Košarka

Spahijin Fener bez četvrtfinala

Vedran Babić • četvrtak, 03.03.2011.
Spahijin Fener bez četvrtfinala
Foto: EPA

Posljednje četvrtfinalno mjesto iz skupina G i H Eurolige pripalo je aktualnom pobjedniku Eurokupa, Valenciji, koja je kod kuće s 14 koševa razlike porazila Fenerbahče naših Spahije, Ukića i Tomasa. Neuspješni su bili i Efes Pilsen naših Perasovića i Vujčića, a madridski Real izbjegao je katastrofu na svom parketu protiv Montepaschija...

Skupina G

Još prije posljednjeg kola u ovoj skupini bilo je poznato tko će igrati u četvrtfinalu (Real i Montepaschi) pa su se utakmice šestog kola uglavnom igrale za prestiž. U Madridu su se sastali "friški" četvrtfinalisti, a pobjeda je otišla u Italiju. Montepaschi se osvetio Madriđanima za poraz u Sieni pobijedivši ih s visokih 95:77.

Vezane vijesti

Raspoloženi i razigrani gosti otvorili su utakmicu s 9:2, a nakon što je krajem prve četvrtine Zisis pogodio za plus 11 (26:15), moglo se pretpostaviti da će Real doživjeti prvi poraz u Topu 16. Domaćin je pred nešto manje od 5.000 posjetitelja djelovao prilično pospano i tromo, pa i ne čudi što je rezultat na kraju prvog poluvremena bio za Real poražavajućih 32:55.

Bez raspoloženih u prvom redu Tuckera i Llulla Real nije ni mogao očekivati bolji rezultat. Montepaschi je, pak, imao puno raspoloženih pojedinaca i s lakoćom je nastavio svoju dominaciju, koja je vrhunac doživjela u 32. minuti kada je semafor pokazivao 51:82! Do kraja utakmice gosti su ipak malo popustili pa je Real uspio sačuvati makar malo dostojanstva.

Malik Hairston (17) i Pietro Aradori (16) bili su najbolji strijelci talijanskog prvaka, a zapažene partije odigrali su i Kšištof Lavrinovič (15 koševa, 4 skoka) i Milovan Raković (14 koševa, 5 skokova). Kod domaćina najviše su se istakli igrači s ovih područja, Nikola Mirotić s 13 poena te Mirza Begić s 12.

U drugoj utakmici skupine Partizan se od Eurolige oprostio prvom pobjedom u ovoj fazi natjecanja. Prošle godine pod vodstvom Duška Vujoševića "crno-beli" su dogurali čak do Final Foura, no osipanje momčadi, pa i odlazak velikog trenera, onemogućili su Partizan da i ove godine ponovi taj rezultat. No, s obzirom na sve okolnosti, i Top 16 je odličan domet.

Pobjedu u Istanbulu protiv Perasovićevog Efes Pilsena osigurao je Vladimir Lučić košem u posljednjoj sekundi za 67:65 nakon što je fantastičnu utakmicu odigrao Jan Vesely i za 28 minuta igre ukrcao 23 koša (šut iz igre 9/12), uhvatio šest skokova, napravio dvije blokade i upisao jednu asistenciju, postavši tako jedini igrač Partizana s dvoznamenkastim brojem koševa. Sve to je i više nego dovoljno za epitet igrača utakmice.

Skupina H

Hrvatski kutak

U skupinama G i H nastupilo je ukupno četvero naših košarkaša. Ante Tomić je u dresu Reala odigrao solidnu partiju protiv Montepaschija (9 poena, 4 skoka, 1 asist), a Nikola Vujčić je za Efes postigao četiri koša te isto toliko skokova i asistencija, doduše uz slab šut za dva (1/6). Hrvatski dvojac u Fenerbahčeu, Roko Ukić i Marko Tomas, zajedno je ubacio 18 koševa. Roko je bio efikasniji (13 poena, 4 asista, 3 izgubljene lopte, 2 skoka), dok je Marko uz očajan šut iz igre (2/11) postigao pet koševa, ali je zato uhvatio osam skokova i upisao jednu asistenciju.

U ovoj skupini bitka se vodila za mjesto broj dva nakon što je Olympiacos već bio izborio četvrtfinale. Valencia je ugostila Nevena Spahiju i njegov Fenerbahče, kojemu je odgovarao i poraz od jednog ili dva koša razlike. Pokazalo se kasnije kako utakmica nije bila niti blizu takvom raspletu - Valencia je slavila 82:68.

Krajem treće četvrtine Fener je još uvijek bio blizu, na samo pola koša zaostatka (48:47), no na kraju tog perioda domaćin je već imao plus sedam (59:52). Sedam minuta prije kraja bilo je pet razlike, no serija 9:2 definitivno je odlučila pobjednika. Valencia je povela s nedostižnih 70:58. Fenerbahče se uspio približiti na 72:66 dvije minute prije kraja, no to je bio maksimum.

Robertas Javtokas i Nando De Colo predvodili su aktualnog osvajača Eurokupa do pobjede s po 15 koševa, dok je najefikasniji gostujući igrač bio Emir Preldžić s 20 poena.

Olympiacos je do svoje pete pobjede stigao serijom 10:0 u posljednjoj četvrtini protiv Žalgirisa. Na kraju je završilo 78:64. Prvi strijelac domaćih bio je Rašo Nesterovič s 20 koševa, a bivši igrač Splita Jamon Gordon postigao je 12. S druge strane, Mantas Kalnietis ubacio je 16 za Litavce.

Euroliga - skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Anadolu Efes65:67Partizan
Real Madrid77:95Montepaschi Siena
1Real Madrid 51+37
2Montepaschi Siena 42+29
3Anadolu Efes 24-29
4Partizan 15-37

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga - skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Anadolu Efes65:67Partizan
Real Madrid77:95Montepaschi Siena
1Real Madrid 51+37
2Montepaschi Siena 42+29
3Anadolu Efes 24-29
4Partizan 15-37

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 01:16
    razlog tome je i što je prošle godine bio prvi lovac u ciboni tj. imao je lovačku dozvolu pa je i morao zabijat 20+ kad je toliko lopti trošio, dok kod spahije promaši dvije za redom i već je na klupi jer imam kvalitetnu zamjenu, negovorim da je tomas loš ipak je on najbolji u hrvatskoj na toj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.03.2011. u 23:46
    Koji vrag se događa Tomasu, do prošle sezone nisam vjeroval da može u euroligi zabijati 20+, ove sezone je potvrdio da je sklon lošem šutu više nego dobrom i da kad nije prva violina loše igra. Ipak, još je uvijek car u obrani jer ima srce!!! Zaslužuje repku i nakon ovakve sezone
    Obrisan korisnik