Ostali sportovi

Svi žele skinuti Amerikance, poslastica u kasnom terminu

Branimir Korać • nedjelja, 29.07.2012.
Svi žele skinuti Amerikance, poslastica u kasnom terminu
Foto: EPA

Nakon što je u subotu započeo ženski košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Londonu, dan kasnije u akciji će biti košarkaši. Prvi dan muškog košarkaškog turnira donosi nekoliko zanimljivih susreta, a svakako najzanimljiviji bit će onaj između Argentine i Litve...

Veliku pozornost svjetske javnosti zasigurno će privući i muški košarkaški turnir. Košarkaški turnir je na OI oduvijek među najgledanijim događajima pa će tako biti i ove godine. Sve je jasno, prvi favoriti su Amerikanci, slijede ih Španjolci pa onda dolazi ostatak društva. Već prvi dan donosi nekoliko dvoboja koji će pobuditi veliku pozornost.

U skupini A na rasporedu su dvije velike utakmice. U prvom susretu sastaju se Nigerija i Tunis, reprezentacije koje su autsajderi u ovoj skupini i koje pobjedu traže prvenstveno u međusobnom dvoboju, a sve ostalo bit će im bonus. Svakako puno više pozornosti budi dvoboj Amerikanaca i Francuza. Amerikanci u ovu utakmicu ulaze kao veliki favoriti i sve osim uvjerljive pobjede će predstavljati iznenađenje. Ipak, sve će oči biti usmjerene prema tom dvoboju jer svi žele vidjeti snagu američke reprezentacije prije dvoboja s Argentinom i Litvom koji će se međusobno susresti već prvi dan.

Ništa manje uzbuđenja neće nedostajati niti u skupini B. Dan će otvoriti Brazil i Australija, dvije reprezentacije koje se nadaju prolasku u sljedeću rundu natjecanja. Brazilci su bolji, međutim Australija ima svojih aduta, izuzetno su borbena reprezentacija i ukoliko uspore vrlo dobre Brazilce, mogli bi utakmicu dovesti u neizvjesne vode. Španjolska bi trebala imati najlakši posao s obzirom da igra protiv Kine predvođene Yi Jianlianom i povećeg broja igrača koji igraju u Aziji. Domaćin Olimpijskih igara Velika Britanija imat će vrlo težak posao protiv dobre reprezentacije Rusije.

Pogled na ove susrete pokazuje kako nas u svakom kolu očekuje niz uzbuđenja. Već prvi dan bi mogao dati sliku o izgledu i mogućnostima dobrog dijela reprezentacija.

Utakmica dana

U žestokoj konkurenciji nekoliko odličnih susreta, titulu utakmice dana odnosi dvoboj Argentine i Litve. Dvije košarkaške velesile odradit će svoj dvoboj na samom kraju nedjeljnog programa s početkom u 23:15 po hrvatskom vremenu.

Argentinci su u pripremama pokazali kako imaju i dalje vrlo snažnu reprezentaciju. Pružili su odličan otpor SAD-u, Ginobili, Scola, Prigioni, Delfino su sjajni igrači dokazani i na najvišoj košarkaškoj razini i bit će ih teško pobijediti.

Litva je do Olimpijskih igara došla kroz dodatne kvalifikacije u Venezueli, no niti tamo, a niti tijekom priprema nije pokazala kako je sposobna za velike stvari. Ipak, tu je niz igrača koji su vrlo opasni, počevši od najstarijeg Jasikevičiusa pa do najmlađeg Valančiunasa. Litavska škola košarke je uvijek bila vrlo jaka, uvijek su bili šuterski iznimno kvalitetni i ukoliko ih i ovaj put bude služio taj segment, Argentina će biti na mukama.

"Mislim da postoji dosta reprezentacija koje nas shvaćaju ozbiljno i koje su svjesne naših mogućnosti. Litva je sigurno među njima, odlična su reprezentacija, uvijek odrade dobar skauting i teško je s njima igrati. Imaju dosta mladih igrača koji će postati zvijezde, Valančiunas ima sve predispozicije za to. Na početku turnira nas odmah čeka vrlo teška utakmica i moramo biti pravi", najavio je utakmicu Manu Ginobili.

A iz litavskog tabora najviše se pribojavaju upravo Ginobilija. Litavski izbornik Kestutis Kemzura upravo Ginobilija ističe kao najveću prijetnju, no smatra kako ima recept za zaustaviti Argentince.

"Ne treba previše govoriti o ovoj reprezentaciji. Sve se zna, dugo su na okupu i dugo su u vrhu svjetske košarke. Predvodi ih jedan od najboljih neameričkih košarkaša Manu Ginobili i na njega ćemo morati posebno pripaziti. Smatram kako se iz dana u dan sve više dižemo i da ćemo biti spremni za dobar nastup u Londonu. Nadam se da ćemo to pokazati već protiv Argentine."

OI 2012., skupina A (M)

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Nigerija60:56Tunis
SAD98:71Francuska
Argentina102:79Litva
1SAD 50+191
2Francuska 41-2
3Argentina 32+24
4Litva 23-4
5Nigerija 14-118
6Tunis 05-91

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012., skupina A (M)

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Nigerija60:56Tunis
SAD98:71Francuska
Argentina102:79Litva
1SAD 50+191
2Francuska 41-2
3Argentina 32+24
4Litva 23-4
5Nigerija 14-118
6Tunis 05-91

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.07.2012. u 10:54
    nitko ih neće pobjedit
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2012. u 10:06
    Mogu jedino skinut gaćice i zamolit amere da budu nježni :)
    Obrisan korisnik
  • zrinkec29.07.2012. u 08:49
    Biti će zanimjivo danas neću sigurno propustiti brazilce i australije biti će tu jako zanimljivo.
    zrinkec