Vodeni sportovi

Porobić: "Izgubi dostojanstveno, ne kukavički"

Iz Šangaja za SportnetMaja Giljanović • utorak, 26.07.2011.
Porobić: "Izgubi dostojanstveno, ne kukavički"

Ni provokacija ničim izazvanog Milana Tičića nije bacila sjenu na sjajnu predstavu hrvatske reprezentacije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Šangaju. Umjesto da u time-outu koji je njegov izbornik Petar Porobić pozvao 14 sekundi prije kraja dobije inspiraciju i povuče konstruktivan potez Tičić je izgubio živce, laktom udario Andra Bušlju, razbio mu arkadu i poslao ga na šivanje. Porobić je nakon susreta odbacio svaku insinuaciju da je on taj koji je iznerviran porazom Tičiću naložio udaranje protivnika, pozivajući se na etičke principe, sportski duh i korektan odnos s hrvatskom reprezentacijom. U trenutku kad je u mix-zonu ušao i Ratko Rudić i upitao ga o spornom detalju, Porobić nije izdržao i rasprava s hrvatskim kolegom na drugoj strani s njegove je strane brzo poprimila visoke tonove.

14 sekundi prije kraja četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Šangaju Hrvatska je protiv Crne Gore vodila 9:6, susret je bio odlučen, Hrvatska je prošla u polufinale i ostvarila zacrtan cilj, plasman na Olimpijske igre u Londonu, a Crna Gora se još ne pakira, ali se kući vraća bez medalje. U tom je trenutku crnogorski izbornik Petar Porobić pozvao time-out, a nakon dogovora u bazenu ne da se zaoštrilo nego se i zakrvilo. Slučajnost ili ne, dotad savršeno korektan susret, oštar, ali u 15 isključenja bez grubih prekršaja, pretvorio se u jednosmjernu kavgu.

BUŠLJE

Ozljeda Andra Bušlje sanirana je na licu mjesta, arkada Dubrovčanina zašivena je s tri šava odmah na bazenu i jugaš će biti spreman i sutra za trening i u četvrtak za polufinale, javio je pomoćnik izbornika Ratka Rudića Vjekoslav Kobeščak.

Milan Tičić je laktom udario Andra Bušlju, jugaša ostavio u čudu, u krvi, razbijene arkade, a sam zaradio isljučenje s pravom izmjene. Suci Erhan Tulga i Georgios Stavridis nisu dopustili da se situacija „izrodi“ u još i veći incident i nakon što se prvobitnih 14 sekundi pretvorilo u gotovo pet minuta svirali su kraj susreta i priča je završila.

Nakon utakmice Porobić je odbacio svaku insinuaciju da je on taj koji je Tičiću naložio udaranje protivnika: “Uvijek svojim igračima govorim i u pobjedi i u porazu budite dostojanstveni, u pobjedi ne gubi mjeru, a u porazu ne budi kukavica“, objasnio je u tim trenucima samo blago povišenog tona.

Glas crnogorskog izbornika popeo se za nekoliko oktava više u trenutku kad je u mix-zonu ušao hrvatski izbornik Ratko Rudić i ubrzo ga se čulo kako grmi: “Ne dopuštam da se o meni govori na taj način, nikad mi ne bi palo napamet instruirati svoje igrače na izazivanje incidenta. Utakmicu smo izgubili, s dva, tri ili četiri razlike, posve je nebitno, što meni to treba“. Rudić mu je mirno odgovorio: “Ne optužujem te nizašto“, ali Porobić je ustrajao: “Etika mi nikad ne bi dopustila da se ponašam na takav način, ja sam sportaš, imam svoje principe i ne želim da mi itko kalja ime“.

Istodobno s Porobićevom tiradom Nikša Dobud je izjavljivao: “Još sam pod šokom, nije mi jasno kako sportaš može napraviti tako nešto“. O samoj utakmici je kazao: “Napravili smo ono po što smo došli, izborili smo Olimpijske igre, pružili smo jednu junačku borbu i otvorili put prema medalji“.

Porobić je, pak, prije nego se dao u obranu svog integriteta o susretu rekao: “Igrali smo pogrešno, u drugoj četvrtini ušli smo u pogrešan ritam i više se nismo mogli iščupati. Odigrali smo mimo dogovora, sporo, statički u napadu, nismo se kretali. Sami smo krivi, išli smo Hrvatskoj na ruku“. Foto: EPA, vijesti.me

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.07.2011. u 03:19
    Vise nego posteno govoriš :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.07.2011. u 03:19
    Vise nego posteno govoriš. :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.07.2011. u 23:02
    Ja sam iz CG,i prije svega cestitam Hrvatskoj na sasvim zasluzenoj pobjedi i od srca im zelim da osvoje zlato,bilo bi mi najsladje da to urade pobjedivsi Srbiju.Sto se tice incidenta Tičić zasluzuje najstrožiju kaznu,to je bilo tako ruzno i nisko,ispod svakog nivoa.No,to jemu nije prvi put,znamo mi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.07.2011. u 17:19
    Trebali su tom tičiću razbit facu.Govno prljavo je udario laktom Bušlja dok je ovaj bio okrenut od njega.Koja govna.Sad je pitanje da li će Andro biti spreman za utakmicu sa Italijom??Jebem ti ove crnogorske seljačine...
    Obrisan korisnik
  • Mihalj26.07.2011. u 14:27
    tako je dario udri po rudiću!! mislim stvarno..
    Mihalj