Vodeni sportovi

Dobudu u nemoći popustile kočnice

Maja Giljanović • petak, 20.01.2012.
Dobudu u nemoći popustile kočnice
Foto: Kristijan Komarica

Vlastita loša igra kao i neizbježan poraz Hrvatske u susretu trećeg kola Skupine B protiv Srbije jednog od najboljih igrača dosadašnjeg dijela Europskog prvenstva u Eindhovenu Nikšu Dobuda isprovociralo je da nezadovoljstvo ispolji na izrazito nesportski način. Namjerno je u samom finišu udario Filipa Filipovića šakom ispod oka, a nakon što su suci iz prvotno dosuđenog običnog isključenja prekršaj opravdano preinačili u brutality Dobud je zaradio i jednu utakmicu suspenzije koju će odraditi u subotu protiv neugodne Njemačke.

Zbog igara pokazanih protiv Rumunjske i osobito Crne Gore srpski su mediji u najavi susreta trećeg kola Europskog prvenstva u Eindhovenu između Hrvatske i Srbije najvećom opasnošću u hrvatskom sastavu proglasili Nikšu Dobuda.

I igrači izbornika Dejana Udovičića su naglašavali: "Napad baziraju na odličnom Dobudu. Izuzetno ga je teško zaustaviti, izbori velik broj napada s igračem više i mogućnost lakše realizacije", izjavio je Milan Aleksić o Dobudu koji je protiv Crne Gore briljirao. Postigao je među ostalim i tri gola i podsjetio zbog čega je bio jedan od najzaslužnijih u osvajanju naslova u Zagrebu prije dvije godine.

SRPSKI MEDIJI

"Srbija dobila "prljave" Hrvate" i varijacije na temu naslovi su većine tekstova u medijima u Srbiji. B92 piše "Duel je završen nesportskim ponašanjem zapadnih komšija koji su usled nemoći namerno udarali naše igrače". Mondo ističe i nekažnjeni namjerni udarac Samira Baraća na Vanji Udovičiću i zaključuje: "Hrvati se nisu ponašali sportski", a Sportski žurnal naglašava da se Dobud nakon "divljačkog poteza" ispričao, ali svojim suigračima, ne i Filipu Filipoviću. "Ispričavam se zbog ovakvog poteza ekipi, uopće mi to nije bila namjera", izjavio je, naime, Dobud.

Protiv Srbije, međutim, Dobudu nije išlo, a nezadovoljstvo vlastitom lošom igrom i neizbježnost poraza u posljednjoj su ga minuti susreta, kod rezultata 12:14, isprovocirali na namjeran kroše posred lica Filipa Filipovića. Najboljem igraču svijeta ispod oka je odmah iskočila "čvoruga", a čim se na usporenoj snimci vidjelo da Dobud nije imao namjeru uzeti loptu nego je baš išao na ovakav nesportski potez, bilo je potpuno opravdano da su suci obično isključenje preinačili u brutality (isključenje u trajanju od četiri minute bez obzira primio gol ili ne i bez povratka isključenog igrača u igru).

Filipović je sam iskoristio peterac i svojim drugim pogotkom rezultat postavio na konačnih 15:12, a Srbija je prekinula niz Hrvatske na europskim prvenstvima (Turska 16:3, Rumunjska 13:7, Španjolska 8:6, Italija 8:5, Srbija 10:9 i Italija 7:3 u Zagrebu i u Eindhovenu Rumunjska 10:7 i Crna Gora 10:8) i napravila golem korak prema osvajanju prvog mjesta u skupini i izravnog plasmana u polufinale.

Srbija teoretski može i izgubiti preostale dvije utakmice (u subotu od Rumunjske i od Crne Gore dva dana poslije), a Hrvatska upiše svih šest bodova protiv Njemačke i Španjolske i preuzme čelo. Teorija je jedno, realan pogled na stvari, međutim, govori da će aktualni prvaci u borbu za medalje morati preko četvrtfinala.

Pobijedi li Hrvatska u subotu Njemačku i u ponedjeljak Španjolsku te Srbija porazi Crnu Goru pred Ratkom Rudićem i igračima je četvrtfinale protiv trećeplasirane momčadi Skupine A. U ovom trenutku Talijani su iza Grčke i Mađarske na trećem mjestu, ali do kraja bi stvari morale doći na svoje. Sve prognoze pred početak EP-a govorile su, naime, da će Mađari izravno u polufinale, da će Talijani osvojiti drugo, a Grci treće mjesto (svjetski prvaci u subotu igraju protiv Makedonije, Grci protiv Mađarske, a u posljednjem kolu obračunat će se među sobom).

Što se hrvatske reprezentacije, koju u subotu u 20:30 sati čeka neugodan protivnik koji je nedavno u Svjetskoj ligi u Dubrovniku uzeo bod i izgubio tek nakon produžetaka, a ovdje je nakon 7:13 na otvaranju protiv Crne Gore u drugom kolu namučio Srbiju (12:13), Nijemce će morati svladati bez Dobuda koji je zbog grubosti nad Filipovićem zaradio utakmicu suspenzije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2012. u 11:24
    Niko iz sveta vaterpola Srbije nije izjavio da je hrvatska prljava ekipa.A to što pišu novinari,isto rade i kod vas.Žele senzaciju.Mada,ne shvatam vašeg vaterpolistu koji još kaže,dobio je šta je i zaslužio???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2012. u 17:45
    pa u kranju su samo hrvati dobili batine - jura ozmec kojega su zaskočili na komentatorskom mjestu, i dio onih debila koje je policija na konjima kasnije dohvatila
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2012. u 06:49
    da, nonetti - tko ne zna u sportu, može šakama u oko. baš sportski ... a tvoj komentar je dječje glup ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2012. u 23:10
    pa nek se pise senzacionalisticki...ovaj sport se ionako prati tih sat, dva dok odigraju hrvatska i srbija i to je to...bar se pise nesto o vaterpolu
    Obrisan korisnik
  • Texi20.01.2012. u 16:29
    Kao u Kranju ?
    Texi