Vodeni sportovi

Otključati "časnu starinu" na golu

Maja Giljanović • subota, 21.01.2012.
Otključati "časnu starinu" na golu
Foto: Sandro Donda

Dva dana nakon što je u slaboj predstavi izgubila od Srbije pred hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom je da se u četvrtom kolu Skupine B Europskog prvenstva u Eindhovenu na pravi kolosijek vrati protiv Njemačke. Utakmica je na rasporedu u 20:30, a protiv brzog i okretnog protivnika koji je nedavno u Svjetskoj ligi usred Gruža uzeo bod i izgubio jedva na peterce izbornik Ratko Rudić ne može računati na suspendiranog Nikšu Dobuda.

Mnogi su prije početka Europskog prvenstva u Eindhovenu Njemačku proglasili dark horseom natjecanja. Igrači izbornika Hagena Stamma nedavno su u pripremama za EP na Volvo Cupu u Szekesfehervaru pobijedili aktualne svjetske prvake Talijane (9:8), a zube su pokazali i u finalu aktualnim olimpijskim pobjednicima Mađarima. Vodili su sredinom treće četvrtine 8:5, ali na koncu su 15 sekundi prije kraja izgubili (8:9) i zauzeli drugo mjesto na turniru (ispred Italije i Kanade koju su pobijedili 12:8).

Bezopasni nisu ni u Svjetskoj ligi. Nakon odigrane dvije utakmice drže drugo mjesto u Skupini B samo bod iza Hrvatske: pobijedili su Makedoniju (8:5), a na otvaranju uzeli bod u Dubrovniku. Pet sekundi prije kraja susreta Schulz je izborio peterce (11:11), a izgubili su tek nakon što je Kreuzmann u drugoj seriji pogodio okvir gola Mirka Nižića.

Tchigir

Alexander Tchigir je jedan od samo dvojice starijih od 40 godina na Europskom prvenstvu u Eindhovenu (drugi je 41-godišnji kubanski Španjolac Ivan Perez. Tchigir je još stariji, rođen u Moskvi u studenom 1968. godine. Vratar prvaka Njemačke Spandaua osvojio je brončanu medalju još 1992. na Olimpijskim igrama u Barceloni pod kapicom tadašnje Zajednica Neovisnih Država (bivšeg SSSR-a), preselio je ubrzo u Njemačku i od 1998. brani za njemačku reprezentaciju. Povukao se nakon OI u Pekingu 2008., ali izbornik Hagen Stamm ga je nagovorio na povratak. Nedavno je Stamm izjavio: Ne puštam ga najmanje do 2016.", a sam Tchigir se lomi da li da u slučaju plasmana Njemačke na OI nakon Londona digne sidro.

Utakmicu je Hrvatska odigrala bez Josipa Pavića, Damira Burića i Andra Bušlje, a nakon susreta Nikša Dobud je priznao: "Još smo dobro i prošli, Njemačka je većim dijelom utakmice bila bolji protivnik. Ovo nam je dobra opomena za ubuduće, pristup svakom protivniku mora biti pravi".

Dobud koji je sredinom studenog iza Alexandera Tchigira poslao dvije lopte ovog puta, međutim, nije na dispoziciji izborniku Ratku Rudiću. Stasiti je jugaš, naime, zbog brutalityja dosuđenog nakon udarca šakom ispod oka Filipa Filipovića zaradio jednu utakmicu suspenzije.

Njemačka je na otvaranju izgubila od Crne Gore (7:13), u drugom kolu namučila je Srbiju (12:13), a u trećem je prvu pobjedu ostvarila protiv Španjolske. Bivše viceprvake svijeta potpuno su nadigrali i na koncu pobijedili 16:10.

Njemačka

Njemačka reprezentacija je na Europskom prvenstvu u Zagrebu prije dvije godine osvojila peto, a na Svjetskom prvenstvu u Šangaju u srpnju prošle godine osmo mjesto. Oba puta bolja je bila Crna Gora: na Savi 14:6, u Šangaju 8:5.

U Eindhovenu nakon tri kola Njemačka drži četvrto mjesto iza Srbije, Crne Gore i Hrvatske, prvi strijelac momčadi je Marc Politze (dvaput strijelac protiv Crne Gore, četverostruki protiv Srbije i Španjolske), Paul Schueler je postigao sedam golova, a opasni su i Tobias Kreuzmann i Moritz Oeler koji su protivničke mreže zatresli po pet puta. Alexander Tchigir je ostvario ukupno 18 obrana, a drugi vratar Roger Kong koji je branio cijeli susret protiv Španjolske pet.

Bez obzira što su Nijemci u uzlaznoj putanji hrvatski izbornik ne sumnja u pozitivan ishod susreta koji počinje u 20:30 sati. "Protiv Srbije smo bili brzopleti, previše nervozni, radili smo nedopustive pogreške u obrani. Jednom riječju bili smo loši. Svjesni smo da nam je put do medalje sada otežan, ali ništa nije izgubljno. Imamo kvalitetu i dovoljno samopouzdanja da u nastavku pružimo igre koje se od nas očekuju", izjavio je Rudić.

Okosnica igre njemačke reprezentacije je Spandau. Na završnih pet dana priprema u Heidelbergu među 17 koji su konkurirali za nastup u Eindhovenu bilo je devet iz redova njemačkog prvaka, a na koncu ih je Stamm pozvao pet: Tchigira, Fabiana Schrödtera, Marka Stamma, Marca Politzea, Erika Bukowskog, Moritza Oelera i Andreasa Schlotterbecka (kući su ostali Dennis Eidner i Maurice Jüngling).

Ni Spandau hrvatskim igračima nije nepoznanica. Prvak Njemačke je u Ligi prvaka u skupini s Jugom i Mladosti: dosad su među sobom odigrali tri utakmice i izgubili u sve tri. Od Juga u Berlinu 8:9, a od Mladosti i na Savi (6:11) i na svom bazenu (3:6).

Hrvatska i Njemačka, pak, na europskim su se prvenstvima dosad sastali šest puta. Hrvatska je pobijedila u utakmici za sedmo mjesto u Beogradu 2006. (11:7), u skupini u Kranju 2003. (12:11) i u skupini u Sheffieldu 1993. (10:8), bez pobjednika bilo je u skupini u Beogradu (9:9) i u skupini u Budimpešti 2001. (5:5), a u susretu s najvećim ulogom bolja je bila Njemačka. Na Europskom prvenstvu u Beču 1995. godine u utakmici za treće mjesto Nijemci su se domogli bronce rezultatom 11:10.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!