Ostali sportovi

Video: Nestvarni Francuzi bez Bernarda i Busqueta "srušili" američki Dream Team na 4x100 slobodno

Ivan Dominik • nedjelja, 29.07.2012.
Video: Nestvarni Francuzi bez Bernarda i Busqueta "srušili" američki Dream Team na 4x100 slobodno
Foto: EPA

Vjerojatno najluđa i najneizvjesnija utrka dana na OI u plivanju održana je u nedjeljno večer, a sudionice su bile štafetne reprezentacije u muškoj utrci 4x100 slobodno. Disciplina kojom su godinama vladali Australci za vrijeme Iana Thorpea i Eamona Sullivana, a potom i Amerikanci s Michaelom Phelpsom i Ianom Crockerom, sada je prešla u ruke Francuza - i to na nevjerojatan način...

Francuska plivačka štafeta na 4x100 slobodno osvojila je zlatnu medalju u Londonu ispred SAD-a i Rusije. U jednoj od najvažnijih utrka i disciplina na samim Igrama Francuzi su šokirali svijet i posebno SAD jer su u "slabijem" sastavu nastupili i tek u zadnjih 50 metara došli do zlata.

Junak je bio 20-godišnji fantastični francuski sprinter, Yannick Agnel, koji je u posljednjih 100 metara nadoknadio više od dvije sekunde, odnosno gotovo dvije dužine tijela prednosti, i to ni više ni manje nego - Ryana Lochteja!.

Amerikanci su poveli odmah od prve izmjene jer je Nathan Adrian donio malu prednost pred Australcem Jamesom Magnussenom, jednim od najbržih plivača današnjice. Tada je u bazen skočio najbolji plivač svih vremena, Michael Phelps, koji je SAD doveo na granicu svjetskog rekorda. Francuzi, Rusi i Australci uspijevali su slabašno pratiti Amerikance, no kada je američku štafetu preuzeo tamnoputi Cullen Jones, Amerikanci su plivali čak deset stotinki brže od svjetskog rekorda.

Međutim, tada je uslijedila odluka, Francuz Agnel otplivao je dionicu života i nadoknadio dužinu i pol tijela Ryana Lochteja koji je podbacio jer se očigledno čuvao, a time je i "izbio" novo zlato iz ruku Michaela Phelpsa. Francuzi su u dramatičnoj utrci tako uzeli zlatnu medalju i to bez srebrnih iz Pekinga te najboljih svojih plivača koje su izbacili iz štafete, Alaina Bernarda, bivšeg svjetskog rekordera, i Frederica Busqueta. Amerikanci su uzeli srebro s 45 stotinki zaostatka, a brončano odličje je nakon dramatične borbe s Australijom uzela Rusija najviše zahvaljujući fenomenalnom Danilu Izotovu, koji je napravio sličnu stvar kao i Agnel, i to baš bivšem svjetskom rekorderu, a danas pomalo ostarjelom Eamon Sullivanu.

Rezultati - plivanje (M), 4x100 slobodno:
1. Francuska 3:09,93
2. Sjedinjene Američke Države 3:10,38
3. Rusija 3:11,41
4. Australija 3:11,63
5. JAR 3:13,45
6. Njemačka 3:13,52
7. Italija 3:14,13
8. Belgija 3:14,40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lomax30.07.2012. u 11:59
    svojevrsna osvetica za poraz prije 4 godine
    Lomax
  • Torca-Dubrava29.07.2012. u 23:59
    aaaa Mičo kao da je to Hokej i zig -zag....
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik29.07.2012. u 23:18
    Fantastična utrka, nisam ni ja mogo vjerovat da je Agnel u stanju stić Lochtea, ali otplivo je vrhunski. Ali kao što kaže autor ovog teksta, Lochte je vjerojatno računao da je 1.mjesto sigurno i čuvao se za daljne pojedinačne utrke, ali malo se preračuno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2012. u 23:00
    odlična utrka, vrijedna finala. i mene je iznenadio finish na zadnjih 50 m kad je Agnel krenuo i do polovice trake prestigao Lochteija. kako sam gledao na Eurosportu bio sam uskraćen Mićinih "bravura" :) mogu misliti kako je zvučalo. :D
    Obrisan korisnik
  • gerrard29.07.2012. u 22:55
    al mićo mi je bio najjači, kada je sredinom 4. izmjene reko "i amerikanci imaju zlato, to je jasno.." i onda kad je vidio da su francuzi osvojili, počeo je urlat kao da je neki naš osvojio..hh
    gerrard