Vodeni sportovi

Rudić: "Izostali hrabrost i odlučnost"

Iz Šangaja za Sportnet:Maja Giljanović • četvrtak, 28.07.2011.
Rudić: "Izostali hrabrost i odlučnost"
Foto: EPA

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić prije polufinala Svjetskog prvenstva u Šangaju protiv Talijana svoje je igrače pokušao psihološki optimalno pripremiti za susret, osloboditi ih odgovornosti i motivirati da pokažu lice koje su pokazali u četvrtinalu protiv Crne Gore, ali nakon utakmice morao je zaključiti da nije uspio. Priznao je da je njegovim igračima nedostajalo ono najvažnije u sportu, hrabrost, agresivnost i odlučnost, a protivnik kvalitete jedne Italije takve greške ne prašta.

Polufinale Svjetskog prvenstva u Šangaju hrvatska vaterpolska reprezentacije odigrala je neprepoznatljivo loše, odlučno lice koje su europski prvaci pokazali prije dva dana protiv Crne Gore netragom je nestalo i ishod drugačiji od prolaza Italije u finale i pokušaja Hrvatske da protiv Mađarske u utakmici za treće mjesto pronađe utjehu za propuštenu prigodu protiv Talijana nije bio moguć. Hrvatski izbornik Ratko Rudić nakon susreta je izjavio: “Ono najvažnije u sportu, hrabrost, agresivnost, odlučnost, danas je izostalo. Nevjerojatno je da su pucali šuteve potpuno bez snage, bez preciznosti, potpuno mlako, a na treninzima sve prašti“.

Je li igrače sputala važnost susreta? “Možda ih je blokirala. Pokušao sam ih u ova dva dana optimalno psihološki pripremiti, osloboditi ih odgovornosti, navesti ih da igraju aktivno, preuzimaju odluku, ali očito je došlo do kratkog spoja. Utakmica je tekla na najgori mogući način, jednom kad smo počeli igrati, kad smo se oslobodili, primili bi nesretan gol. Svaki put kad bi se približili nedostajalo je sreće, Talijani bi postigli nekakvu parabolu ili slično“.

Je li reprezentaciji potreban psiholog? S Talijanima pred natjecanja radi Bruna Rossi, bi li i Hrvatski savez mogao osigurati stručnjaka koji bi pomogao u pripremi igrača za velike utakmice? “Kod nas se nažalost na psihologe gleda kao na ljude koje se angažira kad s tobom nešto nije u redu. Vani je angažman psihologa potpuno normalna stvar koju prakticiraju najveći sportaši i momčadi svijeta, u vaterpolu bi to bilo kao što se radi na vježbama snage, plivačkim treninzima. Psiholog nije odlučujući faktor tijekom turnira, ali prije početka natjecanja igrači bi zasigurno profitirali iz suradnje sa stručnjakom“, zaključio je Rudić.

Talijani hrvatskog izbornika nisu iznenadili: “I prije susreta sam mislio da su šanse jednake, 50:50. Talijani su konstantno dobri, mi smo imali jednu jaču utakmicu“ (Crna Gora 10:6, nap. a.) “oni se dižu iz natjecanja u natjecanje, iz utakmice u utakmicu“. Od viceprvaka Europe smo izgubili i drugi put uzastopce, nakon polufinala Svjetske lige u Firenci (13:11 na peterce): “U Firenci smo ih podcijenili, u Šangaju, pak, precijenili“.

Suđenjem Španjolca Borrella i Azerbajdžanca Koganova Rudić nije zadovoljan: “Sumnjive situacije redovito su išle protiv nas, ali ne želim u suđenju tražiti alibi. Da smo mi bili bolji, hrabriji i odlučniji, pobijedili bismo i s ovakvim suđenjem“.

Mađarska za brončanu medalju, drugu uzastopce nakon Rima prije dvije godine? Olimpijski pobjednici protiv Srbije su prokockali dobivenu utakmicu. “Nismo gledali njihovo polufinale, ali Mađarska je individualno možda i najjača ekipa ovdje. U 2011. još nismo igrali, u subotu ćemo ići na sve ili ništa. Jedan cilj smo ispunili, osigurali olimpijsku vizu, ali imali smo i drugi, osvojiti svjetsku medalju. Prvu šansu smo propustili, imamo još jednu, u svakom slučaju ovako lošu igru ne možemo ponoviti“.

Hrvatska i Mađarska za utjehu u bronci igraju u subotu u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani29.07.2011. u 12:46
    A ljudi moji, kad smo mi odigrali 2 turnira zaredom bez greške? NIKAD. Ako osvojimo broncu to će biti USPJEH. Da se razumijemo, ja također mislim da imamo potencijala dobiti Talijane i otići do kraja - ali jedno je imati potencijal, a drugo je iskoristiti ga. Čini se kako je pogriješio Rudić sa... [više na forumu]
    Bogomdani
  • Mihalj29.07.2011. u 08:26
    zepan malo pazi na č i ć :)
    Mihalj
  • Obrisan korisnik29.07.2011. u 07:53
    Kakve gluposti!!! Zar je težko reči, da je netko bolji?? I sad Rudič traži alibi u sreči itd,,, I za Mađare kaže, da su individualno najbolji - alibi numero 2. Mađari koji več dve godine ne znaju za neku važniju pobjedu . Tu se vidi koliko Rudič vjeruje u svoj rad i svoju ekipu-psiholog!! NekaD JE... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2011. u 03:31
    Hrvatska treba podmladiti reprezentaciju. Kad je pocelo rasipanje time 2007 saobracajnom Ikodinovica, i kasnije povlacenjem Cirica, Vujasinovica, Sapica, Savica i onog izdajice Sefika (nije da volim ljude pljuvati, ali ne mozes danas biti Srbin, pa onda odjednom nesto skros trece) niko nije verovao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2011. u 03:17
    Mislim da nema potrebe da pljujete momke, jer su vam oni doneli ipak dosta radosti. Medalji se u zube ne gleda, a zamislite samo da su Srbija i Hrvatska ovako recimo uspesne generalno u zivotu ili recimo fudbalu. Nije mala stvar biti svetski ili evropski prvak. Ovde se radi o cistom balkanskom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik