SP 2011. - Završnica, polufinale, 28.01.2011, 18:00 h
Švedska
Švedska 26:29 Francuska
Francuska

Francuska kvaliteta previše za Šveđane

Iz Malmö Arene:Tomislav Pacak • petak, 28.01.2011.
Francuska kvaliteta previše za Šveđane
Foto: EPA

Švedskoj 11.000 navijača nije pomoglo u dvoboju protiv jednostavno kvalitetnije Francuske koja je novom pobjedom stigla nadomak obrane naslova osvojenog u Hrvatskoj prije dvije godine. Šveđani su ostavili srce na terenu, ali Francuska je s Omeyerom i Gilleom bila premoćna te je slavila sigurnije nego što to konačnih 29:26 sugerira...

Šveđani su, istina, uspjeli učiniti završnicu malo neizvjesnom nakon što su se vratili iz minusa od sedam pogodaka na samo dva, četiri minute prije kraja, čime su podigli publiku na noge, no Francuska je dodala gasa kada god joj je trebalo, pa je i tada pogotkom sjajnog Bertranda Gillea s igračem manje vratila Šveđane na pristojnu udaljenost. Isključenje Carlena na 26:24 uz francuski napad, dvije i pol minute prije kraja, jednostavno nije situacija kakvu momčad poput Francuske propušta pretvoriti u pobjedu. Guigou je s dva pogotka zapečatio sudbinu Švedske...

Švedska je na ovo Prvenstvo došla s nadom kako pred svojim navijačima može do medalje, bez obzira što od 2002. i zlata na domaćem EP-u nije stigla do podija na velikom natjecanju. Jednu veliku prepreku Šveđani su uspjeli preskočiti u grupnom dijelu natjecanja svladavši Hrvatsku, no Francuska je – kao i svim drugim svjetskim reprezentacijama proteklih godina – bila neprelazna.

Odabrali krivi grad?

Među 11.477 gledatelja u Malmö Areni velika većina ih je, dakako, bila za Švedsku, no atmosfera nije bila ni izbliza tako vruća da bi imalo dekoncentrirala Francuze. Dojam je da su Šveđani odabrali krivi grad za domaćinstvo svog polufinala, u Götebörgu su u prvom krugu imali žešću i vatreniju podršku. Na jugu Švedske puno su više impresionirali danski navijači, pa će Francuzi pravo "gostovanje" imati samo ako u finalu budu igrali protiv Danske. Istina, razlika u kvaliteti između Švedske i Francuske je tolika da bi teško bilo kakvi navijači napravili razliku…

Francuzi su ponešto mijenjali u sastavu, što sugerira i početna vanjska linija Karabatić-Barachet-Accambray, no ono što je Francusku učinilo aktualnim olimpijskim, svjetskim i europskim prvakom nije se promijenilo – obrana, na čelu s Omeyerom, nije izgubila ni dijelić snage s prošlih natjecanja. I Šveđani su se s tim dobro upoznali.

Švedska je čak dobro otvorila susret. Oscar Carlen dobro je mijenjao ozlijeđenog Kima Anderssona, uz njegova dva gola domaćin je stigao do vodstva od 4:2, a i za ta dva primljena pogotka mogu kriviti sami sebe jer su stigla iz polukontri nakon postignutog gola.

No, Francuska je potom dodatno stisnula u obrani, omaleni Doder nije pronalazio puno mjesta pored izuzetno čvrstih Gillea, Dinarta i Karabatića, pa su Francuzi od 7. do 14. minute napravili seriju od 4:0 i prešli u vodstvo koje nisu ispuštali do poluvremena.

Čvrsta obrana imala je i uporište u standardno dobrom Omeyeru (sedam obrana u prvom dijelu), a iako u napadu nisu briljirali, Francuzi su uspijevali "na silu" ugurati loptu u mrežu. Ili s crte ili sa sedam metara, ili pokojim dalekometnim projektilom Karabatića, Baracheta ili Fernandeza.

Srećom po Šveđane, njihova najveća nada - Kim Ekdahl - nije patio od treme, pa je s četiri gola 21-godišnjak držao suigrače u kakvom-takvom priključku. Spustili su Šveđani zaostatak i na -1 u dva navrata, no na kraju su u svlačionicu otišli s 12:15 nakon gola Karabatića šest sekundi prije kraja prvog dijela.

Nažalost po u žuto obojane domaće navijače, švedski brod nastavio je tonuti početkom drugog dijela. Accambray i Abalo brzo su zabili za odlazak Francuske na 17:12, a protiv ovakve obrane Francuza i ovakvog Omeyera težak je zadatak loviti i jedan pogodak razlike, kamoli pet.

Tako se ostatak utakmice i odvijao. Šveđani su počeli brzati, više nije bilo pravog strpljenja, a protiv Francuske je to put u propast. Prednost svjetskih prvaka rasla je iz minute u minutu, sjajno je u napadu igrao Gille, a kad god su se Šveđani probali približiti na manje od četiri pogotka razlike, Francuzi su znali kako doći do pogotka.

Švedska je polako počela pucati po šavovima, više ni obrana nije štimala, a curilo je sa svih strana – u samo 15 minuta nastavka šest različitih Francuza upisalo se među strijelce.

Dva Kallmanova gola iz kontri i Carlenova bomba vratili su Švedskoj nadu na ulasku u zadnjih 10 minuta, pa je Onesta pri rezultatu od 24:19 pozvao time-out kako bi podsjetio svoju momčad da se utakmica ipak igra 60 minuta, pa da posao treba odraditi do kraja.

Šveđani su se uspjeli još približiti, četiri minute prije kraja stigli su i na -2, ali kada god su trebali pogodak – Francuzi su pronašli savršenu akciju za učiniti upravo to. U opisanoj završnici, Gille je zabio bitan gol s igračem manje, a na isključenje Carlena, Guigou je do kraja "ubio" nadu Šveđanima.

Francuska je tako osigurala novu medalju, a hoće li to biti četvrto uzastopno zlato saznat ćemo u nedjelju kada će se Francuzima suprotstaviti bolji iz susreta Danska – Španjolska.

SP 2011. - Završnica

polufinale

Švedska26:29Francuska
Danska28:24Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2011.
  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2011. - Završnica

polufinale

Švedska26:29Francuska
Danska28:24Španjolska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Cholo29.01.2011. u 12:34
    s pola snage!!!
    Cholo
  • Obrisan korisnik28.01.2011. u 19:51
    Svaka im čast,prejaki su i premoćni,izostanak starijeg Gillea i Narcissea se skoro pa neosjeti.Gledam danas francuska vanjska liniija najvećim djelom utakmice izgledala je Karabatić(26godina),Accambray(22),Barachet(22).Taj mali Accamray igra umjesto G.Gillea i odigrao je fantastično danas kao i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik