Ostali sportovi

Kljaković Gašpić bez medalje, završio na petom mjestu

Vedran Babić • nedjelja, 05.08.2012.
Kljaković Gašpić bez medalje, završio na petom mjestu
Foto: EPA

Hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić ipak nije uspio ostvariti svoj veliki cilj - osvojiti olimpijsku medalju. U plovu za medalje na olimpijskom regatnom polju u Weymouthu Bambi je dohvatio četvrtu poziciju, što mu je bilo dovoljno za peto mjesto u ukupnom poretku...

U svojoj bogatoj i uspješnoj karijeri Ivan Kljaković Gašpić osvojio je dva zlata, tri srebra i jednu broncu na europskim prvenstvima te jednu broncu na svjetskom prvenstvu, no ona najveća medalja, olimpijska, i dalje ostaje nedosanjani san. U Pekingu prije četiri godine Bambi je bio osmi, ove godine u Londonu peti, a u Riju 2016. tko zna.

Uoči plova za odličja Kljaković Gašpić nalazio se na petoj poziciji s identičnim brojem kaznenih bodova kao Francuz Jonathan Lobert, ali s pet više u odnosu na trećeplasiranog Nizozemca Pieter-Jana Postmu. Bambi je izjavio da jedva može stajati na nogama, ali i da nije toliko loše što on mora hvatati ostatak konkurencije. Nadao se da će mu to skinuti određeni pritisak s leđa, no na koncu je svejedno ostao bez medalje.

Dobro je krenuo, čak u jednom trenutku i vodio i bio ispred Loberta i Postme, njegovih glavnih konkurenata za broncu, no ubrzo se na čelo probio Lobert i više nije posustajao. Kljaković Gašpić se pokušavao približiti i ugroziti ga, ali nije uspio. Završio je na četvrtom mjestu i petom ukupno. Lobert je u ukupnom poretku imao 49 kaznenih bodova, Postma 52, a Kljaković Gašpić 55.

Zlato odlazi u ruke 35-godišnjem Britancu Benu Ainslieju, kojemu je to četvrto olimpijsko zlato i peta medalja ukupno. U Atlanti 1996. godine osvojio je srebro u Laseru, a četiri godine kasnije u istoj klasi u Sydneyju zlato. U Ateni i Pekingu pobijedio je u Finnu, a sada u Londonu je ponovio taj uspjeh.

Srebrni je Danac Jonas Hogh-Christensen, koji je uoči zadnjeg plova imao dva kaznena boda manje ispred Ainslieja, a brončani već spomenuti Lobert.

Ainslie i Hogh-Christensen imali su isti broj kaznenih bodova (46), no Britanac je osvojio zlato zbog bolje pozicije u plovu za medalje. Bio je deveti, a Danac - deseti.

Kljaković Gašpić nije donio Hrvatskoj prvu jedriličarsku olimpijsku medalju, no to će možda poći za rukom Tončiju Stipanoviću, kojeg u ponedjeljak čeka plov za odličja u klasi Laser.

Plov za medalje:
1. Jonathan Lobert (Francuska)
2. Dan Slater (Novi Zeland)
3. Rafael Trujillo Villar (Španjolska)
4. Ivan Kljaković Gašpić (Hrvatska)
5. Pieter-Jan Postma (Nizozemska)
...

Ukupni poredak:
1. Ben Ainslie (VB) 46
2. Jonas Hogh-Christensen (Danska) 46
3. Jonathan Lobert (Francuska) 49
4. Pieter-Jan Postma (Nizozemska) 52
5. Ivan Kljaković Gašpić (Hrvatska) 55
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 20:52
    to bi mogao napravit i na svom mjestu, ne moraš bit na njegovom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 20:27
    jebiga...svaka čast Gašpinjo :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 18:56
    Zato ti ,kretenu,na sreću za hrvatsko jedrenje,nisi niti ćeš ikad biti na njegovom mjestu !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 17:40
    ja bih na njegovom mjestu prekinio karijeru i radio nešto korisno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2012. u 16:24
    Jedina nada ostaje Tončica (Fantela/Marenić jedino ako "polude"). Tončica sutra mora, ali mora pokušat izvesti ovo što je danas napravio Francuz.
    Obrisan korisnik