Vodeni sportovi

Rudić: "Cijena neadekvatnih priprema"

Iz Šangaja za Sportnet:Maja Giljanović • petak, 29.07.2011.
Rudić: "Cijena neadekvatnih priprema"
Foto: Sandro Donda

Izbornik Ratko Rudić u petak se nakon ručka sa stožerom i igračima stavio na raspolaganje hrvatskim novinarima: vratio se najtrofejniji vaterpolski izbornik svijeta na jučerašnju neshvatljivu igru protiv Italije i otkrio svoja razmišljanja o sutrašnjoj utakmici za treće mjesto protiv Mađarske.

Vaterpolski dio na 14. Svjetskom prvenstvu u Šangaju primiče se kraju, odigrane su utakmice za plasman na niže pozicije: 15. su Kinezi s 9:4 protiv Južnoafričke Republike, 13. mjesto osvojio je Kazahstan s 9:7 protiv Brazila, 11. je Japan nakon 18:15 protiv Rumunjske, a deveta je Australija, bolja od Kanade s 8:6. U subotu se igraju posljednje četiri utakmice: u finalu se sastaju aktualni prvaci svijeta Srbi i viceprvaci Europe Talijani, za peto mjesto igraju SAD i Španjolska, za sedmo Crna Gora i Njemačka, a nakon što su pognuta čela napustili bazen u polufinalu protiv Italije (8:9) i Srbije (14:15), do utjehe će osvajanjem brončane medalje u utakmici za treće mjesto pokušati doći Hrvatska i Mađarska.

Uvijek je u utakmicama za broncu najveće pitanje koja će se momčad brže oporaviti nakon gorke pilule u polufinalu, a hrvatski izbornik Ratko Rudić treći put na posljednja četiri svjetska prvenstva je u prilici osvojiti utješnu medalju: prije šest godina u Montrealu pobijedila nas je Grčka, prije dvije godine u Rimu pobijedili smo SAD, a 2011. u Šangaju? Vidjet ćemo u subotu od 10 sati po srednjoeuropskom vremenu. Dan prije susreta izbornik se odazvao hrvatskim novinarima i u hotelu nakon ručka otkrio kako "diše" i on sam i igrači.

"Malo su utučeni, što je apsolutno razumljivo, i danas smo radili na podizanju atmosfere. Imali smo i sastanak i sa svakim sam igračem porazgovarao o individualnim pogreškama s jučerašnje utakmice", izjavio je Rudić. Trostruki olimpijski pobjednik (1984. u Los Angelesu i 1988. u Seoulu s bivšom SFRJ i 1992. s Italijom) vratio se na neshvatljivu igru protiv Italije: "Ništa od dogovorenog nije se jučer ispoštovalo, ne mogu shvatiti da smo pokazali toliku nedisciplinu u igri. Ulazili su nam šutevi koji objektivno nisu smjeli proći, igrača više smo igrali potpuno abnormalno, na način na koji nikad ne igramo. Samo jednom smo ga odigrali kako ih radimo na pripremama i završio je golom Dobuda. U takvim situacijama odnekud se izrodi negativni automatizam, nije problem u fizici nego u glavama. Igrači postaju sve nervozniji, okreću se individualnim rješenjima i sve dogovoreno pada u vodu".

"Analiza će pokazati, ali možda se takve greške ne bi događale da je baza bolja, bez kvalitetnih priprema iluzorno je očekivati najviši plasman. Činjenica je da smo među četiri polufinalne momčadi mi najslabije pripremljeni, mi smo se faktički pripremali dvaput po nekoliko dana. Talijani i Mađari rade kroz cijelu godinu, Srbi su, pak, u Šangaju bili još u prosincu, a i oni su se pripremali najmanje dvostruko dulje od nas. U tako velikom zaostatku još smo dobro i izborili Olimpijske igre i još smo u prilici osvojiti svjetsku medalju, slabijeg sjaja nego smo priželjkivali, ali za to smo sami krivi. Da smo bili odlučniji u ovakvim okolnostima pobijedili bismo Talijane i sutra igrali finale, to samo po sebi dosta govori", nastavio je.

Zaključak je: "Stagniramo u odnosu na Europsko prvenstvo, a razlog su prvenstveno neadekvatne pripreme. Ovog puta igrači su se odmarali, nisu se pripremali, stigli su iscrpljeni i morali smo biti pažljivi da se ne preforsiraju i ne ozlijede. Ili ćemo se pripremati na pravi način ili nećemo moći konkurirati za najviši plasman."

Sutra Mađarska? U zemlji u kojoj vaterpolo ima status nacionalnog sporta olimpijski pobjednici na medalju čekaju upravo od Pekinga 2008. godine. U 2011. još nijednom nismo igrali, štoviše, posljednji put smo igrali još prije tri godine, ali između Rudića i Denesa Kemenyja nema nepoznanica: "Pojedinačno gledajući, Mađarska je možda i najkvalitetnija reprezentacija u Šangaju, imaju širok raspon igrača, fizički su jaki, odlični plivači, odlični pucači, ali na nama je da vratimo svoju igru, mobiliziramo se i pokušamo pobijediti. Za ishod koji priželjkujemo nužni su komunikacija među igračima, disciplina, strpljenje bez obzira kako se rezultat odvija i organizacija igre koja je naš forte, a jučer je potpuno izostala. Samo na taj način možemo iskoristiti slabosti u mađarskoj igri", zaključio je izbornik razgovor.

Posljednji susret otišao je na stranu Mađarske, u utakmici za treće mjesto Europskog prvenstva u Malagi 2008. godine nakon produžetaka slavili su 15:14 i to nakon što je Samir Barač dvije minute prije kraja Hrvatskoj osigurao vodstvo od 14:13.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.07.2011. u 22:25
    Cijena neadekvatnih priprema, cijena nedovoljne motivacije za predstavljanje svoje zemlje....itd. itd.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2011. u 21:43
    Kao i uvijek sad nas pokusava uvjerit da je plasman na OI uspjeh?! 90% reprezentacije Srbije je igralo finale f4 i onda se oni pripremaju duplo vise od nas, 4-5 igraca Talijana s Pro Reccom isto. O cemu prica on??? 5 igraca ne zasluzuje biti ovdje, a on prica o nekim pripremama? Koliko smo imali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2011. u 16:20
    E moj crni Ratko,svaka čast tvojim trofejima,ali ovako lagati i bježati od stvarnosti to je sramotno.Mene duša boli što nama u reprezentaciji ne igraju klinci koji bi morali igrati poput Perića,Krapića ili Geratovića na centru,dok se forsiraju stari i istrošeni igrači tipa Baraća i Karača,te po... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2011. u 14:32
    Stalno nekakva opravdanja šta je sramota izgubit od boljeg tog dana
    Obrisan korisnik
  • ivos29.07.2011. u 14:31
    ma daj nemojte se izvlačiti recite jednostavno bili su bolji i gotovo
    ivos