Ostali sportovi

Hrvatska do borbe za medalju preko Tunisa, Francuzi završili kao drugi

Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 06.08.2012.
Hrvatska do borbe za medalju preko Tunisa, Francuzi završili kao drugi
Foto: Dragan Kovač

Ponedjeljak je na olimpijskom rukometnom turniru označio i posljednji dan natjecanja po skupinama, a samim time donio je i zanimljive dvoboje koji će odlučiti o preostalim putnicima u četvrtfinale. U prvom ogledu skupine A, rukometaši Tunisa su nakon napetih 60 minuta upisali pobjedu nad Argentinom čime su postali hrvatski protivnici u nastavku natjecanja. U nastavku dana vodeći Islanđani očekivano su slavili protiv domaćina koji se ovim susretom oprostio od daljnjeg natjecanja i svojih navijača dok je Francuska nadigrala Švedsku s 29:26 i tako osigurala drugo mjesto u skupini...

Deseti dan Olimpijskih igara u Coppper Box Arenu ponovno je doveo najbolje rukometne momčadi svijeta kako bi snage odmjerile u svom posljednjem, petom kolu natjecanja po skupinama.

U skupini A dan je započeo ogledom četvrte i petoplasirane reprezentacije čiji je ishod odlučivao o posljednjem putniku skupine A u četvrtinu finala olimpijskog rukometnog turnira. Naime, i Argentina i Tunis iza sebe su imale po tri poraza i jednu pobjedu, obje onu nad Velikom Britanijom, stoga je njihov međusobni susret odlučivao o tome tko će u nastavak natjecanja i tko će tamo snage odmjeriti s rukometnom reprezentacijom Hrvatske.

Nakon Argentine i Tunisa i njihove velike i zanimljive borbe na rukometnom su terenu snage odmjerili prvoplasirana momčad skupine A, Island, te domaćin ovoga turnira, Velika Britanija se tim ogledom i oprostila od samih Igara. Za kraj dana su zaigrali i aktualni olimpijski pobjednici Francuzi protiv Šveđana, Francuzi su slavili i osigurali drugo mjesto.

Argentina - Tunis 23:25 (12:12)

Odlično je u susret krenula momčad Alaina Portesa, s velikim motivom, čvrstom obranom i dobrom realizacijom poveli su Tunižani preko Megannema, Toumija i Jallouza 4:0 te su sve do osme minute držali Argetince u susretu bez ijednog njihova postignutog pogotka. Iako tada Fernandez zabija za 1:4, rukometaši Tunisa kao da su još dodatno ubrzali ritam te odlaze na +5 i 6:1. Shvaća tada Eduardo Gabriel Gallardo kako je vrijeme da razbudi svoje momke te uzima minutu predaha koja je očito koristila Argentincima jer nakon nje na terenu kao da se pojavila druga ekipa.

Napad je odmah potom proradio što je rezultiralo smanjenjem zaostatka na "minus tri" (3:6), a novi pogoci redali su se sve do prvog izjednačenja (8:8) u susretu desetak minuta prije kraja prvoga dijela. Simonet tada osigurava Argentini i prvo vodstvo (9:8), a iako je potom uslijedila igra gol za gol te se nijedna momčad nije uspjela znatnije rezultatski odvojiti bila je to ona prava borba za posljednje četvrtfinalno mjesto koja, pak, završava s izjednačenih 12:12.

A najbolji su...

Odličan je u redovima pobjednika bio Alouini sa sedam postignutih pogodaka, dok je njih pet dodao Megannem. Kod Argentinaca se, pak, istaknuo Simonet sa šest golova. Vrlo dobar posao među vratnicama Tunisa odradio je Maggaiz koji je zaustavio 13 lopti, dok su argentinski vratari zajedno upisali deset obrana.

Prve minute nastavka ponovno su pripale Tunižanima kojima očito odgovaraju otvaranja te stoga osiguravaju vodstvo 15:13, ali i 18:14. Stiglo je potom vrijeme za novi argentinski time-out koji je ponovno urodio plodom jer se Gallardovi izabranici odmah vraćaju na dva gola zaostatka (17:19). No, ono što je tada dodatno obilježilo ovaj dvoboj jesu dva crvena kartona koja su dodijeljena igračima obiju momčadi čime su Carou i Touati do konca susreta udaljeni s terena.

Posljednjih 15 minuta ogleda proteklo je u solidnom vodstvu Tunisa koje pet minuta prije samoga kraja ugrožava Argentinac Vieyra pogotkom za 21:22. Sa sedam metara tada uspješan biva Toumi, dok Bannour to diže na 24:21. Do isteka 60. minute Argentinci ponovno stižu na -1 (23:24), no konačno slavlje Tunižana 25:23 osigurava svojim četvrtim pogotkom Toumi čime Argentinci ostaju bez četvrtine finala, dok Tunis sada očekuje Hrvatska i velika, paklena borba za polufinale Olimpijskih igara.

Island - Velika Britanija 41:24 (18:15)

S petnaest pogodaka u mreži lider skupine A otišao je na predah u utakmici s domaćinom Velikom Britanijom. Nakon minimalne pobjede nad Francuzima koja im je donijela prvu poziciji Islanđani su pomalo indisponirani i ispuhani krenuli u dvoboj s autsajderom rukometnog turnira i iako su nastavak susreta dočekali s tri pogotka više na kontu zabrinuto je bilo lice izbornika Gudmundura Gudmundssona. Skandinavci su svoje minimalno vodstvo držali do četvrte minute, da bi na ulasku u desetu Larsson prvo pogodio gredu, no i vratar White upisao je jednu od svojih devet obrana u tih prvih pola sata i dao priliku Hawkinsu koji je potom zabio za 6:6.

Osim Whitea u dresu domaćina najraspoloženiji je, očekivano, bio Larsson koji je u 20. minuti postigao svoj peti od 11 britanskih pogodaka. Minutu kasnije Gudmundsson je odlučio zatražiti minutu odmora pri rezultatu 13:12, a na priključku od samo zgoditka sastav Dragana Đukića držao se do 28. minute. Ugodniju razliku do kraja prvog dijela Islandu su donijeli Hallgrimsson i Gudjonsson. Sa stopostotnim realizatorskim učinkom u nastavak su ušli veteran Stefansson (2/2) i mladi Palmarsson (4/4).

Nakon novog pogotka Palmarssona, koji minutu kasnije zarađuje isključenje, i na drugoj strani Mohra, Islanđani upisuju 5-0 seriju i u sedmoj minuti drugog poluvremena odlaze na razliku koju su željeli od starta kako bi prije četvrfinalne borbe uspjeli odmoriti najumornije pojedince. Očekivani pad Britanaca rezultirao je dvoznamenkastim zaostatkom na ulasku u 43. minutu, a bio je to znak domaćem izborniku na promjenu na svojim vratima.

Posljednjih 15-ak minuta Island je bez većih problema iz minute u minutu povećavao razliku i na kraju stigao do 41:24 pobjede. White je u nastavku upisao tek dvije nove obrane, za ukupno 11, drugi vratar Parker tom je učinku nadodao jednu svoju, dok je na drugoj strani Gudmundsson s 19 obrana ostvario uspješnost od 51 posto. Palmarssonu (5) i Stefanssonu (3) kao stopostotni priključili su se Gunnarsson (2) i Ingimundarson (2). Najbolji strijelac Velike Britanije u ovom je dvoboju bio Larsson sa devet golova.

Francuska - Švedska 29:26 (18:12)

Za razliku od susreta s Islandom, izbornik Francuske Claude Onesta, od prve se minute odlučio za iskušanu postavu, a vanjska linija u kojoj su zaigrali Fernandez, Karabatić i Narcisse režirala je u periodu od druge do pete minute 5-0 seriju. Dvoboj je pogotkom otvorio švedski reprezentativac Kim Andersson, no vrlo brzo na njegov je projektil svojim odgovorio drugi topnik Kiela, Daniel Narcisse.

Narcisse se u toj seriji još jednom upisao u strijelce, dva je puta pogađao i Karabatić, dok je pogodak za 5:1 bilo djelo, u dosadašnjem dijelu turnira, raspoloženog Samuela Honrubije. Na vratima Francuske svoj je posao jednako korektno odrađivao još jedan član europskog prvaka, Thierry Omeyer.

Pet od pet

Od starta raspoloženi Narcisse i Karabatić zaustavili su se na brojci 6/8, odnosno 5/7, a pet pogodaka pridodali su i Honrubia i Abalo. Najuspješnji dvojac šutera u švedskim redovima, Andersson - Ekberg, jednako se toliko puta upisao u strijelce. Vratari u posljednjem susretu natjecanja po skupinama nisu na uobičajenoj razini. Omeyer je obranio 10 šuteva, Sjostrand osam, Karaboue četiri, a Andersson dva.

Odličan uvod Francuzi su međutim nakratko pokvarili u narednih osam minuta koliko su čekali na svoj novi pogodak. Šveđani su to iskoristili za dolazak na -1, no nakon toga su redom pogađali Abalo i do tada stopostotni dvojac Narcisse – Karabatić pa je prednost branitelja olimpijskog zlata ponovno narasla na ugodnijih 8:4. U 18. minuti kod 10:5 Staffan Olsson koristi pravo na drugu minutu predaha, no samo pet minuta kasnije Francuska po prvi puta u prvom dijelu odlazi na +6, a s istom se razlikom, odnosno 18:12 otišlo i na predah.

Za razliku od prvog dijela u drugi su bolje ušli Šveđani i zahvaljujući golovima Ekdahla i Larholma smanjili zaostatak na četiri razlike. Prvo isključenje na susretu zaradio je Karlsson u 33. minuti, nakon čega stiže prvi francuski pogodak u nastavku i lako održavanje prednosti od tri, odnosno pet pogodaka sve do ulaska u samu završnicu. S igračem manje na terenu Švedska preko Petersena stiže do 26:28, no zahvaljujući pogreškama, odnosno obranama oba vratara do kraja tek Abalo postiže zgoditak za konačnih 29:26.

Francuskoj je ova pobjeda puno značila za podizanje samopouzdanja nakon poraza protiv Islanda stoga ne čudi što su je njezini reprezentativci bučno proslavili nakon isteka vremena. Na taj način su pale u vodu sve priče kako bi Francuska mogla izgubiti i izabrati treće mjesto što bi dovelo do povoljnijeg ždrijeba.

OI 2012 (M) - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Argentina23:25Tunis
Island41:24Velika Britanija
Francuska29:26Švedska
1Island 5167:132+3510
2Francuska 5159:110+498
3Švedska 5156:115+416
4Tunis 5121:125-44
5Argentina 5113:138-252
6Velika Britanija 596:192-960

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

OI 2012 (M) - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Argentina23:25Tunis
Island41:24Velika Britanija
Francuska29:26Švedska
1Island 5167:132+3510
2Francuska 5159:110+498
3Švedska 5156:115+416
4Tunis 5121:125-44
5Argentina 5113:138-252
6Velika Britanija 596:192-960

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 18:58
    tako je, tako je. samo da smo Argentinu izbjegli. s svima ostalima znamo na čemu smo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 16:42
    dobro je... bitno da je argentina vani i da nemremo igrat s njima... sve ostalo je prihvatljivo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2012. u 14:52
    auu ovi neznaju sto ih ceka, sad bi bilo najbolje tunizanima da idu i da navijaju za spanjolce, jer ce gadno d anastradaju suprotno xD
    Obrisan korisnik