Tenis

"Crne rupe" koštale Čilića

Ivor Krapac • četvrtak, 14.04.2011.
"Crne rupe" koštale Čilića
Foto: Kristijan Komarica

Iako je bilo nekoliko naznaka prave prijetnje, doduše, dosta diskretnih, Marin Čilić nije ozbiljnije zabrinuo Rogera Federera u osmini finala Masters 1000 turnira u Monte Carlu. Veliki Švicarac ostao je konstantan tijekom cijelog meča, Marin nije, a to je platio porazom u dva seta...

Kao i u njihovom prvom međusobnom susretu, prije tri sezone u pariškom Bercyju, Roger Federer pronašao je put do relativno lake pobjede nad Marinom Čilićem. Ovog četvrtka u Monte Carlu završilo je sa 6:4 i 6:3 u korist drugopostavljenog Švicarca, kojem nije išlo tako uvjerljivo kao kolo ranije protiv Philippa Kohlschreibera. Prvi hrvatski reket ipak je bio teži izazov, ali sa serijom vezanih pogrešaka u gemovima u kojima je gubio servis, Čilić je ostao bez prilike da još malo više zabrine Federera.

Prvi set prolazio je bez većih prijetnji breakom sve do Marinovog servisa kod zaostatka od 5:4. Federer je servirao jako dobro i bez puno muke prolazio svojim servis-gemovima, ali sve do desetog gema, niti Čilić nije imao puno razloga biti nezadovoljan kako su se stvari kretale kada je servirao. Sa samo 38 posto ubačenog prvog servisa u tom setu, igra je izvlačila stvar - barem u prva četiri servis-gema.

No, sve se promijenilo u petom. Kod minusa od 5:4 Marin je praktički sve dao Federeru, promašivši dva forhenda od kojih nijedan nije bio pretjerano težak, a kod 15:15 i bekhend s kojim se moglo puno više. Jedino što je drugi nositelj u tim trenucima trebao je nekako prebaciti lopticu na drugu stranu, a potom i zahvaliti Čiliću na udarcima koje je promašio.

Osim lošeg postotka prvog servisa, što i nije imalo tolikog utjecaja u većem dijelu seta, u prvoj dionici Marina je mučilo i nekoliko promašenih forhenda previše. To je, pokazalo se, ipak bio malo veći problem.

Početak drugog seta donio je jedinu break-loptu prvog hrvatskog reketa u ovom meču. Federer je u prvom gemu bio suočen s 30:40, no s dvije izmjene s crte u kojima je bio čvršći od Čilića, a zatim i servis-winnerom na gem-lopti izvukao se iz te opasnosti - i nešto kasnije dočekao novi Marinov pad na servisu.

Ključni break u setu dogodio se kod Federerovih 3:2, kada je prvi hrvatski reket ponovio priču iz prvog seta, uz dva promašaja forhendom i jedan bekhendom u istom gemu, što je Švicarcu olakšalo put do dolaska do prednosti. Nakon toga više nije bilo izgledne prilike za povratak, Federer je servirao dovoljno dobro da zadrži vodstvo do kraja.

Marin je, tako, mogao biti zadovoljan zbog dolaska do osmine finala, bilo je razloga i za zadovoljstvo igrom u većem dijelu ovog meča - no, apsolutno ne može biti zadovoljan s padovima s kojima je olakšao Federeru posao.

ATP Masters 1000 Monte Carlo, 14.4.2011., osmina finala: Federer (Švicarska, 2) - Čilić (Hrvatska, 15) 6:4, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 07:21
    Koje crne rupe? Ovo gore je bez veze članak. Federer je federer a Čilić -Čilić - prvi je bolji, drugi nije još na toj razini - i to je sva filozofija. zar je težko reči istinu - da je netko bolji, a drugi malo lošiji? I šta onda? - težko da su dva najbolja...Najbolje je biti umjereno realan i onda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 18:41
    A jesi ga ti gledao?Pa Čilić mu nije mogao ni blizu,Federer je odigrao s manje od pol snage,rutinski.U svakom setu po 1 break i to je to.Ne bi Čilić bio ništa bliže pobjedi i bez tih takozvanih crnih rupa.Jednostavno,Federer je puno puno bolji od Čilića.
    Obrisan korisnik
  • danchy14.04.2011. u 18:21
    Federer nije morao odigrat niš posebno da bi dobio ovaj meč jer je Čilić previše griješio, a ovaj je bio dovoljnmo inteligentan da čeka njegove pogreške. inače, Čiliću je skoro cijeli meč bio "crna rupa"
    danchy
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 18:18
    Koje su ovo gluposti? Pa kad bi tako gledali onda bi nan svima tribalo zabranit mogucnost komentiranja jer niko nismo vrhunski sportasi. Sad cu ja komentirat kako je npr. Bryant ima losu vecer uz sut 3/26 a na to ces rec da se ja neman pravo javljat jer sta ja znan kako je tesko bit profesionalni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 17:25
    federer ide do finala ali tamo gubi od nadala
    Obrisan korisnik