Vodeni sportovi

David protiv Golijata

Maja Giljanović • petak, 24.06.2011.
David protiv Golijata
Foto: Sandro Donda

Europski prvaci u Firenci su na završnom turniru Svjetske lige jedini koji su u natjecanju po skupinama sve tri utakmice pobijedili u "regularnom" dijelu i širom si otvorili plasman u polufinale. Borba za medalju Hrvatske sigurna je oklada, protivnik u petak u 19 sati vaterpolski je patuljak Kina.

Nakon +6 protiv "ozbiljnih" Australije (12:6) i Crne Gore (11:5) europski prvaci su u utakmici trećeg kola Skupine B prvo mjesto zapečatili protiv Kanade. Nedorasla Kanada poslužila je i za odmor Mara Jokovića, Nikše Dobuda i Josipa Pavića, ali i ležerniji pristup bio je dovoljan da Hrvatska natjecanje po skupinama jedina završi s osvojenih devet bodova (pobijedili su sva tri puta i Srbi, ali aktualni prvaci svijeta Italiju su slomili tek na peterce).

Otpor Kanađana koji su u Firencu doputovali "preko reda" kao zamjena za afričkog predstavnika budući je kvalifikacijski turnir zakazan za svibanj u Alžiru otkazan zbog političkih previranja u zemljama Sjeverne Afrike slomljen je u četvrtoj četvrtini (13:8) i osigurano je prvo mjesto i četvrtfinale protiv najslabije reprezentacije završnog turnira u Firenci Kine.

Izbornik Ratko Rudić nakon susreta nije krio nezadovoljstvo pristupom svojih igrača: "Slabo smo odigrali, u obrani nezainteresirano, u napadu nekoncentrirano. Kina je najslabija momčad na turniru, ali pristup toj utakmici mora biti daleko ozbiljniji".

SVJETSKA LIGA, ČETVRTFINALE

SAD - Crna Gora (Arenasport 1, 16)
Srbija - Kanada (Arenasport 1, 17:30)
HRVATSKA - Kina (Arenasport 1, 19)
Italija - Australija (Arenasport 1, 20:30)

Kina izbornika Cai Tianxionga vaterpolski je patuljak. Golman Ge Weiqing na udaru je sa svih strana, a taktička nedoraslost i inferiornost u fizičkoj spremi Yu Lijuna, Li Bina, Li Lija, Dong Tianyija, Liang Zhongxinga, Guo Junlianga, Xie Junmina, Wang Yanga, Pan Ninga, Zhang Chufenga, Liang Nianxianga, Tan Fuihua, Jiang Bina i Wu Honghuija ogoljena je odmah u prvom susretu u SKupini A protiv Srbije.

Branitelji naslova i aktualni svjetski prvaci s Kinezima su se poigrali i pobijedili ih 13:2, Amerikanci su bili bolji za sedam (13:6), a Talijani u susretu koji je bio samo odrađivanje formalnosti bolji za tri gola (12:9).

Rudić je nakon utakmice s Crnogorcima dio neusporedivo bolje raspoložen: "Rezultati na startu ne smiju nas zavarati, ali činjenica je da smo odigrali dvije dobre utakmice, čvrsto u obrambenom dijelu, efikasno u napadu".

Kanađani su i mlakom pristupu unatoč arhivirani, a neupitno je bit će i Kinezi. Nije to pravljenje ražnja, a da je zec još u šumi: i slučajnom prolazniku vidljivo je da je Kina najslabija reprezentacija u Firenci, u tri utakmice gol-razlika joj je -21 i jednostavno je nezamislivo da bi se protiv aktualnih prvaka Europe i to u okolnostima u kojima Hrvatska, otiđe li do kraja, može izvaditi vizu za Olimpijske igre u Londonu, mogla držati dulje od jedne četvrtine.

Sigurna oklada je da će u borbu za medalju i Srbija preko Kanade, najviše se neizvjesnosti očekuje na susretu između SAD-a i oslabljene Crne Gore (prošlogodišnji finalisti u Firencu su doputovali bez Janovića, Zlokovića i Paskovića, a na utakmici protiv Kanade novi jugaš i kapetan Crne Gore Nikola Janović slomio je palac i čeka ga desetak dana mirovanja), a domaćin Italija i Australija odlučuju o protivniku Hrvatske u subotnjem polufinalu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2011. u 16:52
    http://www.balkansport.info/channel-7/1058175-balkansport-7-a.html
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2011. u 14:21
    ipak igramo u 19:00, ima li ko kakav koristan link gdje se arena sport može na netu pogledat?
    Obrisan korisnik