Ostali sportovi

Vollmer i Van der Burgh nakon olimpijskih srušili i svjetske rekorde te osvojili zlatne medalje

Ivan Dominik • nedjelja, 29.07.2012.
Vollmer i Van der Burgh nakon olimpijskih srušili i svjetske rekorde te osvojili zlatne medalje
Foto: EPA

Još jedan svjetski rekord srušen je na Olimpijskim igrama, ovog puta sport je plivanje, a disciplina 100 metara leptir. Vlasnica novog svjetskog rekorda ujedno je i nova olimpijska prvakinja, Amerikanka Dana Vollmer, koja je pomela konkurenciju i osvojila svoju prvu olimpijsku medalju...

Američka plivačica Dana Vollmer donijela je prvo nedjeljno plivačko zlato svojoj zemlji. U finalu na 100 slobodno Vollmer je plivala 55.98 što je vrijeme novog svjetskog rekorda, a postala je i prva plivačica u povijesti koja je ovu dionicu isplivala ispod 56 sekundi.

Stari rekord Šveđanke i dosadašnje rekorderke Sarah Sjostrom popravila je Vollmer za osam stotinki te tako nadmašila i Šveđanku i legendarnu Nizozemku Inge de Bruijn koja je rekord držala čak devet godina prije no što ju je 2009. godine nadmašila Sjostrom. Inače, sada već bivša svjetska rekorderka iz Švedske završila je utrku kao četvrta i tako ostala bez medalje.

Njih su uzele Kineskinja Lu Ying i iznenađujuće Australka Alicia Coutts koje su bile druga i treća. Peta je završila Talijanka Ilaria Bianchi, šesta je na cilj stigla Dankinja Ottesen Gray, sedma je završila još jedna reprezentativka SAD-a Claire Donahue, dok je razočaravajuća osma bila domaća plivačica Ellen Gandy.

U muškoj je konkurenciji zlatnu medalju na 100 prsno za muškarce odnio favorizirani Južnoafrikanac Cameron Van der Burgh, koji je kao i Vollmer u kvalifikacijama odnosno polufinalu bio srušio i olimpijski rekord. Novi svjetski rekord sada iznosi 58.46 što je za 12 stotinki bolje od starog rekorda Brentona Rickarda, također finalista ove utrke koji je završio kao šesti.

Srebro je uzeo još jedan Australac, Christian Sprenger koji je bio sporiji 47 stotinki od Van der Burgha, a broncu je ponio Amerikanac Brendan Hansen uz sekundu i tri stotinke zaostatka za pobjednikom. Bivši svjetski rekorder i pobjednik iz Pekinga otprije četiri godine, Kosuke Kitajima završio je na petom mjestu bez odličja i obrane naslova iza Mađara Daniela Gyurte. Sedmi je završio drugi iz polufinala, Talijan Scozzoli, a osmi je bio Litavac Titenis.

Rezultati:

Plivanje, muški, 100 prsno - finale:
1. Cameron Van der Burgh (JAR) 58.46 WR
2. Christian Sprenger (AUS) 58.93
3. Brendan Hansen 59.49 (SAD)
4. Daniel Gyurta (MAĐ) 59.53
5. Kosuke Kitajima (JAP) 59.79
6. Brenton Rickard (AUS) 59.87
7. Fabio Scozzoli (ITA) 59.97
8. Giedrius Titenis (LIT) 1.00.84

Plivanje, žene, 100 leptir - finale:
1. Dana Vollmer (SAD) 55.98 WR
2. Ying Lu (KIN) 56.87
3. Alicia Coutts (AUS) 56.94
4. Sarah Sjostrom (ŠVE) 57.17
5. Ilaria Bianchi (ITA) 57.27
6. Jeanette Ottesen Gray (DAN) 57.35
7. Claire Donahue (SAD) 57.48
8. Ellen Gandy (VB) 57.76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!