Vodeni sportovi

Barač: "Prvo mjesto naša formula uspjeha"

Iz Šangaja:Maja Giljanović • petak, 22.07.2011.
Barač: "Prvo mjesto naša formula uspjeha"
Foto: Sandro Donda

Često se važe je li prvo mjesto u skupini, preskakanje utakmice osmine finala i izravni plasman u četvrtfinalu dvosjekli mač, potencijalna mina za momčad koja pauzira tri dana, ali Samir Barač nakon što je u susretu protiv Japana manirom prekaljenog kapetana vodio svoje suigrače do prvog mjesta koje sljedeću utakmicu donosi tek u utorak poslije smatra da je to formula uspjeha...

"Sad počinju prave stvari", izjavio je Samir Barač nakon što je hrvatska vaterpolska reprezentacija nakon Brazila i Kanade pobijedila i protiv Japana u trećem kolu i natjecanje u Skupini C na Svjetskom prvenstvu u Šangaju završila s gol-razlikom +27. "I prije starta turnira isprofilirale su se reprezentacije koje mogu do medalje, među šest-sedam momčadi koje su sposobne otići daleko znalo se da će najmanje dvije morati ispasti iz kruga reprezentacija koje priželjkuju medalju ovdje u Šangaju i vizu za Olimpijske igre u Londonu" (tri ostane li Srbija bez medalje, četiri, pak, osvoje li Srbi kao aktualni pobjednici Svjetske lige jedno od prva tri mjesta, nap. a). "Što se samog natjecanja u skupini tiče još od ždrijeba je bilo izvjesno da je C Skupina daleko najlakša, da nas čekaju manje-više trening-utakmice. Kanada je tu bila najjači protivnik, na višem je rangu od Brazila i Japana, ali ni u jednom trenutku nije dolazilo u pitanje da ćemo uvjerljivo slaviti na sve tri utakmice".

Nakon 14:5 protiv Brazila u prvom i 11:4 protiv Kanade u drugom kolu Japan je u petak prošao najgore (18:7), europski su prvaci s pola snage potvrdili prvo mjesto i njime pauzu sve do utorka. Tri dana treninga, uigravanja, ispravljanja pogrešaka koje vaterpolski patuljci poput Japanaca nisu znali, ali reprezentacije koje će ostati u natjecanju znat će kazniti, a u miru će se gledati i susret osmine finala između drugoplasirane momčadi u Skupini A i trećeplasirane u Skupini C i snimati slabosti odnosno jake strane protivnika protiv kojeg u utorak slijedi susret za polufinale. Je li 72 sata odmora prednost ili nedostatak, je li prvo mjesto u skupini dvosjekli mač?

Vezane vijesti

"Nedavna povijest nas uči da nije, prvi u skupini bili smo i u Melbourneu prije četiri i u Rimu prije dvije godine, 2007. smo otišli do kraja, a na prošlom SP-u smo uzeli broncu. Oba puta smo preskočili osminu finala i oba puta do četvrtfinala održali visoku razinu forme", prisjetio se kapetan susreta protiv Rusije u četvrtfinalu Svjetskog u Melbourneu i Rumunjske među posljednjih osam na SP-u u Rimu. "Prvo mjesto u skupini naša je formula uspjeha, pripremimo se bolje u slobodnim danima nego da igramo službene utakmice. Ne padamo u formi, upravo suprotno, raste nam samopouzdanje, dobivamo na elanu".

Koliki je faktor nervoza? Uzalud ti +27 u skupini ne pobijediš li u četvrtfinalu, kući se vraćaš praznih ruku, ovog puta i bez nastavka borbe za medalju na SP-u i bez osiguranja olimpijske vize za London sljedeće godine. "Tu je Ratko nenadmašan, što turnir odmiče kraju, što je napetije, naš je izbornik mirniji i tu mirnoću prenosi i na nas. Nervoza se javi dan prije utakmice, ne prije, ali to je pozitivna trema koja nas gura naprijed, daje nam dodatan impuls, motivira da pronađemo taj ekstra trenutak inspiracije. Da nervoza dulje traje ne bi valjalo, odvela bi nas na drugu, neželjenu stranu, U tim trenucima lako se dogodi da ne odigraš ono što ste među sobom dogovorili, recept su hladne glave i vruća srca". S protivnicima se Barač ne opterećuje: "Kad mi među sobom posložimo našu igru, kad od prvog do zadnjeg damo maksimum, to je garancija da možemo. Kvaliteta će prevladati, sreću nije ni potrebno prizivati, odigramo li mi pravu utakmicu, imenom protivnika se ne trebamo opterećivati".

Osmina finala između pobjednika Skupine C Hrvatske i boljih iz susreta drugoplasirane momčadi Skupine A i trećeplasirane Skupine B što bi po dosad viđenom trebala biti Crna Gora igra se u utorak u 10:40 po srednjoeuropskom vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.07.2011. u 18:24
    Kada Srbija osvoji nesto,vaterpolo je nebitan sport,igraju ga nekoliko nacije,to je minorno...sada odjednom postaje toliko vazan,da ljudi nece spavati zbog njega:))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.07.2011. u 11:49
    Eee vise se nece spavati kad igra reprezentacija. Sad su ozbiljne utakmice. Naprijed nasi! :)
    Obrisan korisnik
  • zrinkec22.07.2011. u 10:51
    i ja bi da se ponove melbourne i Rim :D
    zrinkec
  • Obrisan korisnik22.07.2011. u 10:32
    samo tako dalje, dobit crnogorce u utorak i onda lov na zlato!!!
    Obrisan korisnik