Nogomet

Video: Athletic nadigrao uspavani United

Igor Šestak • četvrtak, 08.03.2012.
Video: Athletic nadigrao uspavani United
Foto: EPA

U kasnijem večernjem terminu odigrani su preostali prvi susreti osmine finala Europske lige. Athletic Bilbao je odličnom igrom svladao neraspoloženi Manchester United, Standard i Hannover su odigrali neriješeno, a nizozemski klubovi su ostvarili polovični učinak.

Manchester United doživio je novi europski poraz na Old Traffordu. Potpuno zasluženo Athletic Bilbao se vraća u Španjolsku s pobjedom 3:2. Gosti mogu žaliti za velikim brojem propuštenih prilika jer su uz malo bolju realizaciju mogli posramiti Crvene vragove koje je težeg poraza spasio vratar David De Gea s nekoliko sjajnih intervencija.

Sir Alex Ferguson nije mogao računati na Vidića i Valenciju, a na klupi je ostavio Ferdinanda i Nanija. Trener gostiju iz Bilbaoa, Marcelo Bielsa, jurnuo je na United u uobičajenom 4-3-3 sustavu s Muniainom, Susaetom i Llorenteom u napadu.

Mlada i perspektivna momčad Athletica hrabro se postavila na startu utakmice na Old Traffordu i nije pokazala previše respekta prema uglednijem protivniku. Prvi je zaprijetio Llorente udarcem sa 16 metara, a zatim sa slične pozicije i Susaeta. Manchester je djelovao nekako uspavan, a onda je odjednom zabljesnuo u 22. minuti i stigao do vodstva iz prve prave prilike.

Hernandez je ušao u kazneni prostor Athletica i pucao, dobar udarac obranio je vratar Iraizoz, ali je na odbijenu loptu natrčao Rooney i pospremio ju u mrežu za 1:0. Nakon pogotka igra je živnula. Athletic je nastavio napadati, ali je ostavljao Manchesteru dosta prostora za kontranapade. Unitedu su prijetili Susaeta i Iraola, a dobra igra gostiju nagrađena je minutu prije odmora. De Geu je glavom svladao prvi strijelac baskijskog kluba, Fernando Llorente, nakon centaršuta Susaete.

Athletic je nastavak otvorio u istom ritmu, a Manchester je od novog zaostatka spasio španjolski vratar. De Gea je prvo vršcima prstiju obranio odličan udarac Muniaina, zatim je Llorente je u 52. minuti pogodio vanjski dio mreže, a samo minutu kasnije De Gea iz gornjeg kuta vadi još jedan dobar pokušaj gostiju.

Vratar Uniteda bio je nemoćan je bio 72. minuti kada je sjajnu akciju pogotkom okrunio De Marcos, koji je prilikom asistencije Herrere bio u zaleđu, ali pomoćni sudac to nije signalizirao. United je tada malo živnuo i stvorio nekoliko dobrih prilika, ali je novi pogodak postigao Athletic. Do trećeg pogotka gostiju dovele su zaista katastrofalne reakcije Manchesterovih obrambenih igrača, a strijelac je bio Muniain.

United je u samoj završnici sretno došao do drugog pogotka koji mu ipak daje nadu da u uzvratu može izboriti prolaz u četvrtfinale. Nakon igranja rukom u vlastitom kaznenom prostoru, igrači Athletica su omogućili Rooneyju da s bijele točke postigne svoj drugi pogodak. Uzvrat je na stadionu San Mames 15. ožujka.


U susretu dvije trećeplasirane momčadi njihovih nacionalnih prvenstava Valencia je protiv PSV-a stekla uvjerljivu prednost već u prvih 45 minuta utakmice, ali je zbog nesmotrenosti vlastite obrane dopustila gostima da smanje na 4:2 i ostave nadu u preokret u uzvratnoj utakmici.

Valencia je došla u vodstvo u 11. minuti pogotkom Victora Ruiza glavom nakon udarca iz kuta, a samo minutu kasnije na 2:0 je iz blizine povisio najbolji strijelac Šišmiša, Roberto Soldado, na asistenciju Barragana. U 42. minuti Soldado postiže svoj drugi pogodak, ovog puta iz kaznenog udarca kojeg je izborio Jonas.

Igrači Valencije nisu se zadovoljili vodstvom te su istim tempom krenuli i u drugo poluvrijeme. Vrlo brzo su stigli i do četvrtog pogotka jednostavnom akcijom. Parejo je dugom loptom pronašao Piattija koji je izbjegao zaleđe i mirno plasirao loptu pored istrčalog vratara Isakssona.

PSV je stigao do pogotka iz kaznenog udarca kojeg je realizirao Toivonen, a neopreznost Valencijine obrane koštala je Šišmiše i drugog primljenog pogotka koji Nizozemcima daje nadu da u uzvratu mogu nadoknaditi zaostatak od dva pogotka. Strijelac je bio Wijnaldum.


Udinese je doputovao u Alkmaar bez Baste i Asamoaha, a trener Francesco Guidolin odlučio je ostaviti na klupi Di Natalea i prednost dati Floro Floresu. Iako su domaćini otvorili utakmicu s nekoliko dobrih prilika, mreže se u prvom dijelu nisu tresle. Napadači AZ-a su u nekoliko navrata bili neprecizni ili ih je zaustavljao vratar gostiju Handanovič, dok je Udinese uglavnom prijetio udarcima iz daljine.

Za razliku od ostalih susreta, gledatelji u Alkmaaru su se načekali da bi vidjeli pogodak. Domaće navijače razveselio je Martens u 63. minuti svojim četvrtim ovosezonskim pogotkom u Europskoj ligi. Značajnu prednost od 2:0 Alkmaaru je donio Falkenburg u 84. minuti.


Oslabljeni Hannover, bez najboljih strijelaca Abdellaouea i Schlaudraffa, poveo je u 22. minuti pogotkom Larsa Stindla iz kaznenog udarca. Liege se brzo vratio u utakmicu vrlo lijepim pogotkom Buyensa nakon ubacivanja Tchitea, a već u 30. minuti domaći su potpuno preokrenuli rezultat golom Tchitea glavom nakon udarca iz kuta. Burundijcu Tchiteu je to četvrti pogodak u ovogodišnjem izdanju Europske lige.

Hannover je u nastavku krenuo po izjednačenje te je do njega i stigao u 56. minuti. Lopta je stigla do Konana na desnoj strani kaznenog prostora, a on je na pet metara od gola pronašao Dioufa koji je loptu poslao u praznu mrežu. Do kraja nije bilo novih golova pa se Nijemci zadovoljni vraćaju kući gdje će na svojoj AWD-Areni tražiti prolaz u četvrtfinale.


Europska liga, završnica

osmina finala

Metalist Harkiv0:1Olympiakos
Sporting1:0Manchester City
Twente1:0Schalke 04
Atlético Madrid3:1Bešiktaš
Standard Liège2:2Hannover 96
Valencia4:2PSV Eindhoven
AZ Alkmaar2:0Udinese
Manchester United2:3Athletic Bilbao
Hannover 964:0Standard Liège
PSV Eindhoven1:1Valencia
Udinese2:1AZ Alkmaar
Athletic Bilbao2:1Manchester United
Olympiakos1:2Metalist Harkiv
Manchester City3:2Sporting
Schalke 044:1Twente
Bešiktaš0:3Atlético Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Europska liga, završnica

osmina finala

Metalist Harkiv0:1Olympiakos
Sporting1:0Manchester City
Twente1:0Schalke 04
Atlético Madrid3:1Bešiktaš
Standard Liège2:2Hannover 96
Valencia4:2PSV Eindhoven
AZ Alkmaar2:0Udinese
Manchester United2:3Athletic Bilbao
Hannover 964:0Standard Liège
PSV Eindhoven1:1Valencia
Udinese2:1AZ Alkmaar
Athletic Bilbao2:1Manchester United
Olympiakos1:2Metalist Harkiv
Manchester City3:2Sporting
Schalke 044:1Twente
Bešiktaš0:3Atlético Madrid

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • xavice09.03.2012. u 19:07
    a čuj stari moj,benfica je izbacila manchester,sporting je dobio city-nisam gledao tekmu pa neznam kako je izgledalo..a borba za naslov je puno zanimljivija i ja ću osobno uvijek radije pogledati njihov derbi nego engleski,što je opet pitanje ukusa.al ajmo samo demistificirati tu fantastičnost... [više na forumu]
    xavice
  • xavice09.03.2012. u 18:58
    ne razumijem,pa prtiv ajaxa i athletica je izveo najbolji sastav,po čemu se to on zeza?nisam uopće aludirao na to da je neka liga bolja od engleske ili lošija,samo su to samoproglašeni prvaci svega,onda se čude kad ih šamraju švicarci,rusi,na kog god nalete...svi ti velikani razbijaju zube na... [više na forumu]
    xavice
  • Obrisan korisnik09.03.2012. u 18:13
    United da osvoji sve iduće sezone neće biti kao Athletic Bilbao... u redu, smjena generacija, pomlađivanje... al ključna je razlika što United smjenu generacija obavlja pustim milijunima a Athletic igračima iz svog pogona, iz svoj pokrajine... od koga još engleski klubovi trebaju dobiti šamarčinu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.03.2012. u 16:45
    Pogledaj malo cijene tih "mladih i nepoznatih" igraca koje je United doveo ove sezone,mozda su nepoznati iskljucivo iz razloga sto su igrali u nekim manjim klubovima ali na otoku je za njima bila velika potraznja pa i nisu bili tako jeftini. Svi ti igraci su bili ono najbolje u svojim prijasnjim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.03.2012. u 13:50
    razumim ja šta ti kažeš, al ti nisi mene :)tello, cuenca, thiago, dos santos, montoya - igrači za koje sigurno nisi čuja a danas igraju u barci.deulofeu, sergi roberto, rafinha, riverola, muniesa, bartra - igrači koji su dobili malo manje prilike, al su isto ih dobili.definitivno nisu igraći za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik