poljska (+2)3123:129-64
5Srbija (+1)3127:139-123
6Argentina (+2)3117:139-222

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2011. - Skupina II

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Hrvatska36:18Argentina
Srbija24:28Švedska
Danska28:27Poljska
1Danska (+4)3155:131+2410
2Švedska (+2)3127:124+36
3Hrvatska (+1)3142:129+135
4Poljska (+2)3123:129-64
5Srbija (+1)3127:139-123
6Argentina (+2)3117:139-222

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2011. u 15:09
    svedani nisu neki bauk,argentina ih je razbila i potukla do nogu,uglavnom igraju jako prljavo i grubo uz pomoc sudaca na puno iskljucenja...vidjet cemo kako ce se srbi snaci...poljska-danska,znam da su nam danci antipaticni ali zbog nas samih nebi bilo lose da danci skinu poljake ili im uzmu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2011. u 15:01
    POljska je Ok ali teško da može nešto ovakvim Dancima koji još ktome igraju "doma" bilo bi dobro,jer bi se tad dosta toga zakompliciralo,ali teško da se to može dogoditi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2011. u 13:47
    ajde, braćo poljaci, pobijedite danas te bljedunjave, antipatične dance.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2011. u 13:44
    slazem se s tobom srbi dans tuku i mi isto
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2011. u 13:32
    Aj se kladimo da ce Srbija dobit sa 2 ili 3 razlike Svedsku! Cijeli prvi krug ih guraju sudije al im danas nece ni oni pomoc.
    Obrisan korisnik