Košarka

Mamić: "Preko 25 očiglednih pogrešaka"

Ivor Krapac • četvrtak, 02.06.2011.
Mamić: "Preko 25 očiglednih pogrešaka"
Foto: FaH

Neposredno nakon utakmice u Trnskom u Cedeviti su ostali "zakopčani", ne želeći komentirati drugi susret finala hrvatskog prvenstva, u kojem je Zagreb CO uzeo novu pobjedu i stigao korak do naslova prvaka. No, dan kasnije, vodstvo kluba nije ostalo bez reakcije na suđenje koje im je, tvrde, bilo izrazito nesklono...

Nakon što ih je Zagreb CO svladao i drugi put u finalnoj seriji, stigavši do 2-0 u borbi za naslov i plasman u Euroligu, u Cedeviti su u četvrtak javno izrazili ogorčenje sudačkim trojcem predvođenim Sretenom Radovićem, dubrovačkim sucem za kojega je, nakon nedavnog ogleda s Cibonom u Ligi za prvaka, Aco Petrović rekao da i kod njega samog i kod Cedevitinih igrača izaziva određenu razinu neuroze. Nakon srijede, takvi osjećaji očito neće nestati, štoviše, bit će i pojačani.

U Cedeviti su razmišljali o žalbi na suđenje, no Veber je kazao da su od toga odustali. "To je slovo na papiru koje neće ničemu dovesti. To i jest suština. Pitanje je da li netko želi da bude ovako kako sada je ili svi skupa želimo unaprijediti košarku. Ako se ovako nastavi, s ili bez Atlantica, s ili bez Cedevite, hrvatska košarka sigurno neće ići u smjeru koji svi želimo. Svi zajedno moramo ozbiljno razmisliti kako sve unaprijediti. Držao sam da idemo dobrim putem, ali ako će se ovako nešto događati... Ljudi nisu slijepi. Meni ne interesiraju 15 ili 20 pogrešaka koje su se dogodile nego me nerviraju okolnosti".

"Nije problem Mladen Veber ni KK Cedevita, ovdje je problem Saveza, košarke i dobrobiti košarke i svih klinaca koji su počeli po ulicama nositi košarkaške lopte. No, ako ćemo ovako raditi i ako će se događati ovakvi ekscesi, onda se vraćamo dolje, a ne može nitko reći da nemamo kvalitetnu košarku ili kvalitetne suce".

U drugoj utakmici finala, u Cedeviti su imali puno toga za zamjeriti Radoviću i njegovoj dvojici kolega, Tončiju Anzuloviću i Tomislavu Vovku, a nezadovoljstvo je otišlo tako daleko da, kako tvrdi predsjednik kluba Mladen Veber, glavni sponzor razmišlja čak i o odlasku iz košarke.

"Čestitao bih KK Zagrebu na jučerašnjoj pobjedi, ali ne želim razgovarati o njima, već o okolnostima koje su do pobjede dovele", rekao je Veber pred novinarima, a prenosi klupska web-stranica: "Okolnosti su jučer potvrdile sve one glasove koji pokazuju da postoji ozbiljna sumnja u neregularnost pristupa i neregularnost prvenstva. Na drugoj utakmici bili smo svjedoci kvalitete ili nekvalitete suđenja - svatko gleda iz svog kuta, a mi držimo da smo u suđenju bili ozbiljno zakinuti".

Cedevitin predsjednik dodao je da ga neugodno iznenađuje način biranja sudaca, preciznije, izostanak svih najboljih koji rade u hrvatskoj košarci: "Hrvatska košarka ima vrlo kvalitetnih sudaca. Mi smo trenutno u finalu Prvenstva Hrvatske i za očekivati je da igraju dva najbolja kluba, i ja iskreno vjerujem da su u finale ušla dva najbolja hrvatska kluba. No, jednako tako se pitam sude li u finalu naši najbolji suci?"

Kolika je krivica na Aci Petroviću, koji često ratuje sa sucima, a Sretena Radovića je nedavno i javno prozvao? "Pretpostavljam da jedan dio odgovora leži i u tome, ali srž i opis posla suca treba biti nepristranost. Ukoliko imamo kriterij da se možemo osvećivati pojedincu, košarkaški parket nije ni vrijeme ni mjesto za to, niti se onda smiješ time baviti", smatra Veber.

"No, ovo nije bilo osvećivanje pojedincu, ovo je bio tretman koji nije bio adekvatan, a ja govorim i o okolnostima koje su do toga dovele. Ako već postoji ’nesporazum’ između jednog suca i našeg trenera ili kluba, zbog čega u finalnoj utakmici delegiraju upravo tog suca i naša dva suca koji nisu najbolji, dok drugi suci sviraju u inozemstvu? To je genijalno. Zašto ti suci sude u ruskoj ligi? Vjerojatno da bi osigurali nepristranost. Tamo je velik kapital u igri i klubovi s velikim kapitalom traže nepristranost, jer čemu kapital u bilo čemu ako postoji pristranost?"

"Ako imam dobre informacije, imamo pet sudaca koji sude Euroligu i Eurokup. Jučer smo bili svjedoci da nam je sudio jedan euroligaški sudac i dva suca koji nisu tog ranga. Pitam se da li finale, nešto što treba biti festival košarke, zaslužuje takvo okruženje?", nastavio je Veber: "Je li ovo hrvatsko košarkaško prvenstvo ili je prvenstvo u suđenju? Ako je prvenstvo u suđenju, volio bih da to netko kaže, pa da unaprijed znamo pravila igre i da se osobno ne moram nervirati jer ovaj pristup kakav je do sada bio ne ide nikome na čast".

"Zanimljivo je da istovremeno ti naši najbolji suci sude u ruskoj ligi. Koji je princip ruske lige i zbog čega sude stranci, a s druge strane, kod nas ne sude najbolji suci?", zapitao se predsjednik kluba: "Koji su kod nas bili kriteriji suđenja? Izuzetno loši, tendenciozni, i pretpostavljam da će se skrivati iza riječi da nisu bili najbolji suci pa je bilo i malo grešaka. Ja u greške vjerujem, ljudski je griješiti u poslu i životu jedanput ili dvaput, ali ono čemu smo mi jučer bili svjedoci jednostavno nije bilo jedanput ili dvaput. Sami zaključite kako to tretirati".

Nejednaki kriteriji u dodjeljivanju tehničkih pogrešaka, koje su na Cedevitinoj strani u srijedu dobili Corsley Edwards i trener Aco Petrović, nejednaki kriteriji i u sudačkim odlukama o drugim zbivanjima na parketu - Mladen Veber istaknuo je da u Trnskom nisu imali tretman jednak domaćoj momčadi, a sportski direktor Matej Mamić otišao je i korak dalje od toga.

"Ako protivnik bude bolji, iskreno ćemo im na tome čestitati. S respektom ću čestitati suparniku ako nas pobijedi u fer okolnostima kao što je bio slučaj u prvoj utakmici", rekao je Veber, dodajući da se ne kani baviti spekulacijama koje se previše udaljuju od parketa, poput povezanosti vodstva kluba iz Trnskog s vodstvom Hrvatskog košarkaškog saveza: "Čestitam KK Zagrebu i na pobjedi u drugoj utakmici, ali ne i na okolnostima... Ne želim davati insinuacije tko je s kim i kakvi su odnosi. Odgovornost ide na onog tko delegira i tko to vodi, a zaista ne mogu razgovarati o sprezi i ne vjerujem u teorije zavjere u tom smislu."

"Neujednačeni kriterij koji se dogodio, gdje se kudikamo gore situacije za naše igrače ne sviraju, dok pojedini igrači suparničke momčadi dobivaju prekršaje na sam pogled našeg igrača, to više nije slučajno nego se događa iz utakmice u utakmicu. Mi imamo situaciju da jedan sudac u tri napada donosi pet odluka protiv nas. Sinoć sam pronašao preko 25 očiglednih pogrešaka, da ne govorim o onim odlukama o kojima bi se dalo razgovarati, tako da nema rasprave je li bilo slučajno ili namjerno. Od samog početka krenulo se suditi kako ne treba, od hookinga Žorića kada je dobio koš-faul, pa nadalje", rekao je Mamić, ističući da su utakmicu i pripremili i odigrali dovoljno dobro da bi dobili s 15 ili 20 poena prednosti da je, kako je kazao, sve bilo pošteno.

"Kako da mi sada sve ovo objasnimo Draperu, koji je primio injekciju za leđa da bi mogao igrati, ili Edwardsu koji igra na vlastitu odgovornost? Sram me da im moram objašnjavati takve stvari", dodao je Cedevitin sportski direktor: "Činjenica je da smo ključne koševe primali nakon sudačkih pogrešaka, moj sin od sedam godina vidi da su koraci. Sve se događa na metar ili dva od čovjeka koji bi to morao prepoznati, a svi u košarci znate kako se daje vjetar u leđa i kako se tako može bolje ući u utakmicu".

"Udareni smo najviše kada smo trebali preuzeti kontrolu igre. Nakon cirkusa s tehničkim pogreškama, poveli smo tri razlike, a onda tri puta nisu svirani koraci nakon čega se dogodio naš potop. Bivši igrači znaju kako se nije lako mimo svega toga koncentrirati, znate li kakvi trebate biti u glavi da biste nešto izdržali 40 minuta?", zaključio je Matej Mamić.

Matej Mamić istaknuo je nekoliko situacija koje su mu u srijedu zasmetale: "Recimo, udarac Drapera prema Mašiću je maltene isključujući, ali isključenje se nije dogodilo jer je prethodno Mašić udario Drapera bez lopte i bez ikakva povoda. Na Baždariću, bivšem hrvatskom reprezentativcu i našem kapetanu, dosuđena su dva faula, a bio je udaran cijelu utakmicu. Kako njemu, prvom čovjeku Cedevite u svlačionici, objasniti zašto ima takav tretman kod sudaca?"

Što dalje? U klubu tvrde da ih je ovo toliko potreslo da će razmisliti ima li smisla ostati u košarci. "Morat ćemo ozbiljno razmisliti što i kako s našim angažmanom, i iz osobnog fokusa, ali uzročno-posljedično iz pogleda tvrtke koju zastupam. Mi smo u ovo ušli iz ljubavi, a ovdje očito vladaju neki drugi interesi. Volio bih ih vidjeti pa da znamo kakvi su", kazao je Veber, ostavljajući konkretniju odluku za neko drugo vrijeme, za 10 ili 15 dana, nakon što se slegnu dojmovi po završetku sezone.

"Sada ćemo sportski porazgovarati s momčadi, na način da ih motiviramo da se isključivo bave sportom i onim za što su angažirani i da uzdignute glave pristupimo trećoj utakmici, u kojoj želimo odgovoriti kvalitetno. Ne moramo biti favorizirani u bilo čemu, jedino što želimo je da su okolnosti fer", bacio je Mladen Veber pogled prema trećem finalnom susretu, u kojem će Cedevita pokušati zadržati nadu u naslov.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 17:25
    Ne zna ni to. Peras zna kupiti Amere.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 12:28
    da je zagreb povlašten, je. Ali isto tako je činjenica da su u Cedeviti o suđenju počeli pričati puno prije početka finalne serije. Aco je rupa. Jedino što zna je kupiti Amera.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 11:20
    Veberova veza s košarkom je haklanje s Tedeschiem... dakle ovi "veliki" ljubitelji košarke odustaju nakon jedne (po njima) problematične utakmice. tolko o njihovoj ozbiljnosti u ovom projektu :-/
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 02:47
    Ako ti spasioci hrvatske kosarki, koji su kao i svi nasi bogatasi apsolutno posteno i nadasve moralno stekli pare, odu iz nase kosarke ponistit ce se sve sta su dobro napravili dosada, a to je...cek...prvog stranca u povijesti reprezentacije! Hrvatska kosarka im neizmjerno duguje!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2011. u 23:17
    jedan klub vodi ministar, njegovi ljudi, građevinari razni... a drugi privatna kompanija, sportski direktor jedan od najpoštenijih igrača na terenu ikad... hrvatska još nije zrela da odbaci plaćanje igrača tako da se dijele stanovi i slično...
    Obrisan korisnik