Vodeni sportovi

Brže se oporavili i osvojili broncu

Iz Šangaja za Sportnet:Maja Giljanović • subota, 30.07.2011.
Brže se oporavili i osvojili broncu
Foto: EPA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija ispunila je oba cilja zacrtana pred polazak na Svjetsko prvenstvo, igrači izbornika Ratka Rudića nakon osiguranja vize za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine i polufinalnog poraza od Italije u utakmici za treće mjesto pobijedili su Mađarsku i nakon zlatne u Melbourneu 2007. i brončane u Rimu prije dvije godine osvojili i drugu broncu i treću medalju uzastopce. Aktualni prvaci Europe vodili su protiv olimpijskih pobjednika od početka do kraja, na poluvremenu imali 8:4 i na koncu slavili 12:11.

HRVATSKA – MAĐARSKA 12:11 (5:2, 3:2, 3:5, 1:2)

Šangaj, Svjetsko prvenstvo, utakmica za 3. mjesto
Gledatelja: 2500
Suci: Sergio Borrell (Španjolska) i Georgios Stavridis (Grčka)
Delegati: Richard Foster i Aleksandar Šoštar

HRVATSKA: Pavić, Burić 1, Bošković 4, Dobud 1, Joković 1, Muslim, Karač, Bušlje 1, Sukno 1, Barač, Paškvalin, Obradović, Buljubašić 3. Izbornik: Ratko Rudić

MAĐARSKA: Nagy, Gor Nagy, Madaras 1, De. Varga 3, Szivos, Hosnyanszky 1, Kiss 1, Z. Varga, Da. Varga, Biros 2, Steinmetz 1, Harai 1, Szecsi. Izbornik: Denes Kemeny

Igrač više: Hrvatska 4/6, Mađarska 9/11

Peterci: Hrvatska 2/2, Mađarska 1/1

S 14. Svjetskog prvenstva pokisli se kući srećom vraćaju reprezentativci Mađarske. Igrači izbornika Denesa Kemenyja u Šangaju su nastavili niz s velikih natjecanja na kojima redovito završavaju izvan postolja i ostali bez prve medalje još nakon zlatne na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a hrvatski su, pak, reprezentativci, nakon otužnih 8:9 protiv Italije u polufinalu pokazali karakter i iskoristili drugu šansu da dođu do medalje.

Kao i protiv Crne Gore u četvrtfinalu (10:6) čvrsti u obrani, hrvatski su vaterpolisti vodili od početka do kraja, nakon SP-u u Rimu (protiv SAD-a) i drugi put uzastopce pobijedili u utakmici za treće mjesto i treći put na posljednja četiri svjetska prvenstva osvojili medalju: svjetski prvaci 2007. deblji su kraj izvukli samo prije šest godina u Montrealu protiv Grčke (u produžecima 10:11).

Aktualni europski prvaci s jedne i aktualni olimpijski pobjednici s druge strane nisu međusobno igrali još od Europskog prvenstva 2008. godine. Sudbina se tri godine poslije poigrala: posljednji susret do šangajskog Hrvatska i Mađarska odigrale su u Malagi baš u utakmici za treće mjesto: nakon gorke pilule u polufinalu susjedi su se tada brže oporavili i u produžecima slavili 15:14.

Ni ovog puta drama nje izostala, ali daleko bitnije je da je izostala mađarska pobjeda. Od gola Miha Boškovića za 1:0 nakon 5:54 minuta igre Hrvatska vodstvo više nije ispustila. Nikša Dobud je povisio na 2:0, a nakon poništenog gola Sandra Sukna na 3:0 je na koncu podebljao Miho Bošković. Obrana je funkcionirala besprijekorno, pokušavali su Norbert Hosnyanszky, Peter Biros i Gergely Kiss, ali Josip Pavić u mrežu po loptu nije morao sve do dvije minute prije kraja prve četvrtine i to nakon peterca Birosa.

Maro Joković je vratio na plus tri, a nakon smanjenja Madarasa (2:4) za ugodno vodstvo od tri gola nakon prve četvrtine pobrinuo se Ivan Buljubašić. Početkom druge četvrtine Sandro Sukno iz peterca prvi put podiže na četiri razlike, Denes Varga i Boris Steinmetz strijelci su na drugoj strani, ali Andro Bušlje i još jednom Buljubašić do kraja prvog poluvremena osiguravaju hrvatsko vodstvo od 8:4.

Početkom drugog dijela najbolji hrvatski strijelac SP-a Bošković iz peterca prednost prvi put povećava na plus pet (9:4), međutim, kako do kraja četvrtine s hrvatske strane zabijaju još samo Damir Burić i još jednom Bošković, a s mađarske redom Harai, Kiss, Biros, Hosnyanszky i Denes Varga (svih pet golova Mađari su postigli iz napada s igračem više), što je izgledalo jednosmjernom ulicom odjednom je počelo mirisati na opasnost. Još je i Buriću kod rezultata 11:8 zbog kontrafaula poništen gol i Mađarska se približila na minus dva (9:11).

Početkom četvrte četvrtine zapaženu rolu igra Pavić, skida tri mađarska napada uzastopce i drži ih na istoj distanci, ali Mađari stišću, nije ih pokolebalo ni što su prokockali napad s igračem više ni što je Nagy poklekao na šut Buljubašića. Hrvatska vodi 12:9, ali nakon trećeg isključenja Sukna Mađari zabijaju iz dva napada s igračem više zaredom i 55 sekundi prije kraja stižu na samo gol zaostatka (11:12). 40 sekundi prije konca susreta u još jednoj nezavidnoj situaciji, s još jednim igračem manje, blok Dobuda spašava stvar, Mađari loptu imaju i u posljednjih pet sekundi, ali naši su izdržali i zasluženo slave.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.07.2011. u 02:01
    Bravo! Ovo da se ponovi na Olimpijskim igrama - puna šaka brade:) (iako sam još uvijek malo indisponiran i ljut jer se ipak možda moglo u finale ali ok)
    Obrisan korisnik
  • narada10830.07.2011. u 21:36
    Bravo barakude, pokazali ste zube. Znaci ide ako se hoce. Dobud najzad nasao kapicu...  A smiri me cinjenica da je nekadasnja vaterpolo velesila Madarska postala i te kako ranjiva u proslim godinama. Tako sad nakon izhoda SP-a sa strasnim Talijanima imamo svakakve kombinacije za iduce turnire-... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik30.07.2011. u 15:27
    bravo dečki na osvojenoj medalji, bit će prilika u londonu da pokažete da ste prave BARAKUDE 
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2011. u 15:23
    bravo! Šteta za polufinale.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2011. u 14:47
    Svaka cast momcima, medalja je medalja!
    Obrisan korisnik