SP 2011. - Završnica, polufinale, 28.01.2011, 20:30 h
Danska
Danska 28:24 Španjolska
Španjolska

Danska izaziva branitelje

Mihaela Bradovski • petak, 28.01.2011.
Danska izaziva branitelje
Foto: EPA

U finalu Svjetskog rukometnog prvenstva igrat će Francuska i pobjednik drugog polufinalnog susreta - Danska. Dovoljno pribrani skandinavski šuteri i fenomenalan Landin na vratima donijeli u pobjedu od četiri pogotka prednosti nad Španjolcima...

Reprezentacija Danske tako će u finalu Svjetskog prvenstva pokušati spriječiti Francusku u pokušaju obrane naslova. U sadržajnom prvom poluvremenu rezultat su krojili vratari - Niklas Landin Jacobsen i Arpad Šterbik. Danski izbornik Ulrik Wilbek sjajno je proučio igru španjolskog sastava te su svoje prve kontre, inače jedno od najjačih oružja, Španjolci povukli tek u 12. minuti.

Od početka susreta na vratima Danske raspoložen je bio Landin, a upravo su njegove dvije obrane, odnosno brzi pogodak Hansena i realizirani sedmerac Christiansena doveli skandinavsku momčadi do prvog odvajanja. U petoj je minuti na semaforu stajalo 4:2.

Vezane vijesti

Dvije minute kasnije, Rodriguez Vaquero prekida petominutni španjolski post, nekoliko minuta igra se pogodak za pogodak, a zatim Riverini izabranici stižu do prvog izjednačenja. Za 6:6 pogodio je Entrerrios. No većim dijelom prvoga dijela upravo se on najviše mučio protiv danskog vratara.

Landin je u 15. minuti upisao 50 posto uspješnih obrana, a najzaslužniji je što je Danska samo dvije minute nakon spomenutog izjednačenja stigla do novih +2. Prva četvrtina susreta završila je rezultatom 10:6, s dva uzastopna pogotka istaknuo se i Sondergaard i tada je Rivera odlučio na vrata postaviti Šterbika.

S njegovim ulaskom probudila se španjolska obrana, a sušni danski period u trajanju od punih deset minuta na odmoru je donio potpuno ravnopravnih 12:12. Španjolska je od 15. do 23. minute postigla četiri pogotka u nizu, no niti jednom nije uspjela preuzeti vodstvo. Od prvih pola sata Iker Romero i Mikkel Hansen oprostili su se promašajima.

Prve tri minute nastavka pripale su Dancima. U 33. minuti Hansen i društvo rezultat podižu na 15:12, a zatim slijede četiri minute bez pogodaka. Jurili su i danski i španjolski rukometaši, kontre su se izmjenjivale ekspresno, no niti jedni niti drugi nisu bilo dovoljno pribrani da bi stigli do pogotka. +4 dvadeset minute prije kraja Danska je uhvatila zahvaljujući novoj obrani Landina te pogotku Lindberga.

No nakon još jednog danskog odvajanja stigao je i novi španjolski niz - Entrerrios i dva puta Canellas s linije sedam metara primakli su svoju momčadi na zaostatak od svega jednog pogotka. Osim obranama drugi polufinalni okršaj bio je bogat i promašajima, odnosno izgubljenim loptama i prestupima; obje su momčadi u nastavku više igrale na zanos nego na kvalitetu.

U 48. minuti Landin je upisao novu vrlo vrijednu obranu. Kod rezultata 19:18 na liniju sedam metara stao je Canellas no danski je čuvar mreže bio pribraniji. Minutu kasnije dodao je još jednu obranu i Danska je uskoro uspjela pobjeći na novih tri pogotka razlike. Igrala se 52. minuta. U idućoj minuti Garcia je zaradio isključenje i mnogi su u dvorani pomislili kako je susret lišen svake neizvjesnosti.

Španjolska je, no pokazalo se na kraju tek na tren, još jednom pokazala kako se zna dići upravo u posljednjim minutama. Danska je u 53. minuti stala na 23. postignutom pogotku, dok su se na drugoj strani, usprkos igraču manje u strijelce redom upisivali Gurbindo, Morros de Argila i Rocas za 23:23. Ipak, novo je isključenje za Španjolce bilo previše i u najvažnijoj utakmici Prvenstva nisu uspjeli ponoviti ono što im je donijelo bod protiv Francuske.

Ključne pogotke za osiguranje polufinala postigli su Hansen, Knudsen, Sondergaard i Lindberg i u utakmici u kojoj nije ulazila u minus Danska je bila bolja za četiri pogotka.

SP 2011. - Završnica

polufinale

Švedska26:29Francuska
Danska28:24Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2011. - Završnica

polufinale

Švedska26:29Francuska
Danska28:24Španjolska

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.01.2011. u 13:14
    Francuzi opet uzimaju :)
    Obrisan korisnik