Olimpijske igre, završnica, polufinale, 07.08.2012, 18:00 h
Meksiko
Meksiko 3:1 Japan
Japan

Meksikanci izborili nastup u finalu i osigurali prvu nogometnu medalju u povijesti

Igor Šestak • utorak, 07.08.2012.
Meksikanci izborili nastup u finalu i osigurali prvu nogometnu medalju u povijesti
Foto: EPA

Nogometaši Meksika prvi su finalisti olimpijskog turnira. Iako su se u početnoj fazi utakmice protiv Japana našli u rezultatskom zaostatku, Meksikanci su uspjeli preokrenuti rezultat te golovima Fabiana, Peralte i Cortesa osigurati prvu nogometnu medalju u povijesti i prvi nastup u finalu Olimpijskih igara.

Odličnim pogotkom Oribea Peralte u 65. minuti utakmice Meksiko je izborio finale olimpijskog nogometnog turnira. Japan je do polufinala stigao bez poraza, protiv Meksika je imao vodstvo nakon gola Otsua u 12. minuti, ali ga nije uspio sačuvati. Izjednačujući pogodak za Meksiko stigao je nakon kornera u 31. minuti, da bi Peralta 25 minuta prije kraja utakmice uspješno kaznio pogrešku Ohgihare i odveo svoju reprezentaciju u finale. U samoj završnici na 3:1 je povisio Cortes.

U početnoj fazi utakmice posjedom lopte su se nametnuli nogometaši Meksika, ali su prijetili isključivo nepreciznim udarcima izvan kaznenog prostora. Japanci su strpljivo čekali svoju priliku i istaknuli se s nekoliko dobro odigranih akcija bez prave završnice, a meksičkom vrataru Coroni je najopasnije zaprijetio Kiyotake, udarcem iz velike udaljenosti koji je prošao tik uz vratnicu.

Što nije uspio Kiyotake, uspio je Yuki Otsu na isteku 12. minute utakmice. Nakon akcije po lijevoj strani japanskog napada lopta je došla do Otsua, koji ju je primio i s dvadesetak metara snažno opalio prema Coroninim vratima. Lopta je završila u gornjem lijevom kutu nemoćnog meksičkog vratara. Bio je to treći pogodak japanskog veznjaka i člana Borussije iz Mönchengladbacha.

Taj je pogodak bio dodatni podstrek igračima Takashija Sekizuke, koji su se u narednim minutama oslobodili i zaigrali bolje i konkretnije. Meksiko je i dalje češće bio u posjedu lopte, ali je teško pronalazio rješenja za organiziranu japansku obranu. Jednu od rijetkih prilika propustio je realizirati Giovani dos Santos u 28. minuti. Nakon nekoliko odbijanja u kaznenom prostoru Japana, lopta je stigla do igrača Tottenhama, koji je potpuno neometan s ruba kaznenog prostora uspio promašiti vrata. Ipak, tri minute kasnije Gonda je morao potpisati kapitulaciju.

Kada nije išlo iz igre, Meksikanci su do gola došli iz prekida. Nakon udarca iz kuta s desne strane, loptu je na prvoj stativi samo okrznuo Ezequiel, a u buketu igrača pred golom najbolje se snašao Marco Fabian i zabio svoj prvi gol na Olimpijskim igrama. Do kraja prvih 45 minuta nije bilo novih uzbuđenja, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 1:1.

Nakon pet minuta igre u nastavku Japanci su odigrali odličnu akciju po desnoj strani i zaprijetili s dva udarca. Prvo je pokušaj Yamaguchija blokirala meksička obrana, a u nastavku napada je Nagai pucao preko gola. I jedni i drugi su vrlo teško dolazili do prilika pa se na nova uzbuđenja trebalo čekati sve do 65. minute, kada je na scenu stupio Oribe Peralta.

Meksički napadač je prvo provjerio budnost japanskog vratara snažnim udarcem izvan kaznenog prostora, kojeg je Gonda uspio zaustaviti. Japanac je uhvaćenu loptu odmah bacio do Ohgihare, koji ju neoprezno gubi upravo od Peralte. Napadač Santos Lagune nije dugo oklijevao, već je odmah pucao i pogodio same rašlje Gondinog gola za svoj drugi gol na Olimpijskim igrama.

Japanci su nakon primljenog gola krenuli po izjednačenje, ali do kraja utakmice nisu uspjeli opasnije ugroziti vrata Corone. Zaprijetili su tek s nekoliko nepreciznih udaraca, dok se Meksiko uglavnom orijentirao na čuvanje lopte i stečenog vodstva. U trećoj minuti sudačke nadoknade Meksikanci su stigli i do trećeg gola, a postigao ga je Cortes, igrač koji je u igru ušao tek nekoliko minuta ranije. Napadač je odlično iskoristio Peraltino proigravanje petom, ušao u kazneni prostor Japana i mirno svladao Gondu za konačnih 3:1.

Finale olimpijskog turnira je na rasporedu u subotu 10. kolovoza, a Meksiko će igrati protiv boljeg iz susreta Južne Koreje i Brazila.

Meksiko - Japan 3:1 (1:1)

Wembley (London), Olimpijski nogometni turnir, polufinale
Suci: Gianluca Rocchi, Elenito di Liberatore, Gianluca Cariolato (svi Italija)

Strijelci: 0:1 Otsu 12', 1:1 Fabian 31', 2:1 Peralta 65', 3:1 Cortes 90+3'
Žuti Kartoni: Sakai 58', Fabian 69'

Meksiko:
Corona, I. Jimenez, Salcido, Mier, Chavez, Fabian, Peralta, Dos Santos (od 46' R. Jimenez), Aquino (od 90' Cortes), Reyes, Enriquez
Izbornik: Luis Fernando

Japan:
Gonda, Tokunaga, Ohgihara (od 83. Saito), Sakai, Yoshida, Otsu, Higashi (od 71' Sugimoto), Nagai, Suzuki, Yamaguchi, Kiyotake (od 77' Usami)
Izbornik: Takashi Sekizuka

Olimpijske igre, završnica

polufinale

Meksiko3:1Japan
Južna Koreja0:3Brazil

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Olimpijske igre, završnica

polufinale

Meksiko3:1Japan
Južna Koreja0:3Brazil

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 08:07
    Meksiko - Japan 2:1 (1:1) ?!
    Obrisan korisnik