Košarka

Perasović ispustio Real

Branko Barić, Vedran Babić • četvrtak, 03.02.2011.
Perasović ispustio Real
Foto: EPA

Utakmice u skupinama F i G Topa 16 Eurolige donijele su tri domaće pobjede i jednu gostujuću, a daleko najuzbudljivije bilo je u Madridu gdje je Perasovićev Efes propustio veliku priliku domoći se i treće pobjede. Barcelona je sasvim blizu četvrtfinalu nakon visoke pobjede nad Lottomaticom, a Maccabi je vlasnik najuvjerljivije pobjede kola protiv Union Olimpije (plus 37)...

Skupina F

Union Olimpija doživjela je težak udarac u svojim nastojanjima da izbori četvrtfinalnu fazu natjecanja. Ne samo što je poražena u Tel Avivu od izravnog konkurenta za drugo mjesto, već je poražena razlikom koju će biti nemoguće nadoknaditi u Tivoliju.

Od samog početka sve je loše krenulo za Olimpiju. Već nakon šest minuta domaćini su dohvatili dvoznamenkasto vodstvo - 15:5, i to uz osam poena Liora Eliyahua. Iako ga je David Blatt u tom trenutku povukao na klupu, stvari se nisu popravile za goste iz Ljubljane. Chuck Edison, Jeremy Pargo i društvo nastavili su puniti koš protivnika i nakon 7:0 serije na prvi interval se otišlo s velikih 28:10.

Niti povratak na parket nije donio ništa novog igračima Jure Zdovca. Započetu seriju nastavili Maccabi je nastavio s još devet uzastopnih koševa i već je tu bio kraj svih nadanja za slovenskog predstavnika. Do kraja je razlika samo rasla, da bi na koncu završilo sa 104:67.

Eliyahu je s 20 poena i nevjerojatnih 10/10 iz igre prvo ime susreta, dok je Pargo ubacio poen više (8/12 iz igre) uz šest asistencija i pet skokova. Goste je predvodio Shermadini s 15 poena, dok je naš Damir Markota ubacio 14 poena (3/6 za dva, 2/5 za tri) uz osam skokova.

Barcelona je također vrlo uvjerljivo porazila svoje suparnike, rimsku Lottomaticu. Bilo je 80:56, a najefikasniji u katalonskim redovima bio je bivši igrač Cibone Alan Anderson sa 16 poena. U prvom poluvremenu uz Andersona najopasniji bio je Juan Carlos Navarro, koji je u tom periodu igre postigao 11 od svojih 14 koševa na utakmici pa je Barcelona na odmor otišla s plus devet (45:36).

U prvim minutama drugog dijela domaćin je s pet koševa u nizu odjurio na 14 razlike i nakon toga Lottomatici više nije bilo povratka. Talijani u svojim redovima nisu imali dovoljno raspoloženih igrača, a od startne petorke jedino je za pozitivnu ocjenu odigrao Darius Washington sa 16 koševa. Ipak, najbolji strijelac gostiju bio je čovjek koji je na parketu proveo najmanje minuta (14), Ali Traore. On je ubacio 17 poena uz besprijekoran šut za dva (6/6).

Barcelona se ovom pobjedom sasvim približila četvrtfinalu, a Lottomatica je doživjela i treći poraz i teško je vjerovati da će u naredne tri utakmice napraviti preokret i naći se među osam najboljih momčadi Europe.

Skupina G

Iz prave drame u Madridu kao pobjednik je izišao domaćin Real, koji je s 89:86 poslije produžetka nadvisio Efes Pilsen našeg Velimira Perasovića. Nešto više od tri minute prije kraja Turci su imali šest koševa viška (76:70), no onda kao da su potpuno izgubili koncentraciju te su s nekoliko izgubljenih lopti vratili Real u život.

U posljednju minutu regularnog dijela ušlo se s poravnatim rezultatom (76:76), no kada je Kerem Gonlum pogodio tricu, činilo se da će Efes ipak stići do još jedne velike gostujuće pobjede nakon što je u prošlom kolu slavio u Beogradu. U idućem napadu Real je dvaput promašio tricu, no oba puta su njegovi igrači uhvatili napadački skok. Sergio Rodriguez je također pokušao s trice, ali ga je Bootsy Thornton faulirao.

Rodriguez je realizirao sva tri slobodna bacanja, a u posljednjem napadu regularnog dijela Clay Tucker je blokirao Flipa Murraya i utakmica je tako otišla u produžetke. Rodriguez je tricom odmah donio prednost Realu, a nakon što je Mirotić pogodio za 86:81, bilo je jasno da će Efes teško do preokreta.

Ipak, Perasovićevi igrači nisu se predali te su dalekometnim šutom Thorntona stigli na 87:86, a nakon što su Pablo Prigioni i Tucker promašili šuteve, Kerem Tunceri je na drugoj strani imao priliku dovesti svoju momčad u vodstvo, ali je promašio. Prigioni je potom realizirao oba bacanja, a Nikola Vujčić je u posljednjem napadu na utakmici izgubio loptu.

Tucker s 19 i Prigioni sa 17 koševa bili su najbolji pojedinci Reala, a istaknuo se i D'or Fischer s 15 koševa i 12 skokova. Naš Ante Tomić nije se proslavio te je za 10 minuta na parketu ubacio samo dva koša (šut iz igre 1/4, slobodna bacanja 0/2) i uhvatio dva skoka. Kod gostiju, najbolji su bili Thornton s 18 koševa i osam skokova te Igor Rakočević sa 16 koševa. Vujčić je za gotovo 20 minuta igre postigao devet koševa (4/8), četiri asistencije i tri skoka.

U drugoj utakmici skupine Montepaschi je stigao do prve pobjede u Topu 16 porazivši Partizan 66:58. Pred gotovo 18.000 gledatelja u beogradskoj Areni talijanski div je zagospodario parketom od prve minute i poveo 12:6 te 17:10, a na krilima raspoloženog Rimantasa Kaukenasa i s plus 12 sredinom druge četvrtine.

Do poluvremena je Partizan uspio smanjiti na 31:26, no u nastavku je Marco Carraretto ušao u seriju i održavao prednost gostiju. Kada se on ispuhao, na scenu je stupio Andrea Michelori i ponajviše zahvaljujući njemu Montepaschi je uspio zadržati prednost do kraja utakmice. Što je utakmica odmicala, to se i Kaukenas ponovo budio, a kada se priključio i Nikos Zisis, Partizan zaista nije imao šanse.

Trojac Michelori - Kaukenas - Zisis zajedno je Partizanu ukrcao 42 koša, a jedini dvoznamenkasti u redovima "crno-belih" bili su James Gist (15) i Curtis Jerrells (13).

Euroliga - skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Maccabi Tel Aviv104:67Petrol Olimpija
Barcelona80:56Virtus Roma
1Barcelona 60+69
2Maccabi Tel Aviv 33+69
3Virtus Roma 24-51
4Petrol Olimpija 15-87

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga - skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Maccabi Tel Aviv104:67Petrol Olimpija
Barcelona80:56Virtus Roma
1Barcelona 60+69
2Maccabi Tel Aviv 33+69
3Virtus Roma 24-51
4Petrol Olimpija 15-87

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.02.2011. u 00:10
    Peras je genijalno smislio akciju za zadnji napad a košarkaši Efesa su još genijalnije to odigrali.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2011. u 00:07
    Koja glupost Bootsya Thorntona dvi sekunde prije kraja. A ovi Messina mi sve vise lici na Redknappa....dovede igraca koji nije dokazan na velikoj sceni ali on se snade odlicno. Pa sipa o njemu epitete puste, a zatim mu na njegovo misto dovede konkurenciju u vidu 2-3 igraca i side ga na klupu da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik