Vodeni sportovi

Pavić: "Digli se iz potpunog nokauta"

Iz Šangaja za Sportnet:Maja Giljanović • subota, 30.07.2011.
Pavić: "Digli se iz potpunog nokauta"
Foto: EPA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija i treće je SP i sedmo natjecanje uzastopce osvojila medalju, igrači Ratka Rudića u Šangaju su u utakmici za treće mjesto pobijedili Mađarsku 12:11, a nakon osigurane bronce priznali su koliki je karakter iziskavalo dizanje iz knock-downa doživljenog u polufinalu protiv Italije. I dalje su sigurni da im je mjesto u finalu, ali slast pobjede nad olimpijskim pobjednicima ne namjeravaju pokvariti gledanjem u zube boji medalje.

Obrana i Josip Pavić na golu protiv Italije u polufinalu su primili i golove koji objektivno nisu smjeli ući, ali protiv Mađarske u utakmici za treće mjesto vratili su se temeljima, pokazali karakter i nakon dramatične završnice izborili veliku pobjedu (12:11).

Svoj obol u osvajanju medalje i sa sedmog natjecanja uzastopce i treće sa svjetskih prvenstava zaredom s devet je obrana dao i Pavić. Od svih mađarskih šuteva koje je skinuo, posebno valja istaknuti tri vezane obrane početkom četvrte četvrtine u trenucima kada su Mađari ubacili u višu brzinu, obranio je tada dva gola razlike i spriječio olimpijske pobjednike da i prije nego je utakmica ušla u posljednju minutu stignu na samo gol zaostatka. Nakon susreta Pavić je izjavio: "Čestitam svojim suigračima, odigrali smo utakmicu iz snova. Ne volim floskule, ali uistinu smo pokazali karakter. Digli smo se iz potpunog knock-downa i pokazali mentalnu snagu koju samo prave momčadi mogu imati. Krenuli smo vrhunski, poslije nas je možda sustigao umor, oni su se primicali sve bliže, ali treba tim Mađarima i moći napraviti pet golova prednosti".

Vezane vijesti

Trostruki strijelac i strijelac gola za izuzetno važnih 12:9 Ivan Buljubašić je bio presretan: "Što reći? Fantastično. Nakon polufinalne utakmice bolja stvar nije nam se mogla dogoditi. Vodili smo cijelo vrijeme, u jednom trenutku i pet razlike" (9:4 početkom treće četvrtine, nap. a.) "i koliko god prednost na kraju bila minimalna mislim da je naša pobjeda apsolutno zaslužena i da nijednom nije došla u pitanje".

Širok osmijeh krasi i lice s četiri gola najboljeg strijelca susreta i našeg najboljeg strijelca SP-a Miha Boškovića, ali Bošković nije izdržao bez da se još jednom vrati na polufinale s Italijom: "Dogodilo nam se što se dogodilo, neshvatljiva blokada i ne mogu ne misliti da smo mogli i morali više. Imamo za čim žaliti, ali u ovakvim trenucima medalji se ne gleda u zube".

O samoj utakmici je rekao: "Odigrali smo vrhunski, zaustavili ih u njihovom najjačem oružju kontranapadima" (prošla im je samo jedna rekontra, nap. a.) "ali smo bili svjesni da će se prije ili poslije dići. Jednom kad su stisli bilo ih je vrlo teško zaustaviti, ali pokazali smo pobjednički mentalitet. Nije nam bilo lako, nakon Italije nitko nije spavao, izgubili su i oni od Srbije samo jedna je stvar izgubiti od podjednakog protivnika kao što je izgubila Mađarska, a sasvim druga od momčadi koja sigurno nije bolja od vas".

Sandro Sukno je u finišu zaradio treće isključenje, ali suigrači su izdržali: "Teško je bilo održati prednost, ali oni koji su ostali u bazenu zadržali su prisebnost. Utakmica je bila lijepa, s puno golova, a mi smo pokazali daleko bolju, tečniju i agresivniju igru nego protiv Italije. Sedma nam je ovo medalja u nizu, nastavili smo kontinuitet, sada nam predstoji Europsko prvenstvo" (u Eindhovenu u veljači sljedeće godine, nap. a.) "koje ćemo iskoristiti da se uigramo i svom snagom na ljeto u Londonu ostvarimo što svi priželjkujemo".

Otkrivena je i tajna Samira Barača. Hrvatski kapetan u prvom je duelu utakmice četvrtfinala protiv Crne Gore dobio udarac i zaradio lom prsta lijeve ruke! "Hvala izborniku i suigračima na povjerenju, što su mi pomogli da i s ovom ozljedom dam svoj doprinos", tajnu je odao sam Barač i nastavio: "Velik je uspjeh držati ih na tri-četiri gola razlike. Očekivali smo da će rasti i u tim smo se trenucima vratili u zonu, bitno je bilo ne primiti golove u izjednačenom odnosu snaga. Bilo je teško izdržati, ali poslije teškog poraza od Italije pokazalo smo vrijednost i prezadovoljni smo. U Šangaj smo došli s dva cilja i oba ispunili, osigurali olimpijsku vizu i uzeli medalju".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Skarambež09.08.2011. u 10:44
    Nisu Talijani bili bolji od nas. Sritno im se potrefilo da smo mi tega dana imali iznimno loš dan, njima je sve ulazilo, a Rudić nije uzea drugog vratara. Jedino se ne mogu načuditi Mađarima. Da se ono dogodilo nami, bilo bi mi jasno. Ali njima?! Izgubiti onoliku pridnost u utakmici di su u samo... [više na forumu]
    Skarambež
  • Obrisan korisnik31.07.2011. u 01:59
    narada108: nije "sem" nego "osim", oprosti:) Pa dobro, šta sad, bonca, bronca! Uspjeh je, ipak, bez obzira što je moglo možda i bolje, možda se moglo do finala, ali ok. Da se ovo ponovi na Olimpijskim igrama, ODLIČNO!
    Obrisan korisnik
  • narada10830.07.2011. u 21:44
    Dobro je rekao Miho: Nisu Talijanil bili boji od nas (sem sjajnog Tempestija), nego su dobro iskoristili greske Hrvatske repke.
    narada108
  • Obrisan korisnik30.07.2011. u 15:05
    Svaka čast!
    Obrisan korisnik
  • hanson30.07.2011. u 14:38
    mislim da su mađari bili u još većem nokautu nakon polufinala jer su izgubili 4 gola prednosti u zadnjoj četvrtini protiv srba
    hanson